Ινστιτούτο NIESR: Η βρετανική οικονομία κινδυνεύει με ύφεση καθώς πλησιάζει το Brexit

Ινστιτούτο NIESR: Η βρετανική οικονομία κινδυνεύει με ύφεση καθώς πλησιάζει το Brexit Facebook Twitter
0

Η οικονομική ανάπτυξη στη Βρετανία βρίσκεται σε στασιμότητα και υπάρχει μία στις τέσσερις πιθανότητες η κρίση του Brexit να έχει ήδη οδηγήσει τη χώρα σε ύφεση, όπως ανακοίνωσε σήμερα το κορυφαίο ινστιτούτο NIESR.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (NIESR) ανακοίνωσε ότι υπάρχουν κίνδυνοι για περαιτέρω επιβράδυνση της οικονομίας δεδομένου ότι οι πιθανότητες να αποχωρήσει η Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς μια συμφωνία είναι τώρα γύρω στο 40%.

Ο Μπόρις Τζόνσον, το φαβορί για να γίνει πρωθυπουργός της Βρετανίας αυτή την εβδομάδα, έχει δηλώσει ότι θα εντείνει τις προετοιμασίες για μια έξοδο χωρίς μια συμφωνία προκειμένου να αναγκάσει την ΕΕ να προχωρήσει σε αλλαγές στη συμφωνία που σύναψε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι με το μπλοκ αλλά που καταψήφισαν τρεις φορές οι Βρετανοί βουλευτές.

Το NIESR εκτίμησε στο παρελθόν ότι η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου. Εάν η οικονομία της Βρετανίας συρρικνωθεί και στο τρίτο τρίμηνο, θα πρόκειται για την πρώτη ύφεση της Βρετανίας μετά την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση.

«Οι προοπτικές μετά τον Οκτώβριο, όταν το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι πράγματι πολύ θολές με την πιθανότητα σοβαρής κάμψης στην περίπτωση ενός άτακτου Brexit χωρίς συμφωνία», ανέφερε.

Το NIESR αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις του για τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης της Βρετανίας το 2019 και το 2020 στο 1,2% και το 1,1% συγκριτικά με το 1,4% και 1,6% προηγουμένως. Έδωσε πιθανότητες 30% η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου να συρρικνωθεί το 2020, βάσει του μέσου όρου όλων των σεναρίων του Brexit.

«Δεν υπάρχει αισθητή ανάπτυξη για κάποια χρόνια ύστερα από ένα Brexit χωρίς συμφωνία», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του NIESR director Τζατζίντ Τσάντα σε συνέντευξη Τύπου.

Ακόμα κι αν ο επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας πετύχει μια συμφωνία για το Brexit, πιθανόν να υπάρξει πλήγμα στα δημόσια οικονομικά, σύμφωνα με το NIESR.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΥΡΩΠΗ ΝΑΤΟ

Διεθνή / Η Ευρώπη ετοιμάζεται για ένα από τα πιο περίπλοκα σχέδια στρατιωτικής μετακίνησης στην ιστορία της

Η Ευρώπη επιχειρεί να διορθώσει μια κρίσιμη αδυναμία: τη μεταφορά στρατευμάτων και βαρέος εξοπλισμού από τα δυτικά λιμάνια στα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ
LIFO NEWSROOM
Στον Λευκό Οίκο ο Κριστιάνο Ρονάλντο την ημέρα της κρίσιμης συνάντησης Τραμπ – Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Κριστιάνο Ρονάλντο την ημέρα της κρίσιμης συνάντησης Τραμπ – Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Η παρουσία του συνδέεται με μια σημαντική διπλωματική στιγμή, καθώς ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν επιστρέφει στις ΗΠΑ για πρώτη φορά μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι
LIFO NEWSROOM
CLOUDFLARE ΒΛΑΒΗ

Διεθνή / Cloudflare: Η εταιρεία επικαλείται «ασυνήθιστη υψηλή κίνηση» για το παγκόσμιο μπλακ άουτ

Ειδικοί, μιλώντας για τη βλάβη στην Cloudflare, σημειώνουν ότι όταν ένας μόνο «κομβικός» πάροχος έχει πρόβλημα, το αποτέλεσμα μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές διακοπές σε δεκάδες υπηρεσίες
LIFO NEWSROOM