ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε θανατική καταδίκη λόγω ρατσιστικής προκατάληψης

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε θανατική καταδίκη λόγω ρατσιστικής προκατάληψης Facebook Twitter
1

Στην ακύρωση θανατικής καταδίκης ενός άνδρα που έχει καταδικαστεί έξι φορές για το ίδιο έγκλημα και επιμένει να δηλώνει αθώος, για λόγους ρατσιστικής προκατάληψης, προχώρησε το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ την Παρασκευή.


Ειδικότερα, το Ανώτατο Δικαστήριο δεν αποφάνθηκε σχετικά με την ενοχή ή όχι του Κέρτις Φλάουερς, ενός Αφροαμερικανού ηλικίας 49 ετών που παραμένει στις φυλακές εδώ και 22 χρόνια. Ακύρωσε όμως, με ψήφους 7 έναντι 2, την ποινή που του είχε επιβληθεί κρίνοντας ότι ο κατηγορούμενος ήταν θύμα ρατσιστικής προκατάληψης, επειδή οι εισαγγελικές αρχές σκοπίμως απέκλειαν από ενόρκους τους μαύρους υποψηφίους.

Στο σκεπτικό, που συντάχθηκε από τον συντηρητικό δικαστή Μπρετ Κάβανο, σημειώνεται ότι οι ενέργειες του εισαγγελέα παραβίασαν τα δικαιώματα του Φλάουερς σε μια δίκαιη δίκη, όπως απαιτεί το Σύνταγμα.

«Και στις έξι δίκες μαζί, η Πολιτεία απέκλεισε τους 41 από τους 42 μαύρους υποψηφίους ενόρκους. Στην έκτη δίκη απέκλεισε τους πέντε από τους έξι. Επιπροσθέτως, στην έκτη δίκη, η Πολιτεία έθεσε πολύ περισσότερες ερωτήσεις στους μαύρους υποψηφίους ενόρκους απ' ότι στους λευκούς», τονίζεται στο κείμενο αυτό.

Η απόφαση αυτή δεν απαγορεύει στην Πολιτεία του Μισισίπι να δικάσει τον Φλάουερς για έβδομη φορά.

Η υπόθεση ξεκίνησε στις 16 Ιουλίου 1996, με τη δολοφονία τεσσάρων υπαλλήλων ενός καταστήματος επίπλων στη Γουαϊνόνα, μια κωμόπολη του Μισισίπι. Περίπου έξι μήνες αργότερα η αστυνομία συνέλαβε τον Κέρτις Φλάουερς, ο οποίος είχε εργαστεί για μικρό διάστημα στο κατάστημα αυτό. Η σύλληψη βασίστηκε σε μαρτυρίες που τον τοποθετούσαν κοντά στο σημείο της δολοφονίας.

Ακολούθησαν οι έξι δίκες του Φλάουερς: στις τρεις πρώτες κρίθηκε ένοχος (στην πρώτη όλοι οι ένορκοι ήταν λευκοί) όμως οι αποφάσεις κατόπιν ακυρώθηκαν από το Ανώτατο Δικαστήριο του Μισισίπι. Στις δύο επόμενες οι ένορκοι δεν κατάφεραν να καταλήξουν ομόφωνα σε απόφαση. Το 2010 όμως, με ενόρκους έντεκα λευκούς και έναν Αφροαμερικανό, του επιβλήθηκε η θανατική ποινή η οποία ακυρώθηκε την Παρασκευή.

Οι εισαγγελείς υποστήριζαν ότι ο Φλάουερς ήταν θυμωμένος με τον ιδιοκτήτη του καταστήματος επειδή τον απέλυσε και του κατακράτησε τον μισθό του για να καλύψει τις ζημιές που είχε κάνει σε κάποιες μπαταρίες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ /AFP / Reuters

Διεθνή
1

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λονδίνο: Επισκέπτες στο Ρίτσμοντ Παρκ προσπαθούν να αφαιρέσουν δια της βίας τα κέρατα από τα ελάφια

Διεθνή / Λονδίνο: Επισκέπτες στο Ρίτσμοντ Παρκ προσπαθούν να αφαιρέσουν δια της βίας τα κέρατα από τα ελάφια

Η αστυνομία βασιλικών πάρκων στο Ηνωμένο Βασίλειο εξέδωσε σχετική προειδοποίηση, μετά από καταγγελίες που έλαβε το Σαββατοκύριακο - Οδυνηρή πράξη για τα ζώα και ποινικό αδίκημα, αναφέρει η αστυνομία
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

1 σχόλια