Η Ρωσία μηνύει την Ουκρανία που δεν εξοφλεί το χρέος της

Η Ρωσία μηνύει την Ουκρανία που δεν εξοφλεί το χρέος της Facebook Twitter
0

Μήνυση κατά της Ουκρανίας θα καταθέσει η Ρωσία, μετά από εντολή που έδωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στον υπουργό του των Οικονομικών, καθώς η γειτονική χώρα αρνείται να πληρώσει το δάνειο ύψους 3 δισεκ. δολαρίων που είχε λάβει από τη Μόσχα με λήξη προθεσμίας την 20η Δεκεμβρίου.

Ο Ρώσος Πρόεδρος άφησε αιχμές και για τις ΗΠΑ, οι οποίες αρνούνται να δώσουν εγγυήσεις για μελλοντικές πληρωμές του δημοσίου χρέους της Ουκρανίας.

«Είναι παράξενο. Αν είναι τόσο σίγουροι για την φερεγγυότητα της χώρας για την επόμενη χρονιά, τότε θα μπορούσαν με κάποιο τρόπο να να μοιραστούν τους κινδύνους», δήλωσε ο Πούτιν και συμπλήρωσε: «Οκ, πάμε για δίκη».

Σύμφωνα με τον ρώσο υπουργό Οικονομίας Siluanov, η Ρωσία θα προσφύγει στα δικαστήρια, εάν το Κίεβο δεν προβεί στην αποπληρωμή του χρέους εντός περιόδου χάριτος 10 ημερών μετά τη λήξη της προθεσμίας.

Ο Σιλουάνοφ ανέφερε ότι ζητήθηκε από το ΔΝΤ να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος, καθώς είναι από τους νέους πιστωτές της Ουκρανίας, όμως, όπως είπε, το Ταμείο παρέπεμψε τους Ρώσους με τους εμπορικούς πιστωτές.

Τον Νοέμβριο, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προσέφερε στο Κίεβο ένα σχέδιο τριετούς εξόφλησης, ωστόσο δεν έλαβε καμία επίσημη απάντηση.

Mεντβέντεφ: Δεν πληρώνουν γιατί είναι απατεώνες

Εν τω μεταξύ σκληρή γλώσσα προς την Ουκρανία χρησιμοποίησε και ο Πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Ουκρανία δεν έχει καμία πρόθεση να εξοφλήσει το χρέος  προς τη Ρωσία και επέκρινε έντονα τις δυτικές κυβερνήσεις ότι καλύπτουν τις παραβιάσεις του Κιέβου σε  απόλυτα νόμιμες οικονομικές συμφωνίες.

«Έχω την αίσθηση ότι [Ουκρανία] δεν θα επιστρέψει τίποτα [σε εμάς] γιατί είναι απατεώνες," δήλωσε ο Μεντβέντεφ την Τετάρτη κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης.  "Αρνούνται να επιστρέψουν τα χρήματα μας και οι δυτικοί εταίροι μας όχι μόνο δεν βοηθούν, αλλά στην πραγματικότητα εμποδίζουν τις προσπάθειές μας", πρόσθεσε.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαρία Γαβουνέλη: «Πώς η Ελλάδα θα αποκρούσει μια επίθεση φιλίας από την Τουρκία χωρίς να γίνει το κακό παιδί;»

Οπτική Γωνία / Πώς η Ελλάδα θα αποκρούσει μια επίθεση φιλίας από την Τουρκία χωρίς να γίνει το κακό παιδί

Μιλά στη LiFO η καθηγήτρια στη Νομική Σχολή του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και γενική διευθύντρια του ΕΛΙΑΜΕΠ Μαρία Γαβουνέλη
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ