Η Ουάσιγκτον καταγγέλλει ευθέως την Άγκυρα για πιέσεις στα ΜΜΕ

Η Ουάσιγκτον καταγγέλλει ευθέως την Άγκυρα για πιέσεις στα ΜΜΕ Facebook Twitter
0


Πιέσεις και εκφοβισμούς εναντίον δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στην Τουρκία, κατήγγειλε σήμερα ο Λευκός Οίκος σχολιάζοντας τον εκλογικό θρίαμβο του κόμματος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Οι ΗΠΑ συγχαίρουν τον τουρκικό λαό για τη συμμετοχή του στις εκλογές» υπογράμμισε ο Τζος Έρνεστ, εκπρόσωπος τύπου του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα που αναμένεται να επισκεφθεί στα μέσα Νοεμβρίου την Τουρκία για να συμμετάσχει στη Σύνοδο της G20.


«Ανησυχούμε ωστόσο πολύ για το γεγονός ότι τα μέσα ενημέρωσης και οι δημοσιογράφοι που άσκησαν κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης δέχθηκαν πιέσεις και εκφοβισμούς κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας» προσέθεσε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν ενημερωθεί για την έκθεση των παρατηρητών της Οργάνωσης για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, οι οποίοι επισήμαναν μεταξύ άλλων ότι τα επεισόδια βίας «παρεμπόδισαν τις δυνατότητες των υποψηφίων να διεξάγουν μια ελεύθερη εκστρατεία».


«Έχουμε, σε κατ' ιδίαν συναντήσεις όπως επίσης δημοσίως, διατυπώσει τις ανησυχίες μας που σχετίζονται με την ελευθερία του Τύπου, την ελευθερία της έκφρασης και την ελευθερία του συνέρχεσθαι στην Τουρκία» επισήμανε ο εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου.

Υπενθυμίζεται πως λίγα 24ωρα πριν τις εκλογές, πενήντα από τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης του πλανήτη απηύθυναν ανοιχτή επιστολή στον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με τη φίμωση των ΜΜΕ. Στο κείμενο, με τις υπογραφές κορυφαίων των media, εκφράστηκε  η δυσαρέσκεια και η ανησυχία τους, για τις επιθέσεις που δέχεται η ελευθερία του Τύπου στη χώρα.

Την επιστολή υπέγραψαν μεταξύ άλλων οι διευθυντές σύνταξης του Γαλλικού Πρακτορείου, των δικτύων VICE Media και Buzzfeed, των εφημερίδων New York Times, La Stampa, Suddeutsche Zeitung, Washington Post και του περιοδικού New Yorker.

"Αγαπητέ Πρόεδρε Ερντογάν. Θα θέλαμε να εκφράσουμε την έντονη ανησυχία μας για τις διαρκώς επιδεινούμενες συνθήκες της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία. Σας καλούμε να ασκήσετε την επιρροή σας για να εξασφαλίσετε ότι οι δημοσιογράφοι, είτε είναι Τούρκοι πολίτες είτε μέλη του διεθνούς Τύπου, προστατεύονται και τους επιτρέπεται να κάνουν τη δουλειά τους ανεμπόδιστα. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο μηνών, οι επιθέσεις και παρενοχλήσεις των δημοσιογράφων έχουν αυξηθεί σε ανησυχητικό βαθμό." αναφέρει αρχικά η επιστολή.

Στη συνέχεια γίνεται αναφορά σε διάφορα επεισόδια που έχουν σημειωθεί τους δύο τελευταίους μήνες, όπως στις δύο επιθέσεις στα γραφεία της εφημερίδας Hurriyet, την επίθεση που δέχτηκε ο δημοσιογράφος Αχμέτ Χακάν, την επιδρομή της αστυνομίας στην έδρα του ομίλου μέσων ενημέρωσης Koza Ipek αυτήν την εβδομάδα, τη σύλληψη τριών δημοσιογράφων του Vice News (ο ένας από αυτούς, ο Μοχάμεντ Ισμαέλ Ρασούλ παραμένει στη φυλακή) και σε άλλες διώξεις και συλλήψεις.

Επιπλέον, στην επιστολή σημειώνεται πως σε αυτό το κλίμα εκφοβισμού, υπάρχει και η ανησυχητική αύξηση της κουλτούρας της ατιμωρησίας που στερεί από τους δημοσιογράφους των αναγκαίων εγγυήσεων για να κάνουν την ουσιαστική εργασία τους και τους αφήνει ευάλωτους στον εκφοβισμό, ακόμη και τη σωματική βλάβη."Η απροθυμία της κυβέρνησης, και σε ορισμένες περιπτώσεις η αποτυχία της στο να καταδικάσει τις επιθέσεις σε βάρος δημοσιογράφων, είναι μια ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη" αναφέρουν στην επιστολή τους τα διεθνή μέσα.

"Ως συντάκτες, είμαστε απογοητευμένοι βλέποντας μεμονωμένους δημοσιογράφους, εκδόσεις και μέσα ενημέρωσης ομάδες, να στοχοποιούνται έτσι. Είμαστε όλο και περισσότερο θορυβημένοι για τις επιπτώσεις που έχει αυτό στην πλήρη και αντικειμενική μετάδοση των γεγονότων στην Τουρκία, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Σας καλούμε να προωθήσετε μια κουλτούρα όπου η ελευθερία του Τύπου είναι πλήρως σεβαστή" καταλήγει η επιστολή.

 

Η Ουάσιγκτον καταγγέλλει ευθέως την Άγκυρα για πιέσεις στα ΜΜΕ Facebook Twitter

Η μειωμένη αντιπροσώπευση των γυναικών στην νέα  βουλή εγείρει ανησυχίες σε οργανώσεις

 

Το νέο τουρκικό κοινοβούλιο που προέκυψε από τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής απώλεσε πάνω από το ένα πέμπτο των βουλευτίνων του, αυξάνοντας τις ανησυχίες γυναικείων οργανώσεων για τα δικαιώματα των γυναικών στη χώρα, καθώς ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζεται να διορίσει μια κυβέρνηση που θα βρίσκεται πλήρως υπό τον έλεγχό του, μετά τη συντριπτική νίκη του κόμματός του, η οποία έκανε να αναβιώσουν οι φόβοι για τις αυταρχικές παρεκκλίσεις του.


Οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών και μέλη της αντιπολίτευσης κατηγορούν τον Ερντογάν, πιστό Μουσουλμάνο, ότι καταδικάζει την άμβλωση, χαρακτηρίζοντας «προδοσία» τον έλεγχο των γεννήσεων, λέγοντας στις γυναίκες πως πρέπει να αποκτήσουν τουλάχιστον τρία παιδιά.


Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), επιβλήθηκε κερδίζοντας το 49,4% των ψήφων και μια απόλυτη πλειοψηφία 317 εδρών στο 550μελές κοινοβούλιο, σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα.


Σύμφωνα με ανεπίσημα αποτέλεσμα μόλις 77 βουλευτίνες εκλέχθηκαν στο νέο κοινοβούλιο, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 14% των εδρών, σε σχέση με τις 97 γυναίκες που εκλέχθηκαν στις προηγούμενες εκλογές του Ιουνίου, σε 18% των εδρών.


Οι κύριοι λόγοι για την μείωση της αντιπροσώπευσης των γυναικών είναι η πτώση του ποσοστού του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) που εκφράζει την κουρδική μειονότητα καθώς και το γεγονός πως το AKP συμπεριέλαβε στα ψηφοδέλτια του λιγότερες γυναίκες από όσο στις προηγούμενες εκλογές, αυξάνοντας πάραυτα το εκλογικό του ποσοστό.


«Η μετεκλογική εικόνα είναι ζοφερή για τις γυναίκες. Το μειωμένο ποσοστό του HDP συνιστά μειωμένη γυναικεία αντιπροσώπευση στη βουλή, καθώς το AKP μείωσε κατά 30 τις γυναικείες υποψηφιότητες», δήλωσε η Χούλια Γκιουλμπαχάρ, διαπρεπής δικηγόρος και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών.


«Παρόλο που προσπαθήσαμε να αλλάξουμε την εικόνα του κοινοβουλίου αυξάνοντας την γυναικεία αντιπροσώπευση, δυστυχώς αποτύχαμε, ως αποτέλεσμα των πολιτικών ενός ανδροκρατούμενου συστήματος. Για όλες τις γυναίκες της Τουρκίας, η ενεργή συμμετοχή στην πολιτική, παραμένει μια μεγάλη πρόκληση», υποστήριξε η Φιλίζ Κερέστετζογλου, βουλευτής του HDP.


«Οι γυναίκες διαδραμάτισαν ενεργό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία, εντούτοις εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται στην πολιτική ζωή της χώρας», ανέφεραν με ανακοίνωση τους οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).
«Ενώ το Σύνταγμα εγγυάται την ισότητα μεταξύ φύλων, δεν υπάρχουν ειδικές νομικές υποχρεώσεις που να δεσμεύουν τα κόμματα να προτείνουν γυναίκες υποψηφίους», υπογραμμίζει η ανακοίνωση του ΟΑΣΕ.


Ο Ερντογάν προτιμά να μιλά για «δικαιοσύνη» - παρά για ισότητα - αναφερόμενος στις σχέσεις των φύλων, επισημαίνοντας πως οι γυναίκες και οι άντρες δεν μπορούν να είναι ίσοι, καθώς έχουν διαφορές βάσει φύσεως.


Πέρα από τα θέματα της αντισύλληψης και της άμβλωσης, τα μέλη των οργανώσεων ανησυχούν για τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων της οικογενειακής βίας με θύματα γυναίκες. Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ το 2011, τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας είναι 10 φορές πιο πιθανό να συμβούν στην Τουρκία, ενώ όπως ανέφερε η οργάνωση Bianet 281 γυναίκες δολοφονήθηκαν το 2014, αριθμός αυξημένος κατά 31% σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο χρόνο.

«Το κίνημα για τα δικαιώματα των γυναικών εκφράζει τις ανησυχίες του για το ότι οι κυβερνητικές πολιτικές θα ενθαρρύνουν τα ήδη τρομακτικά επίπεδα βίας ενάντια στις γυναίκες», δήλωσε η Γκιουλμπαχάρ στο Reuters.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ