BREAKING NEWS

Ίδρυμα Κλούνεϊ: Να διώκονται για εγκλήματα πολέμου όσοι πωλούν αρχαιότητες από εμπόλεμες ζώνες

Ίδρυμα Κλούνεϊ: Να διώκονται για εγκλήματα πολέμου όσοι πωλούν αρχαιότητες κλεμμένες από εμπόλεμες ζώνες Facebook Twitter
Φωτ.: Clooney Foundation for Justice
0

Για συνέργεια σε εγκλήματα πολέμου και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας πρέπει να διώκονται όσοι πωλούν αρχαιότητες που εκλάπησαν από εμπόλεμες ζώνες. Αυτό ζητά το Ίδρυμα Κλούνεϊ για τη Δικαιοσύνη. 

«Το παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων δεν είναι ένα έγκλημα χωρίς θύματα», τόνισε η Άνια Νεϊστάτ, νομική διευθύντρια του The Docket, προγράμματος του ιδρύματος που έχουν δημιουργήσει η Αμάλ και ο Τζορτζ Κλούνεϊ. 

Η Νεϊστάτ παρουσίασε στην Ουάσινγκτον έρευνα για τη διακίνηση πολιτιστικών θησαυρών από το Ιράκ, τη Συρία, την Υεμένη και τη Λιβύη, που στη συνέχεια πουλήθηκαν στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Το εμπόριο αυτό, που ελέγχεται από ένοπλες οργανώσεις- όπως το Ισλαμικό Κράτος και η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, πρώην παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία- τους επιτρέπει με τα έσοδα να αγοράζουν όπλα και να χρηματοδοτούν επιθέσεις, εξήγησε η Άνια Νεϊστάτ.

Την εποχή που το Ισλαμικό Κράτος είχε τον έλεγχο εδαφών της Συρίας και του Ιράκ (2011-16), ίδρυσε ένα «υφυπουργείο» αρχαιοτήτων το οποίο χορηγούσε άδειες σε άτομα που λεηλατούσαν αρχαιολογικούς χώρους και στη συνέχεια επέβαλε φόρους στην πώληση των αντικειμένων.

Τα κλεμμένα αντικείμενα περνούσαν από την Τουρκία, τον Λίβανο, την ανατολική Ευρώπη ή την Ταϊλάνδη για να καταλήξουν σε εμπόρους έργων τέχνης ή να πουληθούν διαδικτυακά, σε ιδιωτικές αγοραπωλησίες.

Η αρχαιοκαπηλία θεωρείται έγκλημα πολέμου από τις Συμβάσεις της Γενεύης για την προστασία των θυμάτων πολέμου, από το Καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, υπογράμμισε η Μανέλ Σιμπάν, δικηγόρος του ιδρύματος.

Τα περισσότερα από τα αντικείμενα που εντοπίζονται και κατάσχονται επιστρέφονται τελικά στις χώρες όπου ανήκουν. Όμως, οι μεταπωλητές δεν διώκονται για τις πράξεις τους και δεν θεωρούνται εγκληματίες πολέμου, σύμφωνα με το ίδρυμα.

Οι ποινικές διώξεις είναι «ένα θεμελιώδες στοιχείο για να σπάσει ο κύκλος» του λαθρεμπορίου και να διασφαλιστεί ότι θα εξαρθρωθούν τα κυκλώματα, για να σταματήσει η λεηλασία, τόνισε η Νεϊστάτ. 

Πρόσφατα οι γαλλικές αρχές ξεκίνησαν προκαταρκτική έρευνα σε βάρος του Ζαν-Λικ Μαρτινέ, πρώην διευθυντή του Λούβρου, για διακίνηση αρχαιοτήτων που προέρχονταν από τη Μέση ή την Εγγύς Ανατολή. 

Στο πλαίσιο της έρευνας από την αμερικανική δικαιοσύνη κατασχέθηκαν πέντε αιγυπτιακές αρχαιότητες που ήταν στην κατοχή του Μητροπολιτικού Μουσείο της Νέας Υόρκης, αλλά πιθανότατα προέρχονταν από αρχαιοκαπηλία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP
 

Διεθνή
0

BREAKING NEWS

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δημοτικές εκλογές στην Τουρκία: Η Τανσού Τσιλέρ υποστηρίζει τον υποψήφιο του Ερντογάν για την Κωνσταντινούπολη

Διεθνή / Δημοτικές εκλογές στην Τουρκία: Η Τανσού Τσιλέρ υποστηρίζει τον υποψήφιο του Ερντογάν για την Κωνσταντινούπολη

Γιατί η πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας υποστηρίζει τον Μουράτ Κουρούμ στις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία - Τα κατασκευαστικά σκάνδαλα
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Δημοτικές εκλογές στην Τουρκία: Πρώτη προεκλογική συγκέντρωση Ιμάμογλου - Βολές για την καταστροφή στο χρυσωρυχείο

Διεθνή / Δημοτικές εκλογές στην Τουρκία: Πρώτη προεκλογική συγκέντρωση Ιμάμογλου - Βολές για την καταστροφή στο χρυσωρυχείο

Ο αρχηγός των κεμαλιστών του CHP, Οζγκιούρ Οζέλ και ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος είναι εκ νέου υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές στην Τουρκίας, πραγματοποίησαν την πρώτη τους τοπική προεκλογική συγκέντρωση
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Επίθεση Τραμπ στον πρίγκιπα Χάρι: Πρόδωσε την βασίλισσα - Αν εκλεγώ πρόεδρος θα είναι «μόνος του»

Διεθνή / Επίθεση Τραμπ στον πρίγκιπα Χάρι: Πρόδωσε την βασίλισσα - Αν εκλεγώ πρόεδρος θα είναι «μόνος του»

Ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ εξαπέλυσε πυρά κατά του πρίγκιπα Χάρι και δήλωσε πως ο πρόεδρος Μπάιντεν υπήρξε πολύ «συμπονετικός» με τον Βρετανό γαλαζοαίματο - Τι συμβαίνει με τη βίζα του Χάρι;
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ