Η πλημμύρα που «βοήθησε» να σωθεί το Κίεβο τώρα δημιουργεί άλλα προβλήματα

Η πλημμύρα που «βοήθησε» να σωθεί το Κίεβο τώρα δημιουργεί άλλα προβλήματα Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Τις πρώτες ημέρες του πολέμου, οι Ουκρανοί προκάλεσαν εσκεμμένα πλημμύρα σε περιοχή έξω από το Κίεβο, για να εμποδίσουν τις ρωσικές δυνάμεις. Σήμερα, τα νερά παραμένουν εκεί και δημιουργούν άλλα προβλήματα. 

Στα τέλη Φεβρουαρίου οι ουκρανικές δυνάμεις άνοιξαν φράγμα του ποταμού Ιρπίν- το οποίο στη συνέχεια επλήγη από πύραυλο- με συνέπεια να ξαναπλημμυρίσουν περίπου 130.000 στρέμματα που είχαν αποξηρανθεί από τους Σοβιετικούς τη δεκαετία του ‘60. 

Σε αυτή την κίνηση αποδίδεται το γεγονός ότι οι στρατιώτες και τα τανκς της Ρωσίας δεν πέρασαν τις ουκρανικές γραμμές άμυνας, προς την πρωτεύουσα. Κάτι ανάλογο είχαν κάνει και το 1941, ως πρώτη άμυνα, εκείνοι που υπερασπίζονταν το Κίεβο απέναντι στους Γερμανούς. 

Όταν άνοιξε το φράγμα, στο χωριό Ντέμιντιβ- βόρεια του Κιέβου- πλημμύρισαν υπόγεια και χωράφια και δημιουργήθηκε ένα έλος. Οι κάτοικοι λένε ότι άξιζε η θυσία, αφού σώθηκε η πρωτεύουσα. 

«Σαφώς ήταν καλό», λέει ο Βολοντίμιρ Άρτεμτσουκ, 60χρονος κάτοικος του Ντέμιντιβ. «Τι θα είχε συμβεί αν εκείνοι (οι ρωσικές δυνάμεις) μπορούσαν να περάσουν το μικρό ποτάμι και μετά έφταναν στο Κίεβο;», συμπλήρωσε.

Περίπου δύο μήνες αργότερα, οι κάτοικοι του χωριού είναι ακόμη αντιμέτωποι με τις συνέπειες της πλημμύρας. Χρησιμοποιούν φουσκωτές βάρκες για να κινηθούν και φυτεύουν λουλούδια και λαχανικά στα κομμάτια γης που δεν έχουν καλυφθεί από το νερό. 

Πέρα όμως από τα προβλήματα της καθημερινότητας, υπάρχουν και άλλες επιπλοκές, καθώς ειδικοί εκφράζουν ανησυχία για τον αντίκτυπο στο περιβάλλον. Πριν από τη σοβιετική κατοχή, η πλημμυρική περιοχή του Ιρπίν ήταν ένα hotspot βιοποικιλότητας, δήλωσε ο Μπόνταν Προτς, του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Ουκρανίας. 

Τα σοβιετικά φράγματα στον ποταμό Ιρπίν και τον Δνείπερο είχαν καταστροφικό αντίκτυπο στο οικοσύστημα, συμπλήρωσε ο ίδιος. «Οι σοβιετικοί δημιούργησαν τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα με τα φράγματα στον Ιρπίν, που με τα χρόνια σταθερά μείωσαν τον όγκο και την ταχύτητα ροής του νερού», εξήγησε. 

«Όμως, επειδή επέστεψε το νερό αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε νέο έναν υδροβιότοπο πλούσιο σε βιοποικιλότητα. Η οικολογία έχει υποβαθμιστεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Θα χρειαστούν πολλά χρόνια οικολογικών βελτιώσεων. Μπορεί να μας βοήθησε να υπερασπιστούμε την πρωτεύουσα, αλλά θα υπάρξει σύντομα πίεση για αποστράγγιση της περιοχής. Μπορείτε να φανταστείτε πόσο τρισεκατομμύρια κουνούπια θα υπάρχουν εδώ αυτό το καλοκαίρι;», συμπλήρωσε και εκτίμησε ότι τελικά, μετά τον πόλεμο, θα ξαναχιστεί το φράγμα.

Ο Αλεξέι Βασίλιουκ- βιολόγος και πρόεδρος του Ukrainian Nature Conservation Group- ελπίζει ότι θα παραμείνουν οι νέοι υγρότοποι. «Πρώτα από όλα αποτελούν τώρα άμυνα του Κιέβου οπότε μέχρι να είμαστε σίγουροι ότι η Ρωσία δεν θα προσπαθήσει να το καταλάβει ξανά, δεν βλέπω πώς μπορούμε να δικαιολογήσουμε μια εκ νέου αποξήρανση της περιοχής», ανέφερε αρχικά. 

«Δεύτερον πιστεύω ότι θα ειναι εξαρετικά δύσκολο ή ίσως απίθανο να αναστραφεί αυτό που συνέβη. Υποθετικά μιλώντας θα μπορούσε να γίνει πολύ καλή περιοχή για γόνους ψαριών που έχουν μειωθεί δραματικά εδώ τις τελευταίες δεκαετίες και για πολλά είδη σπάνιων υδρόβιων πουλιών», συμπλήρωσε.

Όμως, η επιστροφή του νερού μπορεί να προκαλέσει και πολλά προβλήματα, εκτός από ευκαιρίες. «Υπάρχουν πολλά ρωσικά τανκ και στρατιωτικός εξοπλισμός κάτω από το νερό. Η μείξη χημικών από τα τανκ με τη μόλυνση από πλημμυρισμένες χωματερές είναι μεγάλη απειλή», επεσήμανε ο Βασίλιουκ. «Πριν από τον πόλεμο, πολλά σημεία είχαν ψεκαστεί με παρασιτοκτόνα και λιπάσματα, οπότε υπάρχουν πολλές απειλές για ανθρώπους και άγρια ζώα, που πρέπει να αντιμετωπιστούν», συμπλήρωσε.

Με πληροφορίες από Reuters, Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τη στήριξη στην αμφισβήτηση: Η μεταστροφή του Πιρς Μόργκαν για το Ισραήλ και τη Γάζα

Διεθνή / Από τη στήριξη στην αμφισβήτηση: Η μεταστροφή του Πιρς Μόργκαν για το Ισραήλ και τη Γάζα

Η επεισοδιακή συνέντευξη με την πρέσβειρα του Ισραήλ στο Ηνωμένο Βασίλειο - Ο Βρετανός δημοσιογράφος σήμερα μιλά για υπέρμετρη ισραηλινή απάντηση και έλλειψη διαφάνειας στους θανάτους αμάχων Παλαιστινίων
LIFO NEWSROOM
Η Αίγυπτος κλείνει τη Μονή Σινά - Για νέα «Άλωση» μιλά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Διεθνή / Η Αίγυπτος κλείνει τη Μονή Σινά - Για νέα «Άλωση» μιλά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

ΥΠΕΞ για Όρος Σινά: Κανένα περιθώριο να αποκλίνουμε από την κοινή κατανόηση Ελλάδας και Αιγύπτου - Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν πως οι δημεύσεις εμπίπτουν στους νόμους περί αρχαιοτήτων και πως η απόφαση αυτή είναι προς όφελος της Μονής
LIFO NEWSROOM
Κωπηλάτης από τη Γαλλία συνελήφθη στα ρωσοεσθονικά σύνορα - Πέρασε στην Εσθονία κάνοντας κουπί

Διεθνή / Κωπηλάτης από τη Γαλλία συνελήφθη στα ρωσοεσθονικά σύνορα - Πέρασε στην Εσθονία κάνοντας κουπί

Το προξενείο της χώρας στην Αγία Πετρούπολη επικοινώνησε με τις ρωσικές αρχές ώστε να διασφαλίσει ότι ο άνδρας αυτός θα λάβει προξενική βοήθεια, όπως προβλέπει η Συνθήκη της Βιέννης
LIFO NEWSROOM
Η κυβέρνηση Τραμπ στοχεύει το Χάρβαρντ και άλλα πανεπιστήμια για αντισημιτισμό – Απειλές περικοπής ομοσπονδιακής χρηματοδότησης

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ στοχεύει το Χάρβαρντ και άλλα πανεπιστήμια για αντισημιτισμό

Η κυβέρνηση Τραμπ προχωρά σε αυστηρά μέτρα κατά κορυφαίων αμερικανικών πανεπιστημίων, κατηγορώντας τα για αντισημιτισμό και απειλώντας να κόψει δισεκατομμύρια δολάρια σε ομοσπονδιακή χρηματοδότηση
LIFO NEWSROOM