Η Τερέζα Μέι καρατόμησε τον υπουργό Άμυνας για την διαρροή απόρρητων πληροφοριών σχετικά με την Huawei

Η Τερέζα Μέι καρατόμησε τον υπουργό Άμυνας για την διαρροή απόρρητων πληροφοριών σχετικά με την Huawei Facebook Twitter
0

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι απέπεμψε τον υπουργό Αμυνας της κυβέρνησής της Γκάβιν Ουίλιαμσον εξαιτίας της συμμετοχής του στις διαρροές που αφορούν την απόφαση της κυβέρνησης να επιτρέψει την συμμετοχή της κινεζικής εταιρείας Huawei στην ανάπτυξη του δικτύου 5G.

Την ανακοίνωση έκανε απόψε η Ντάουνινγκ Στριτ ενώ η είδηση μεταδίδεται με έκτακτο από τα βρετανικά ΜΜΕ.

«Η πρωθυπουργός ζήτησε απόψε από τον Γκάβιν Ουίλιαμσον να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, αφού απώλεσε την εμπιστοσύνη της στην ικανότητά του να φέρει εις πέρας τα καθήκοντά του ως υπουργού Αμυνας και μέλους της κυβέρνησής της», ανακοίνωσε το πρωθυπουργικό γραφείο.

Η ίδια ανακοίνωση διευκρινίζει ότι η βρετανίδα πρωθυπουργός έλαβε την απόφασή της αφού ενημερώθηκε για την στάση του υπουργού έπειτα από την ολοκλήρωση της εσωτερικής έρευνας για τις διαρροές αυτές, που αφορούν το περιεχόμενο των συζητήσεων που έγιναν κατά την διάρκεια της συνεδρίασης τους Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στις 23 Απριλίου.

Στην θέση του υπουργού Άμυνας η Τερέζα Μέι διόρισε τη Πένι Μόρντοντ, μέχρι σήμερα υπουργό Διεθνούς Ανάπτυξης.

Σε συνάντηση με τον πρώην πλέον υπουργό την Τετάρτη το βράδυ, η Μέι του είπε ότι είχε πληροφορίες που παρείχαν αποδείξεις ότι ήταν υπεύθυνος για την μη εξουσιοδοτημένη αποκάλυψη. Ωστόσο, ο ανταποκριτής ασφαλείας του BBC μεταδίδει ότι «έχουν ανακαλυφθεί περισσότερα θέματα σχετικά με το ρόλο του Ουίλιαμσον κατά τη διάρκεια της έρευνας, τα οποία μάλιστα δεν σχετίζονται όλα με την Huawei.

Την έρευνα πυροδότησε ρεπορτάζ της Daily Telegraph σχετικά με την απόφαση για την Huawei το οποίο ανέφερε πως διατυπώθηκαν  προειδοποιήσεις στο υπουργικό συμβούλιο σχετικά με πιθανούς κινδύνους για την εθνική ασφάλεια σε σχέση με μια συμφωνία με την Huawei.

Η Huawei αρνήθηκε ότι υπάρχει κίνδυνος κατασκοπείας ή δολιοφθοράς ή ότι ελέγχεται από την κινεζική κυβέρνηση.

Η επικεφαλής του πολιτικού ρεπορτάζ του BBC Laura Kuenssberg έγραψε στο Twitter ότι ο Γκάβιν Ουίλιαμσον αρνείται ότι είναι η πηγή της διαρροής και επαναλαμβάνει ότι ούτε ο ίδιος ούτε η ομάδα του θα αποκάλυπταν ποτέ απόρρητα στοιχεία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ