Ιμράν Χαν: Κάθειρξη 14 ετών στον πρώην πρωθυπουργό και τη σύζυγό του

Πακιστάν: Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: EPA
0

Σε κάθειρξη 14 ετών καταδικάστηκαν ο πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν Ιμράν Χαν και η σύζυγός του Μπούσρα Μπίμπι για διαφθορά, σε υπόθεση που σχετίζεται με την παράνομη πώληση επίσημων δώρων.

Επίσης, τόσο στον Ιμράν Χαν, όσο καιστη σύζυγό του, επιβλήθηκε 10ετης απαγόρευση ανάδειξής τους σε δημόσιο αξίωμα, σύμφωνα με την Τεχρίκ-ι-Ινσάφ, την ομάδα μέσων ενημέρωσης του κόμματος του πρώην πρωθυπουργού.

Να σημειωθεί πως η νέα καταδίκη του Ιμράν Χαν έρχεται μία ημέρα αφού του επιβλήθηκε κάθειρξη 10 ετών για αποκάλυψη κρατικών απορρήτων, μία εβδομάδα πριν από τις εθνικές εκλογές. 

«Μια ακόμα θλιβερή ημέρα στην ιστορία του δικαστικού συστήματός μας, το οποίο διαλύεται», σχολίασε η ομάδα του πρώην πρωθυπουργού, συμπληρώνοντας ότι «δεν επιτράπηκε αντεξέταση, δεν ολοκληρώθηκαν οι τελικές αγορεύσεις και έρχεται η απόφαση σαν σε μια προαποφασισμένη διαδικασία». Παράλληλα, σχολίασε ότι «αυτή η γελοία απόφαση θα αμφισβητηθεί επίσης».

Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο επιβλήθηκε στον Ιμράν Χαν ποινή 3ετούς φυλάκισης από άλλο δικαστήριο για πώληση δώρων αξίας πάνω από 140 εκατομμύρια ρουπίες (501.000 δολάρια) τα οποία ανήκαν στο κράτος και τα οποία δέχθηκε στη διάρκεια της πρωθυπουργίας του από το 2018 ως το 2022. Με αυτό το ζήτημα σχετίζεται η απόφαση της καταδίκη του σε 14 χρόνια κάθειρξης. Μία απόφαση που ανακοινώθηκε έπειτα από μια έρευνα του κορυφαίου σώματος της χώρας κατά της διαφθοράς, του Εθνικού Γραφείου Λογοδοσίας (NAB), το οποίο απήγγειλε και κατηγορίες εναντίον της συζύγου του στην υπόθεση αυτή.

Η προηγούμενη καταδίκη του Χαν σε τριετή φυλάκιση ανεστάλη αργότερα, όμως ο Χαν παραμένει στη φυλακή για άλλες υποθέσεις. Έχει δηλώσει πως αγόρασε νομίμως τα επίσημα δώρα.

Στο Πακιστάν όλα τα επίσημα δώρα πρέπει να δηλώνονται και δεν επιτρέπεται στους αξιωματούχους να κρατούν παρά μόνο αυτά των οποίων η αξία είναι κάτω από ένα ορισμένο ποσό ή μπορούν να τα αγοράζουν σε μια τιμή που συμφωνείται επισήμως. Αναφορικά με τη δράση του Ιμράν Χαν, κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν ισχυρισθεί πως συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού πούλησαν τα δώρα στο Ντουμπάι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπέρνι Σάντερς:

Διεθνή / Ο Μπέρνι Σάντερς επαίνεσε τον Τραμπ και άσκησε κριτική στον Μπάιντεν - «Έκανε καλύτερη δουλειά»

«Δεν πρόκειται να καθίσω εδώ και να σας πω ότι έκανε συνολικά καλή δουλειά - γιατί δεν ήταν καλή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός γερουσιαστής, αναφερόμενος στην πολιτική μετανάστευσης του Τζο Μπάιντεν
LIFO NEWSROOM
Βιετνάμ: Η νέα γεωπολιτική ισορροπία Ρωσίας, Κίνας και ΗΠΑ στην Ασία

Διεθνή / Βιετνάμ: Η νέα γεωπολιτική ισορροπία Ρωσίας, Κίνας και ΗΠΑ στην Ασία

Πώς το Βιετνάμ μεταμορφώνει τις διεθνείς συμμαχίες του, αναθερμαίνει τις σχέσεις με τη Ρωσία, αναζητά νέες ισορροπίες με τις ΗΠΑ και την Κίνα, και επαναπροσδιορίζει τον ρόλο του στην Νοτιοανατολική Ασία
LIFO NEWSROOM