Ιαπωνία: Γιατί ο CEO της μεγαλύτερης τράπεζας μειώνει οικειοθελώς τον μισθό του κατά 30%

Ιαπωνία: Ο CEO της μεγαλύτερης τράπεζας μειώνει οικειοθελώς τον μισθό του- Mετά από εγκληματική ενέργεια υπαλλήλου κατά πελάτη Facebook Twitter
Kentaro Okuda/ Φωτ.: Getty Images
0

Ο διευθύνων σύμβουλος της ιαπωνικής τράπεζας Nomura, Κεντάρο Οκούντα, ζήτησε δημόσια συγγνώμη και ανακοίνωσε μείωση των αποδοχών του κατά 30% για τους επόμενους τρεις μήνες, μετά τη σύλληψη πρώην υπαλλήλου της τράπεζας για ληστεία, απόπειρα δολοφονίας και εμπρησμό.

Ο 29χρονος πρώην υπάλληλος, ο οποίος εργαζόταν στον τομέα διαχείρισης περιουσίας, κατηγορείται ότι νάρκωσε έναν ηλικιωμένο πελάτη και τη σύζυγό του στη Χιροσίμα, έκλεψε μετρητά και στη συνέχεια έβαλε φωτιά στο σπίτι τους. Ο υπάλληλος απολύθηκε τον Αύγουστο, ενώ η τράπεζα δήλωσε πως συνεργάζεται πλήρως με την αστυνομική έρευνα.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Οκούντα και τρία ακόμη στελέχη της τράπεζας υποκλίθηκαν σε ένδειξη συγγνώμης. «Ζητάμε βαθύτατα συγγνώμη από τα θύματα και όλους όσοι επηρεάστηκαν από το περιστατικό. Είμαστε πραγματικά συγγνώμονες», ανέφερε ο CEO.

Η τράπεζα, η μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα της Ιαπωνίας με 26.000 υπαλλήλους παγκοσμίως, ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε αλλαγές στις διαδικασίες της για την πρόληψη παρόμοιων περιστατικών. Τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν αυστηρότερη εποπτεία στις επισκέψεις υπαλλήλων σε σπίτια πελατών, συνοδεία από υπεύθυνο διευθυντή κατά τις συναντήσεις, καθώς και εκπαίδευση ηθικής στους εργαζομένους.

Παράλληλα, η Nomura δεσμεύτηκε να αναθεωρήσει τις διαδικασίες πρόσληψης, ενώ τονίστηκε ότι το προσωπικό θα παρακολουθείται στενότερα για να ανιχνεύονται έγκαιρα παραβάσεις.

Είναι η δεύτερη φορά που ο Οκούντα μειώνει οικειοθελώς τον μισθό του τις τελευταίες εβδομάδες. Είχε δεσμευτεί να επιστρέψει το 20% του μισθού του για δύο μήνες μετά την επιβολή προστίμου στην τράπεζα από τη ρυθμιστική αρχή της Ιαπωνίας για χειραγώγηση συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης κυβερνητικών ομολόγων. 

Οικονομική απόδοση παρά τα σκάνδαλο

Παρά το σκάνδαλο, η Nomura παρουσίασε ισχυρή οικονομική απόδοση, ανακοινώνοντας κέρδη ¥98,4 δισ. (περίπου 518 εκατ. λίρες) για το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, υπερδιπλάσια από το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Επιπλέον, η μετοχή της τράπεζας έχει σημειώσει άνοδο 54% τους τελευταίους 12 μήνες, χάρη στις αποδόσεις των τομέων επενδυτικής τραπεζικής και διαχείρισης περιουσίας.

Η μείωση αποδοχών του Οκούντα είναι η δεύτερη μέσα σε λίγες εβδομάδες, καθώς πρόσφατα δεσμεύθηκε να επιστρέψει το 20% των αποδοχών του για δύο μήνες, μετά την επιβολή προστίμου από τη ρυθμιστική αρχή της Ιαπωνίας για χειραγώγηση συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης κρατικών ομολόγων.

Η υπόθεση, αν και σοβαρή, φαίνεται να έχει ελάχιστη επίδραση στην εμπιστοσύνη των πελατών, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η Financial Times.

Με πληροφορίες από Guardian

 
 
Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κρίση στο ηλεκτρικό δίκτυο της Ολλανδίας: Προειδοποίηση για την υπόλοιπη Ευρώπη

Διεθνή / Κρίση στο ηλεκτρικό δίκτυο της Ολλανδίας: Προειδοποίηση για την υπόλοιπη Ευρώπη

Η Ολλανδία αντιμετωπίζει κορεσμό στο ηλεκτρικό της δίκτυο, με χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά να περιμένουν σύνδεση. Τι σημαίνει αυτό για την Ευρώπη της πράσινης μετάβασης;
LIFO NEWSROOM
Μακρόν: Η Γαλλία θα διπλασιάσει τον στρατιωτικό προϋπολογισμό της ως το 2027

Διεθνή / Μακρόν: Η Γαλλία θα διπλασιάσει τον στρατιωτικό προϋπολογισμό της ως το 2027

Αναφερόμενος στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, ο Εμανουέλ Μακρόν έκρινε ότι «η ελευθερία δεν είχε απειληθεί ποτέ τόσο μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου το 1945»
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Η ICE σχεδιάζει άμεσες απελάσεις μεταναστών σε τρίτες χώρες χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας

Διεθνή / ΗΠΑ: Η ICE σχεδιάζει άμεσες απελάσεις μεταναστών σε τρίτες χώρες χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας

Η νέα πολιτική των ΗΠΑ επιτρέπει την απέλαση μεταναστών σε τρίτες χώρες με μόλις 6 ώρες ειδοποίηση και χωρίς εγγυήσεις κατά των βασανιστηρίων. Τι προβλέπει το υπόμνημα της ICE
LIFO NEWSROOM
Φαιντανύλη και Κίνα: Το Πεκίνο σφίγγει τα μέτρα – Αντιδρά στους δασμούς Τραμπ

Διεθνή / Φαιντανύλη και Κίνα: Το Πεκίνο αυξάνει τα μέτρα – Αντιδρά στους δασμούς Τραμπ

Η Κίνα επεκτείνει τον έλεγχο σε προδρόμους της φαιντανύλης και δηλώνει ανοιχτή σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, παρά την ένταση που προκαλούν οι νέοι δασμοί του Τραμπ για τα οπιοειδή
LIFO NEWSROOM