Η Τίλντα Σουίντον προσπαθεί να σώσει την μοναδική αγροικία του Ντέρεκ Τζάρμαν

Η Τίλντα Σουίντον προσπαθεί να σώσει την μοναδική αγροικία του Ντέρεκ Τζάρμαν Facebook Twitter
0

Δημόσια έκκληση απευθύνει η Art Fund, μία βρετανική οργάνωση για την τέχνη, προκειμένου να διασωθεί η κατοικία του Βρετανού οραματιστή σκηνοθέτη και ακτιβιστή, Ντέρεκ Τζάρμαν.

Ο Τζάρμαν αγόρασε το Prospect Cottage, ένα αγροτόσπιτο στην ακτή του Ντάντζενες το 1986 ώστε να το κάνει το ησυχαστήριό του. 

Η βραβευμένη με Όσκαρ, Τίλντα Σουίντον, μούσα, προσωπική φίλη του Τζάρμαν, είναι μία από τους καλλιτέχνες που στηρίζουν την πρωτοβουλία της Art Fund - που ξεκίνησε την περασμένη Τετάρτη. Στόχος είναι να συγκεντρωθούν 4,6 εκατομμύρια δολάρια έως τα τέλη Μαρτίου, ώστε να διατηρηθεί το ιστορικό Prospect Cottage. Ήδη, το ήμισυ του συγκεκριμένου ποσού έχει ήδη καλυφθεί από επιχορηγήσεις και δωρεές ιδιωτών - όμως, ο δρόμος για τον τελικό στόχο είναι ακόμα μακρύς...

Η Τίλντα Σουίντον προσπαθεί να σώσει την μοναδική αγροικία του Ντέρεκ Τζάρμαν Facebook Twitter
Η Τίλντα Σουίντον, μούσα και προσωπική φίλη του Τζάρμαν, απευθύνει έκκληση στους λάτρεις της τέχνης να συνδράμουν για τη διάσωση της ιστορικής κατοικίας.

Η εκστρατεία είναι ανοιχτή για το κοινό που μπορεί να δωρίσει χρήματα και να λάβει prints, αντικείμενα και έργα διαφόρων καλλιτεχνών - μεταξύ αυτών οι Michael Craig-Martin, Tacita Dean, Jeremy Deller, Isaac Julien, Howard Sooley και Wolfgang Tillmans.

H Τίλντα Σουίντον θυμάται τη στιγμή που εκείνη και ο Τζάρμαν πρωτοείδαν την κατοικία: «Είχε ένα φίλο που ζούσε στην παραλία του Ντάντζενες. Όπως επιστρέφαμε για να γυρίσουμε στο Λονδίνο, είδαμε ταυτόχρονα ένα μικρό μαύρο ξύλινο σπίτι με κροκί παράθυρα που βρισκόταν στην αριστερή πλευρά του δρόμου και 'έβλεπε' στη θάλασσα. Είχε μία επιγραφή «Πωλείται» κρεμασμένη και θυμάμαι καθαρά να γυρίζουμε χωρίς δεύτερη κουβέντα και να σταματάμε το αυτοκίνητο. Χτυπήσαμε την πόρτα, μία ευγενική κυρία που ζούσε εκεί μάς άφησε να μπούμε και μετά από μία περιήγηση που δεν κράτησε πάνω από 15 λεπτά, γυρίσαμε στο δρόμο. Ο Ντέρεκ είχε αποφασίσει προτού φτάσουμε στο Λιντ να το αγοράσει», θυμάται η Σουίντον.

Η Τίλντα Σουίντον προσπαθεί να σώσει την μοναδική αγροικία του Ντέρεκ Τζάρμαν Facebook Twitter
Το μαύρο, ξύλινο σπίτι που κοιτά στη θάλασσα ήταν «Love at first sight» για τον επιδραστικό Βρετανό σκηνοθέτη.

 

Μεγάλη απώλεια για τον κόσμο της τέχνης

Η αγροικία θα πωλείτο σε ιδιώτη, μετά το θάνατο, το 2018, του Κιθ Κόλινς, του συντρόφου του Τζάρμαν στα τελευταία χρόνια της ζωής του, στον οποίο και είχε κληροδοτήσει την ιδιοκτησία. Ενδεχόμενη πώληση του σπιτιού, ίσως οδηγήσει στην απώλεια του περιεχομένου του, συμπεριλαμβανομένου και του τεράστιου αρχείου του Τζάρμαν, καθώς και στην καλλιτεχνική του ταυτότητα.

Μετά την αγορά του, ο Τζάρμαν μετέτρεψε το Prospect Cottage σε ησυχαστήριό του, αλλά και μέρος δημιουργίας τόσο του ίδιου όσο και των συνεργατών του: «Το Prospect Cottage εξελίχθηκε σύντομα σε πηγή παρηγοριάς και έντονης έμπνευσης, ένα είδος ησυχαστηρίου, αλλά και μέρος κοινωνικοποίησης φίλων και συνεργατών. Πάνω από 25 χρόνια μετά, οι κήποι του εξακολουθούν να ανθίζουν και το σπίτι είναι γεμάτο με έργα του Τζάρμαν, αλλά και των φίλων και θαυμαστών του - συμπεριλαμβανομένων των Maggi Hambling, John Maybury, Gus van Sant, Richard Hamilton και άλλων» εξηγεί ο Stephen Deuchar, διευθυντής της Art Fund.

Η Τίλντα Σουίντον προσπαθεί να σώσει την μοναδική αγροικία του Ντέρεκ Τζάρμαν Facebook Twitter
Ο Τζάρμαν, αφοσιωμένος κηπουρός, στον κήπο - κόσμημα που είχε διαμορφώσει.

Η Τίλντα Σουίντον προσπαθεί να σώσει την μοναδική αγροικία του Ντέρεκ Τζάρμαν Facebook Twitter
Το σπίτι, το οποίο φρόντιζε ο τελευταίος σύντροφός του μέχρι το θάνατό του, φιλοξενεί το τεράστιο αρχείο του Τζάρμαν.

Αν η εκστρατεία καρποφορήσει, το σπίτι θα γίνει προσβάσιμο στο κοινό, ο υπέροχος κήπος του θα διατηρηθεί, ενώ θα φιλοξενεί residencies καλλιτεχνών, αλλά και ξεναγήσεις για τους θαυμαστές του πρωτοπόρου δημιουργού.

Ο Τζάρμαν, σκηνοθέτης, συγγραφέας, ζωγράφος, ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, αλλά και αφοσιωμένος κηπουρός, μεταμόρφωσε την παλιά αυτή αγροικία σε κάτι εντελώς προσωπικό που ακόμα και 26 χρόνια μετά φέρει την ενέργειά του. Πέθανε το 1994, σε ηλικία 52 χρόνων.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ