Αμερικανοί αστυνομικοί φαίνονται να χλευάζουν μια 73χρονη με άνοια ενώ παρακολουθούν βίντεο με τη βίαιη σύλληψής της, στη διάρκεια της οποίας υπέστη εξάρθρωση ώμου. 

 

Η Κάρεν Γκάρνερ συνελήφθη πέρυσι, στις 26 Ιουνίου, όταν βγήκε από ένα κατάστημα Walmart, στο Κολοράντο, χωρίς να πληρώσει 13 δολάρια, από τα πράγματα που αγόρασε. 

 

Σύμφωνα με την δικηγόρο της, που έδωσε το επίμαχο βίντεο στη δημοσιότητα, η 73χρονη υπέστη κάταγμα και εξάρθρωση ώμου στη σύλληψή της. 

 

US police mock dementia sufferer during arrest
H Karen Garner αποχωρεί από το αστυνομικό τμήμα μετά από μια σύλληψη που εξελίχθηκε σε «μαρτύριο» σύμφωνα με την δικηγόρο της. DENVER POST

 

Στο βίντεο φαίνονται αστυνομικοί να γελούν και να «συγχαίρουν» ο ένας τον άλλο, χτυπώντας τις γροθιές τους, ενώ παρακολουθούν τα στιγμιότυπα της σύλληψης.  

 

Απόσπασμα από το κελί κράτησης της Γκάρνερ, δείχνει την ηλικιωμένη με χειροπέδες να κάθεται σε έναν πάγκο, ενώ οι αστυνομικοί χλευάζουν το περιστατικό, λέει η δικηγόρος της. 

 

«Έτοιμοι για το "ποπ"; Ακούτε το "ποπ";», ακούγεται να λέει σε κάποιο σημείο ένας αστυνομικός, αναφερόμενος στον ήχο από τον ώμο της γυναίκας. Και ενώ συνεχίζουν να βλέπουν το βίντεο, ο ίδιος αστυνομικός προσθέτει: «Το λατρεύω». 

 

Το βίντεο με τους αστυνομικούς να χλευάζουν την σύλληψη:

 

 

Η οικογένεια της 73χρονης προσέλαβε τεχνικό ήχου για να καταγράψει τα ακριβή σχόλια των αστυνομικών, ενώ η δικηγόρος της κατέθεσε μήνυση εναντίον του αστυνομικού τμήματος, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι οι αστυνομικοί «επιτέθηκαν βίαια» στην Γκάρνερ. 

 

Συγκεκριμένα, η Σάρα Σίλκε λέει πως η πελάτης της πέρασε έξι ώρες χωρίς ιατρική βοήθεια ενώ βρισκόταν σε σύγχυση και έκλαιγε μετά από μια σύλληψη που εξελίχθηκε σε «μαρτύριο». 

 

«Απογοήτευσαν την Κάρεν Γκάρνερ. Απογοήτευσαν την κοινωνία. Και τα έκαναν όλα στην κάμερα», σημείωσε η δικηγόρος. 

 

Η αστυνομία του Λόβλαντ είπε σε ανακοίνωση πως δεν θα προβεί σε κανέναν σχόλια για την υπόθεση, εν αναμονή των αποτελεσμάτων «εγκληματικής έρευνας» που ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα, αν και ένας αστυνομικός έχει ήδη τεθεί σε διοικητική άδεια και άλλοι δύο μετακινήθηκαν σε διοικητικά καθήκοντα. 

 

US police mock dementia sufferer during arrest

 

Το βίντεο, που προκάλεσε έντονη κατακραυγή, δείχνει δυο αστυνομικούς να σταματούν την 73χρονη ενώ μαζεύει λουλούδια στην άκρη του δρόμου αφού προηγουμένως είχε πάει σε ένα κατάστημα Walmart.

 

Υλικό από την κάμερα ασφαλείας του σούπερ μάρκετ, λίγο νωρίτερα, έχει καταγράψει μέλη του προσωπικού να σταματούν την Γκάρνερ που δεν είχε πληρώσει 13.38 δολάρια για την αγορά αναψυκτικών κι ενός απορρυπαντικού πλυντηρίου. 

 

Το βίντεο από το σούπερ μάρκετ:

 

 

Αφού απομακρύνεται από τους αστυνομικούς, εκείνοι την ρίχνουν στο έδαφος, της περνούν χειροπέδες και δένουν τα πόδια της με αποτέλεσμα να φύγει με αιμορραγία. 

 

Η νύφη της 73χρονης, Σάνον Στιούαρτ, είπε στη Denver Post ότι η σύλληψη επιδείνωσε την άνοια της Γκάρνερ. «Δεν έχει συνέλθει να γίνει όπως πριν. Ήταν υπερβολικό», σημείωσε.  

 

Η στιγμή της σύλληψης [Προσοχή- Οι εικόνες μπορεί να ενοχλήσουν]:

 

 

Με πληροφορίες από BBC