Η Πολωνία «εισέβαλε» στην Τσεχία «κατά λάθος»

Η Πολωνία «εισέβαλε» στην Τσεχία «κατά λάθος» Facebook Twitter
EPA
0

Η Πολωνία παραδέχτηκε πως εισέβαλε για λίγο στην Τσεχία τον περασμένο μήνα, σε ένα περιστατικό που το πολωνικό υπουργείο Άμυνας περιέγραψε ως «παρεξήγηση».

Τα πολωνικά στρατεύματα που επιτηρούσαν τα σύνορα, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για τον κορωνοϊό, πήραν θέση δίπλα από ένα παρεκκλήσι στην τσεχική πλευρά του συνόρου, όπου και φέρεται πως παρέμειναν για αρκετές ημέρες.

Οι στρατιώτες εμπόδιζαν τους Τσέχους επισκέπτες να μπουν στο εκκλησάκι.

Σύντομα, όμως, οι τσεχικές αρχές παρενέβησαν, επικοινωνώντας με Βαρσοβία.

Το συμβάν έλαβε χώρα στη βορειοανατολική Μοραβία, περιοχή που αποτελεί μέρος της ιστορικής Σιλεσίας - και που εκτείνεται και στα εδάφη της Τσεχίας.

Η Πολωνία απέδωσε το συμβάν σε λάθος, παρότι το υπουργείο Εξωτερικών της Τσεχίας ανέφερε πως ακόμα αναμένει επίσημη εξήγηση για τα γεγονότα.

Τι συνέβη

 

Το περιστατικό αποκάλυψε η τοπική εφημερίδα Denik.

Ένας πολιτικός μηχανικός που επέβλεπε τις εργασίες συντήρησης του παρεκκλησίου, θέλησε να τραβήξει κάποιες φωτογραφίες. Ωστόσο, απωθήθηκε από ένοπλους Πολωνούς στρατιώτες, οι οποίοι είχαν στήσει ένα οδόφραγμα στο μονοπάτι που οδηγούσε στο εκκλησάκι.

Η εφημερίδα έστειλε στη συνέχεια φωτογράφο της στην περιοχή, οι φωτογραφίες του οποίου φαίνεται πως επιβεβαίωσαν τον ισχυρισμό του πολιτικού μηχανικού.

Η μικρή εκκλησία βρίσκεται σε απόσταση τριάντα μέτρων στο τσεχικό έδαφος, με το σύνορο να διακρίνεται από ένα μικρό ρέμα.

Σύμφωνα με τη Denik, οι στρατιώτες αρχικά είχαν πάρει θέση στην πολωνική όχθη του ρέματος, ωστόσο για άγνωστους λόγους αποφάσισαν να μεταφερθούν στην τσεχική πλευρά.

Παραμένει άγνωστο το γιατί καθώς και το πόσο διήρκησε η «κατοχή».

«Η ανάπτυξη στη συνοριακή αυτή θέση ήταν αποτέλεσμα παρανόησης και όχι σκόπιμη ενέργεια. Διευθετήθηκε άμεσα και η υπόθεση λύθηκε - κι από την τσεχική πλευρά» ανέφερε το πολωνικό υπουργείο Άμυνας στο CNN.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συγκινούν οι γονείς του Μάθιου Πέρι σε επιστολή προς τον γιατρό του: «Γιατί το έκανες; Για μερικές χιλιάδες δολάρια;»

Διεθνή / Συγκινούν οι γονείς του Μάθιου Πέρι σε επιστολή προς τον Δρ. Πλασένσια: «Γιατί το έκανες; Για μερικές χιλιάδες δολάρια;»

Ο Δρ. Πλασένσια είναι από τους βασικούς κατηγορούμενους στην υπόθεση θανάτου του Πέρι - Οι επιστολές του πατέρα, της μητέρας, του πατριού και της μητριάς του
LIFO NEWSROOM
Αγία Σοφία:

Διεθνή / Αγία Σοφία: Οι επικεφαλής των έργων αποκατάστασης απαντούν για τα φορτηγά μέσα στο μνημείο

Η σκληρή κριτική οφείλεται στην πολιτική πόλωση, ενώ η πολυπλοκότητα των εργασιών καθιστά δύσκολη την πλήρη κατανόησή τους από το ευρύ κοινό, εξηγεί μέλος του επιστημονικού συμβουλίου
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πόσο διαρκεί η ενοικίαση του «παντοτινού» τους σπιτιού στο Forest Lodge

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πόσο διαρκεί η ενοικίαση του «παντοτινού» τους σπιτιού στο Forest Lodge

Ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας έχουν ήδη εγκατασταθεί στο νέο τους σπίτι, στο οποίο σκοπεύουν να μείνουν ακόμη και όταν ο Ουίλιαμ γίνει βασιλιάς
LIFO NEWSROOM
Instagram: Ο CEO βάζει τέλος στην τηλεργασία για λόγους δημιουργικότητας και συνεργασίας

Διεθνή / Instagram: Ο CEO Άνταμ Μοσέρι βάζει τέλος στην τηλεργασία των υπαλλήλων

Ο Μοσέρι υποστήριξε ότι η επιστροφή στο γραφείο και οι αλλαγές στον τρόπο εργασίας θα βοηθήσουν την εταιρεία να γίνει πιο ευέλικτη και αποτελεσματική, ενόψει αυτού που χαρακτήρισε ως δύσκολη χρονιά
LIFO NEWSROOM