Η πείνα σκοτώνει στην Υεμένη - 85.000 μικρά παιδιά νεκρά από υποσιτισμό

Η πείνα σκοτώνει στην Υεμένη - 85.000 μικρά παιδιά νεκρά από υποσιτισμό Facebook Twitter
1

Υπολογίζεται ότι 85.000 παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών έχουν πεθάνει από υποσιτισμό σε τρία χρόνια πολέμου στην Υεμένη, δηλώνει η βρετανική ΜΚΟ Save the Children.

Ο ΟΗΕ προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι σχεδόν 14 εκατομμύρια άνθρωποι στην Υεμένη βρίσκονται στο χείλος του λιμού.

Αυτή τη στιγμή γίνεται προσπάθεια να να ξαναρχίσουν συνομιλίες για τον τερματισμό του τριετούς πολέμου που προκάλεσε τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο.

Η Υεμένη καταστράφηκε από τη σύγκρουση και βιώνει δραματικές συνθήκες. Ο αγώνας κλιμακώθηκε το 2015 όταν ένας συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας ξεκίνησε την αεροπορική εκστρατεία ενάντια στο κίνημα ανταρτών Χούτι.

Τουλάχιστον 6.800 πολίτες έχουν σκοτωθεί και 10.700 τραυματίστηκαν στον πόλεμο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Οι συγκρούσεις και ο μερικός αποκλεισμός από τη συμμαχία, έχουν επίσης αφήσει 22 εκατομμύρια ανθρώπους με ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας, δημιούργησαν την μεγαλύτερη κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον τομέα της επισιτιστικής ασφάλειας και οδήγησαν σε επιδημία χολέρας που πλήττει 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους.

Είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ένας ακριβής αριθμός θανάτων. Οι εργαζόμενοι στις ομάδες στήριξης στην Υεμένη υποστηρίζουν ότι πολλοί δεν αναφέρονται, επειδή μόνο οι μισές εγκαταστάσεις υγείας της χώρας λειτουργούν και πολλοί άνθρωποι είναι πολύ φτωχοί για να έχουν πρόσβαση σε αυτές που παραμένουν ανοιχτές.

Η Save the Children αναφέρει ότι βασίστηκε στα ποσοστά θνησιμότητας για περιπτώσεις που δεν είχαν υποβληθεί σε θεραπεία για σοβαρό οξύ υποσιτισμό σε παιδιά κάτω των πέντε ετών από δεδομένα που συνέταξε ο ΟΗΕ. Σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις, υπολογίζει ότι περίπου 84.700 παιδιά ενδέχεται να έχουν πεθάνει μεταξύ Απριλίου 2015 και Οκτωβρίου 2018.

Η άνοδος των τιμών των τροφίμων και η μείωση της αξίας του νομίσματος της χώρας ως αποτέλεσμα του εμφυλίου πολέμου θέτουν περισσότερες οικογένειες σε κίνδυνο επισιτιστικής ανασφάλειας.

Η φιλανθρωπική οργάνωση που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο κατηγορεί τον αποκλεισμό για το γεγονός ότι περισσότεροι άνθρωποι κινδυνεύουν από πείνα, με συνεχείς σοβαρές συγκρούσεις γύρω από το κύριο λιμάνι του Hudaydah που επιβαρύνει περαιτέρω την κατάσταση.

Το λιμάνι των ανταρτών, μέσω του οποίου η χώρα έχει εισαγάγει κατά παράδοση το 90% των τροφίμων της, έχει δει τις εμπορικές εισαγωγές που σημείωνε να μειώνονται κατά περισσότερο από 55.000 μετρικούς τόνους το μήνα, σύμφωνα με την φιλανθρωπική οργάνωση. Αυτό αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες 4,4 εκατομμυρίων ατόμων, συμπεριλαμβανομένων 2,2 εκατομμυρίων παιδιών, προσθέτει.

Η φιλανθρωπική οργάνωση λέει ότι με βάση ιστορικές μελέτες, εάν ο υποσιτισμός αφεθεί χωρίς αντιμετώπιση, περίπου το 20-30% των παιδιών θα πεθαίνει κάθε χρόνο.

«Τα παιδιά που πεθαίνουν με αυτόν τον τρόπο υποφέρουν πάρα πολύ, καθώς οι λειτουργίες των ζωτικών οργάνων επιβραδύνουν και τελικά σταματούν. Το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι τόσο αδύναμο, είναι πιο επιρρεπές σε λοιμώξεις, και κάποια είναι τόσο εύθραυστα που δεν μπορούν καν να μιλήσουν». λέει ο Tamer Kirolos, διευθυντής της ΜΚΟ.

Προειδοποίησε επίσης ότι εκτιμάται ότι περίπου 150.000 παιδιά απειλούνται στη Hudaydah όπου σημειώνεται δραματική αύξηση στις αεροπορικές επιθέσεις τις τελευταίες εβδομάδες.

Άλλα στοιχεία αποκαλαύπτουν πως τουλάχιστον ένα στα πέντε νοικοκυριά αντιμετωπίζει ακραία έλλειψη τροφής. Περισσότερο από το 30% των παιδιών κάτω των πέντε υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό. Τουλάχιστον δύο άνθρωποι στους 10.000 πεθαίνουν καθημερινά.

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΧΑΡΙ

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι: «Έχω πλήρη επίγνωση των λαθών μου στο παρελθόν, έχω αναλάβει την ευθύνη»

Ο πρίγκιπας Χάρι προειδοποιεί για την ανησυχητική αύξηση του αντισημιτισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο, τονίζοντας ότι το μίσος προς τις κοινότητες πρέπει να αντιμετωπίζεται με αποφασιστικότητα και χωρίς σιωπή
THE LIFO TEAM
NEW YORK TIMES ΙΣΡΑΗΛ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΜΗΝΥΣΗ

Διεθνή / Ισραήλ: Μηνύει τους NYT για άρθρο που καταγράφει βιασμούς Παλαιστινίων κρατουμένων

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε τους New York Times ότι «συκοφαντούν τους στρατιώτες του Ισραήλ» και επιχειρούν να δημιουργήσουν «ψευδή εξίσωση» ανάμεσα στη Χαμάς και τον ισραηλινό στρατό
THE LIFO TEAM
ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΜΠΡΙΖΙΤ ΜΑΚΡΟΝ

Διεθνή / Η πλευρά Μακρόν διαψεύδει ότι το χαστούκι συνδεόταν με μηνύματα του Εμανουέλ Μακρόν σε ηθοποιό

Σύμφωνα με νέο βιβλίο, η Μπριζίτ Μακρόν «έχασε την ψυχραιμία της» κατά τη διάρκεια πτήσης του προεδρικού ζεύγους όταν είδε μήνυμα στο κινητό του Γάλλου προέδρου από Γαλλοϊρανή ηθοποιό
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ

Διεθνή / Politico: Η Ταϊβάν είναι το βασικό «αγκάθι» στις συνομιλίες Τραμπ-Σι

Το ζήτημα της Ταϊβάν παραμένει ιδιαίτερα ευαίσθητο, καθώς η Κίνα τη θεωρεί μέρος της επικράτειάς της, ενώ οι ΗΠΑ διατηρούν πολιτική «στρατηγικής ασάφειας», αναγνωρίζοντας την ξεχωριστή της υπόσταση
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΚΟΛΠΟΣ ΤΟΥ ΟΜΑΝ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ

Διεθνή / Ιρανικές δυνάμεις κατέλαβαν πλοίο-«πλωτό οπλοστάσιο» στον Κόλπο του Ομάν

Τέτοιου είδους πλοία δραστηριοποιούνται συνήθως στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Άντεν και τον Κόλπο του Ομάν, λειτουργώντας ως σημεία ανεφοδιασμού για ένοπλες ομάδες ασφαλείας που συνοδεύουν εμπορικά πλοία σε επικίνδυνες θαλάσσιες διαδρομές.
THE LIFO TEAM
ΚΟΥΒΑ ΗΠΑ ΜΠΛΑΚΑΟΥΤ ΚΑΥΣΙΜΑ

Διεθνή / Η Κούβα ανακοίνωσε ότι εξαντλήθηκαν τα καύσιμα για ηλεκτροπαραγωγή - Έως και 22 ώρες χωρίς ρεύμα

Η κατάσταση προκάλεσε νέες διαδηλώσεις στην κουβανική πρωτεύουσα, με εκατοντάδες ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τα συνεχή μπλακ άουτ και τις ελλείψεις καυσίμων
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΚΙΝΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Ιρανικά μέσα αναφέρουν ότι η Τεχεράνη επέτρεψε τη διέλευση κινεζικών πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ

Ένα κινεζικό υπερδεξαμενόπλοιο που μετέφερε 2 εκατομμύρια βαρέλια ιρακινού αργού πετρελαίου διέσχισε τα Στενά χθες Τετάρτη, σύμφωνα με δεδομένα παρακολούθησης πλοίων
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια