Η Σουηδία παίρνει πιο αυστηρά μέτρα για τον κορωνοϊό

Η Σουηδία παίρνει πιο αυστηρά μέτρα για τον κορωνοϊό Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Πιο αυστηρούς κανόνες κοινωνικής απόστασης για εμπορικά κέντρα, γυμναστήρια και ιδιωτικές συναθροίσεις ανακοίνωσε σήμερα η Σουηδία, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της εξάπλησης της πανδημίας της covid-19.

Μάλιστα, εμφανίστηκε έτοιμη να προχωρήσει και σε περαιτέρω αυστηριοποίηση των μέτρων, κλείνοντας επιχειρήσεις. 

Νωρίτερα σήμερα, το Κοινοβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο που δίνει στην κυβέρνηση ευρύτερες εξουσίες για το κλείσιμο επιχειρήσεων και τον περιορισμό των δημόσιων και ιδιωτικών συναθροίσεων επιπλέον των μέχρι τώρα, κυρίως εθελοντικών, μέτρων προκειμένου να διασφαλίζεται η κοινωνική απόσταση.

«Σήμερα η κυβέρνηση δεν αποφάσισε το κλείσιμο επιχειρήσεων, αλλά είναι έτοιμη να λάβει και μια τέτοια απόφαση», δήλωσε ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν σε συνέντευξη Τύπου.

«Δεν είναι κάτι που παίρνουμε ελαφρά τη καρδία, αλλά αυτό που διακυβεύεται είναι οι ζωές και η υγεία των ανθρώπων», είπε.

Σημειώνεται, ότι από την Κυριακή γυμναστήρια, αθλητικά κέντρα, εμπορικά κέντρα και δημόσιες πισίνες θα πρέπει να ορίσουν ανώτατο αριθμό επισκεπτών βάσει των τετραγωνικών τους.

Επιπλέον, οι ιδιωτικές συναθροίσεις θα περιοριστούν στα οκτώ άτομα, ένας κανόνας που μέχρι τώρα ίσχυε μόνο για δημόσιες εκδηλώσεις.

Η Σουηδία κατέγραψε το τελευταίο 24ωρο 7.187 νέες μολύνσεις από το νέο κορονοϊό και 171 νέους θανάτους με τον συνολικό αριθμό τους να φθάνει τους 9.433, σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας δημόσιας υγείας.

Ο αριθμός των θανάτων ανά κάτοικο στη Σουηδία είναι αρκετές φορές μεγαλύτερος από εκείνον των γειτονικών σκανδιναβικών χωρών αλλά χαμηλότερος από πολλές ευρωπαϊκές χώρες που επέλεξαν το λοκντάουν.

Ο υψηλός αριθμός των θανάτων --ιδιαίτερα μεταξύ των ενοίκων των οίκων ευγηρίας-- έχει οδηγήσει σε έντονες επικρίσεις εναντίον του Λεβέν για καθυστέρηση στην ανάληψη δράσης.

Όμως η κυβέρνηση, εν μέρει, δεν διέθετε τα νομικά εργαλεία προκειμένου να επιβάλει μέτρα όπως εκείνα που υιοθέτησαν άλλες χώρες στην Ευρώπη.

«Η στρατηγική της Σουηδίας απέναντι στον κορωνοϊό ήταν πάντα ένας συνδυασμός αυστηρότερων κανόνων, απαγορεύσεων και, όχι λιγότερο σημαντικό, ότι οι ίδιοι οι άνθρωποι αναλαμβάνουν μεγαλύτερη ευθύνη», είπε ο Λεβέν.

«Την ίδια στιγμή, έχει γίνει φανερό πως η Σουηδία χρειάζεται νομοθεσία προκειμένου να αντιμετωπίσει την COVID-19 και να περιορίσει τη μόλυνση».

Ακόμη και μετά την ψήφιση από το κοινοβούλιο του νέου, προσωρινού νόμου, η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να επιβάλλει περιορισμούς κυκλοφορίας ή εσωτερικές ταξιδιωτικές απαγορεύσεις.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελεσίγραφο Τραμπ στον Μαδούρο για να εγκαταλείψει την εξουσία στη Βενεζουέλα

Διεθνή / Τελεσίγραφο Τραμπ στον Μαδούρο για να εγκαταλείψει την εξουσία στη Βενεζουέλα

Σύμφωνα με Αμερικανικά μέσα, ο Τραμπ είπε: «Μπορείς να σώσεις τον εαυτό σου και τους πιο κοντινούς σου, αλλά πρέπει να φύγεις από τη χώρα τώρα», προσφέροντας ασφαλή διέλευση στον Μαδούρο
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Κινητοποιήθηκε ο στρατός για την αφρικανική πανώλη των χοίρων - Από τι προκλήθηκε η νόσος

Διεθνή / Ισπανία: Κινητοποιήθηκε ο στρατός για την αφρικανική πανώλη των χοίρων - Από τι προκλήθηκε η νόσος

Η αφρικανική πανώλη των χοίρων εξαπλώνεται γρήγορα ανάμεσα στα γουρούνια και τους αγριόχοιρους, αποτελώντας σημαντικό οικονομικό κίνδυνο για την Ισπανία, μία από τις χώρες με τις μεγαλύτερες εξαγωγές χοιρινού στον κόσμο
LIFO NEWSROOM
Ο Γκάι Πιρς ζητά συγγνώμη για posts κατά του Ισραήλ – Αποχωρεί από τα social media

Διεθνή / Ο Γκάι Πιρς ζητά συγγνώμη για posts κατά του Ισραήλ – Αποχωρεί από τα social media

Ο διάσημος ηθοποιός ζήτησε συγγνώμη για τη δημοσιοποίηση «παραπληροφόρησης και ψευδών ισχυρισμών» εναντίον του Ισραήλ στα social media, όπου είχε εκφράσει την υποστήριξή του στην Παλαιστίνη
LIFO NEWSROOM
Στη χώρα που θεωρείται πρότυπο ισότητας, οι γυναίκες αναγκάζονται να αποσυρθούν από τη δημόσια ζωή

Διεθνή / Στη χώρα που θεωρείται πρότυπο ισότητας, οι γυναίκες αναγκάζονται να αποσυρθούν από τη δημόσια ζωή

Η Σουηδία έχει θεωρηθεί για δεκαετίες παγκόσμια πρωταθλήτρια στην ισότητα των φύλων και υπερηφανεύεται για την ελευθερία έκφρασης, ωστόσο, τα στοιχεία για τις γυναίκες πολιτικούς δείχνουν μια διαφορετική εικόνα
LIFO NEWSROOM