No.1

ΗΠΑ: Η Κίνα χρηματοδοτεί χάκερς για επιθέσεις σε φαρμακευτικές που ψάχνουν το εμβόλιο του κορωνοϊού

ΗΠΑ: Η Κίνα χρηματοδοτεί χάκερς για επιθέσεις σε φαρμακευτικές που ψάχνουν το εμβόλιο του κορωνοϊού Facebook Twitter
0

Οι ΗΠΑ κατηγορούν την κινεζική κυβέρνηση ότι χρηματοδοτεί «εγκληματίες χάκερ» για κυβερνοεπιθέσεις σε εταιρείες βιοτεχνολογίας που διεξάγουν έρευνες για τον κορωνοϊό

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης απήγγειλε κατηγορίες σε δύο Κινέζους πρώην φοιτητές μηχανικής, ότι την τελευταία δεκαετία χάκαραν κατασκευαστές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, φαρμακευτικές και εταιρείες ανάπτυξης λογισμικού για βιντεοπαιχνίδια, τόσο για προσωπικό κέρδος, όσο και για λογαριασμό του κινεζικού υπουργείου Ασφαλείας (MSS).

To MSS είναι πρακτικά υπηρεσία πολιτικής κατασκοπείας, υπεύθυνη για αντικατασκοπεία, παροχή πληροφοριών και έλεγχο της «πολιτικής ασφάλειας» στην Κίνα. Οι αμερικανικές αρχές εκτιμούν πως οι δύο πρώην φοιτητές υποστηρίζονταν ενεργά από αξιωματικό της MSS. 

Η δικογραφία σε βάρος των Li Xiaoyu και Dong Jiazhi περιλαμβάνει κατηγορίες για 11 αδικήματα, μεταξύ των οποίων για κατασκοπεία ευρέως φάσματος, χακάρισμα υπολογιστών και κλοπή ολόκληρων terabytes με εμπορικά μυστικά και άλλες πληροφορίες. Παράλληλα κατηγορούνται για στοχοποίηση αντιφρονούντων, ιερέων και ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε ΗΠΑ, Κίνα και Χονγκ Κονγκ.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι δύο άντρες «αναζητούσαν αδυναμίες σε δίκτυα βιοτεχνολογίας και άλλων εταιρειών, γνωστών δημοσίως για τις έρευνές τους για εμβόλια κατά του κορωνοϊού, θεραπείες και τεχνολογίες εξέτασης» για Covid-19.

Οι εταιρείες που στοχοποιήθηκαν δεν κατανομάζονται αλλά περιλαμβάνουν φίρμες στην Καλιφόρνια, το Μέριλαντ, την πολιτεία της Ουάσιγκτον, το Τέξας, τη Βιρτζίνια και τη Μασσαχουσέττη. Φέτος, οι δύο χάκερς φέρονται να επιτέθηκαν και σε μία βρετανική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης, έναν προμηθευτή των ισπανικών ενόπλων δυνάμεων και μία εταιρεία μηχανικής με τεχνολογίες αξιοποίησης ηλιακής ενέργειας. 

Σύμφωνα με την Washington Post, περίπου το 80% των ενταλμάτων για οικονομική κατασκοπεία στις ΗΠΑ, συνδέουν τις πρακτικές αυτές με συμφέροντα του κινεζικού κράτους «και υπάρχει τουλάχιστον ένας δεσμός με την Κίνα, στο 60% όλων των ομοσπονδιακών υποθέσεων για κλοπή μυστικών πληροφοριών». 

Αναλυτές σχολιάζουν πως το κατηγορητήριο αναδεικνύει ότι το πρόβλημα δεν είναι η κυβερνοτεχνολογία, που είναι απλώς το μέσο για έναν σκοπό, αλλά η «νομιμοποίηση» εκστρατειών ηλεκτρονικών επιθέσεων από κυβερνήσεις». 

«Δεν έχουμε «κυβερνοπρόβλημα. Έχουμε πρόβλημα με την Κίνα, τη Ρωσία, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα», σχολιάζει ο πρόεδρος του Silverado Policy Accelerator, ενός think tank για την δημόσια πολιτική και συνιδρητής της εταιρείας κυβερνοασφάλειας CrowdStrike. Ο ίδιος εμφανίζεται βέβαιος πως αυτά τα τέσσερα κράτη «πληρώνουν ηλεκτρονικούς εγκληματίες για να επιχειρούν από το έδαφός τους». 

Με πληροφορίες από Washington Post

Διεθνή
0

No.1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΝΤΡΙΟΥ ΣΥΛΛΗΨΗ ΣΑΡΑ ΦΕΡΓΚΙΟΥΣΟΝ

Διεθνή / Τι ακολουθεί για τον Άντριου μετά τη σύλληψή του και πού βρίσκεται η Σάρα Φέργκιουσον;

Bιογράφος της βασιλικής οικογένειας τονίζει ότι η «κηλίδα» των πράξεων του Άντριου επηρεάζει και υπονομεύει συνολικά τη μοναρχία, κάτι πρωτοφανές για τη σύγχρονη εποχή
THE LIFO TEAM
Αρχεία Έπσταϊν: Η οικογένεια του Στίβεν Χόκινγκ υποστηρίζει ότι οι γυναίκες στη φωτογραφία ήταν φροντίστριές του

Διεθνή / Αρχεία Έπσταϊν: Η οικογένεια του Στίβεν Χόκινγκ υποστηρίζει ότι οι γυναίκες στη φωτογραφία ήταν φροντίστριές του

Το όνομα του καθηγητή αναφέρεται περισσότερες από 250 φορές στα εκατομμύρια emails και έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης στο πλαίσιο της έρευνας για τον Έπσταϊν
THE LIFO TEAM
ΕΠΣΤΑΙΝ ΤΡΑΜΠ ΕΓΓΡΑΦΑ

Διεθνή / «Θα τα εξετάσουμε ξανά»: Τι περιείχαν τα αρχεία Έπσταϊν για τον Τραμπ που φέρεται να έκρυψαν

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης δημοσιοποίησε στις 30 Ιανουαρίου «περισσότερες από τρία εκατομμύρια σελίδες», από τα αρχεία Έπσταϊν, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση Τραμπ εκπλήρωσε έτσι τη νομική υποχρέωσή της
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ

Διεθνή / Το Ιράν κατηγορεί τις ΗΠΑ για «εκστρατεία παραπληροφόρησης» ενόψει των αυριανών συνομιλιών στη Γενεύη

Εκπρόσωποι των δύο χωρών θα συναντηθούν αύριο στη Γενεύη - Ο Τραμπ έχει δηλώσει επανειλημμένα πως εάν δεν καταλήξουν σε συμφωνία δεν θα διστάσει να επιτεθεί στο Ιράν
THE LIFO TEAM