ΗΠΑ: Από ηλιακή ενέργεια το 45% του ηλεκτρικού ρεύματος ως το 2050- Το φιλόδοξο σχέδιο Μπάιντεν

ΗΠΑ: Από ηλιακή ενέργεια το 45% του ηλεκτρικού ρεύματος ως το 2050- Το φιλόδοξο σχέδιο Μπάιντεν Facebook Twitter
EPA/TANNEN MAURY
0

Η ηλιακή ενέργεια θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να παράσχει το 45% του ηλεκτρικού ρεύματος στις ΗΠΑ μέχρι το 2050, από περίπου 3% που ήταν το 2020, εκτιμά έκθεση της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος ωστόσο χρειάζεται «να μειωθεί σημαντικά το κόστος» της παραγωγής ηλιακής ενέργειας, εξηγεί το υπουργείο Ενέργειας.

Το 2020 τα φωτοβολταϊκά πάνελ και οι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί παρήγαν κάτι λιγότερο από 80 γιγαβάτ στις ΗΠΑ, κάτι που αντιστοιχεί στο περίπου 3% της ζήτησης ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα.

Θα χρειαζόταν να αυξηθεί η παραγωγή κατά μέσο όρο κατά 30 γιγαβάτ ετησίως μέχρι το 2021, και στη συνέχεια κατά 60 γιγαβάτ ετησίως στο διάστημα 2025-30 για να επιτευχθούν οι στόχοι που παρουσιάζονται στην έκθεση.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει αναγάγει σε προτεραιότητά της την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και στο πλαίσιο αυτό θέλει να επενδύσει μεγάλα ποσά σε υποδομές, ωστόσο οι προτάσεις της είναι ακόμη υπό συζήτηση στο Κογκρέσο.

«Η ηλιακή ενέργεια, η φτηνότερη και πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη πηγή καθαρής ενέργειας, θα μπορούσε να παράγει αρκετό ηλεκτρικό ρεύμα για να τροφοδοτήσει όλα τα σπίτια στις ΗΠΑ μέχρι το 2035 και ταυτόχρονα να απασχοληθούν στον τομέα έως και 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι», σχολίασε η υπουργός Ενέργειας Τζένιφερ Γκάνχολμ.

Σύμφωνα με το σενάριο που ανέπτυξαν οι υπηρεσίες του υπουργείου, η ηλιακή ενέργεια θα μπορούσε να παράγει το 37% του ηλεκτρικού ρεύματος το 2035. Το υπόλοιπο θα προερχόταν από την αιολική ενέργεια (36%), την πυρηνική (11-13%), την υδροηλεκτρική (5-6%), τη βιομάζα και τη γεωθερμία (1%).

Το 2020 οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όλες μαζί παρήγαν το 21% του ηλεκτρικού στις ΗΠΑ. Το υπόλοιπο προερχόταν από το φυσικό αέριο (40%), την πυρηνική ενέργεια (20%) και τον άνθρακα (19%).

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κίνα προειδοποιεί τα διεθνή ΜΜΕ για τη φωτιά στο Χονγκ Κονγκ: «Μην διαδίδετε συκοφαντίες»

Διεθνή / Η Κίνα προειδοποιεί τα διεθνή ΜΜΕ για τη φωτιά στο Χονγκ Κονγκ: «Μην διαδίδετε συκοφαντίες»

To Γραφείο για την Προστασία της Εθνικής Ασφάλειας κάλεσε έναν αριθμό μη προσδιορισμένων μέσων ενημέρωσης, επικρίνοντας την κάλυψη της πυρκαγιάς που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 159 άτομα στο πολυώροφο συγκρότημα κατοικιών Wang Fuk Court
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ έλαβε το νεοσύστατο Βραβείο Ειρήνης της FIFA

Διεθνή / Ο Τραμπ έλαβε το νεοσύστατο Βραβείο Ειρήνης της FIFA

«Αναμφίβολα αξίζετε το πρώτο Βραβείο Ειρήνης της FIFA για τις πράξεις σας, για όσα έχετε επιτύχει με τον δικό σας τρόπο», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της FIFA Τζάνι Ινφαντίνο απευθυνόμενος στον Αμερικανό πρόεδρο
LIFO NEWSROOM
Γαλλία: Η κυβέρνηση αυξάνει την ασφάλεια σε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις λόγω «πολύ υψηλού» κινδύνου τρομοκρατίας

Διεθνή / Γαλλία: Η κυβέρνηση αυξάνει την ασφάλεια σε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις λόγω «πολύ υψηλού» κινδύνου τρομοκρατίας

Τα αυξημένα μέτρα έρχονται λίγες ημέρες μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του Παρισιού να ακυρώσει τη μεγάλη συναυλία της Παραμονής Πρωτοχρονιάς στα Ηλύσια Πεδία
LIFO NEWSROOM
«Η Ευρώπη οδεύει προς πολιτισμική εξαφάνιση»: Το νέο δόγμα Τραμπ για την ήπειρο 

Διεθνή / «Η Ευρώπη οδεύει προς πολιτισμική εξαφάνιση»: Το νέο δόγμα Τραμπ για την ήπειρο 

Το κείμενο διατυπώνει ευθεία πολιτική στήριξη σε ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης, υποστηρίζοντας ότι ορισμένες χώρες «κινδυνεύουν να γίνουν κατά πλειονότητα μη ευρωπαϊκές»
LIFO NEWSROOM