Η Ολλανδία πρέπει να μειώσει τη ρύπανση από άζωτο, αλλιώς θα πληρώσει πρόστιμο €10 εκατ.

Η Ολλανδία πρέπει να μειώσει τη ρύπανση από άζωτο, αλλιώς θα πληρώσει πρόστιμο €10 εκατ. Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ολλανδικό δικαστήριο αποφάσισε την Τετάρτη ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ντικ Σχοφ πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες για τη μείωση της ρύπανσης από άζωτο σε προστατευόμενες περιοχές, επιτυγχάνοντας μια σημαντική νομική νίκη για τη Greenpeace Ολλανδίας.

Η απόφαση απαιτεί από την κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι τουλάχιστον οι μισοί από τους πλέον ευάλωτους οικοτόπους της χώρας θα πέσουν κάτω από τα επιβλαβή όρια αζώτου έως το 2030, διαφορετικά θα πρέπει να καταβάλει πρόστιμο ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ. Αν και το ποσό είναι σχετικά μικρό για την κυβέρνηση, η απόφαση αυξάνει την πίεση στη Χάγη να αντιμετωπίσει ένα χρόνιο πρόβλημα που έχει ταλαιπωρήσει πολλές κυβερνήσεις.

Η κυβέρνηση Σχοφ, που ανέλαβε καθήκοντα τον Ιούνιο του 2024, είχε μειώσει το ταμείο μετάβασης ύψους 24,3 δισεκατομμυρίων ευρώ που είχε θεσπίσει ο προκάτοχός του, Μαρκ Ρούτε, το οποίο στόχευε στην εξαγορά ρυπογόνων φαρμών και τη στήριξη βιώσιμων πρακτικών. Αντί αυτού, η νέα δεξιά κυβέρνηση έστρεψε την προσοχή της σε τεχνολογικές λύσεις και εθελοντικά μέτρα, αποσκοπώντας στη μείωση των εκπομπών χωρίς να προκαλέσει αναταραχές στις αγροτικές κοινότητες.

Ωστόσο, το δικαστήριο επέμεινε ότι χωρίς ουσιαστικά οικονομικά και ρυθμιστικά μέτρα, ειδικά για τη γεωργία, τις μεταφορές και τη βιομηχανία, η κυβέρνηση κινδυνεύει να προκαλέσει περαιτέρω ζημιές στη φύση και να μην συμμορφωθεί με τους περιβαλλοντικούς νόμους της ΕΕ. Η Greenpeace Ολλανδίας χαιρέτισε την απόφαση, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για άμεση δράση.

«Αυτή η απόφαση είναι νίκη για τη φύση και φέρνει επιτέλους σαφήνεια», δήλωσε ο διευθυντής της ΜΚΟ, Άντι Πάλμεν. «Η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει προτάσεις που να προσφέρουν σαφήνεια στους αγρότες και να τους στηρίξει στη δίκαιη μετάβαση προς τη βιολογική γεωργία».

Η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια σειράς παρόμοιων δικαστικών παρεμβάσεων από το 2019, που έχουν επιβάλει αυστηρότερους κανονισμούς για τη γεωργία και την κατασκευή, ενώ συχνά επικρίνουν τη Χάγη για αποτυχία προστασίας της βιοποικιλότητας.

Η υπόθεση έχει προεκτάσεις και εκτός Ολλανδίας, καθώς πολλές χώρες της ΕΕ, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα με τις εκπομπές αζώτου, κυρίως από την εντατική κτηνοτροφία, τη βιομηχανία και τις μεταφορές.

Η κυβέρνηση Σχοφ, που περιλαμβάνει την υπουργό Γεωργίας Φέμκε Βίρσμα από κόμμα που προέκυψε από αγροτικές διαμαρτυρίες, δεν έχει ακόμη απαντήσει επισήμως, αλλά μια προσφυγή κατά της απόφασης θεωρείται πιθανή. Ενδεχόμενη μη συμμόρφωση κινδυνεύει να προκαλέσει νέες αγωγές ή κυρώσεις από τις Βρυξέλλες, ενώ η αυστηροποίηση των μέτρων ρύπανσης ενδέχεται να πυροδοτήσει νέο κύμα διαδηλώσεων αγροτών.

Με πληροφορίες από Politico

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποια είναι η Ράμα Ντουουάτζι, η σύζυγος του Ζόχραν Μαμντάνι και πιθανή νέα Πρώτη Κυρία της Νέας Υόρκης

Διεθνή / Ποια είναι η Ράμα Ντουουάτζι, η σύζυγος του Ζοχράν Μαμντάνι και πιθανή νέα Πρώτη Κυρία της Νέας Υόρκης

Γνώρισε μέσω dating app τον Μαμντάνι και παντρεύτηκαν το 2024 - Σε αναρτήσεις της έχει εκφράσει αλληλεγγύη προς τους Παλαιστίνιους και έχει επικρίνει την αμερικανική εξωτερική πολιτική
LIFO NEWSROOM
«Δεν δίστασε στιγμή»: Ο «ήρωας» εργαζόμενος που προσπάθησε να σταματήσει τον δράστη της επίθεσης στο τρένο

Διεθνή / «Δεν δίστασε στιγμή»: Ο «ήρωας» εργαζόμενος που προσπάθησε να σταματήσει τον δράστη της επίθεσης στο τρένο

O 48χρονος Σαμίρ Ζιτούνι τραυματίστηκε σοβαρά προσπαθώντας να εμποδίσει τον δράστη της επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο που ταξίδευε από το Ντόνκαστερ προς το Λονδίνο το βράδυ του Σαββάτου
LIFO NEWSROOM
Πέθανε ο δισεκατομμυριούχος Gopichand Hinduja, επικεφαλής της πλουσιότερης οικογένειας της Βρετανίας

Διεθνή / Πέθανε ο δισεκατομμυριούχος Gopichand Hinduja, επικεφαλής της πλουσιότερης οικογένειας της Βρετανίας

Η οικογένεια Hinduja, με χαμηλό δημόσιο προφίλ αλλά τεράστια επιχειρηματική δραστηριότητα, βρέθηκε φέτος στην κορυφή της λίστας πλουσίων των Sunday Times με περιουσία που εκτιμάται στα 35,3 δισ. λίρες
LIFO NEWSROOM
Βρετανία: Η αστυνομία είχε ταυτοποιήσει τον δράστη πριν από την επίθεση με μαχαίρι στο τρένο

Διεθνή / Βρετανία: Η αστυνομία είχε ταυτοποιήσει τον δράστη πριν από την επίθεση με μαχαίρι στο τρένο

Η αστυνομία είχε ήδη ταυτοποιήσει τον δράστη ως ύποπτο για προηγούμενη επίθεση με μαχαίρι στο δίκτυο του Λονδίνου, όμως δεν κατάφερε να τον εντοπίσει προτού ξεσπάσει το αιματηρό περιστατικό στο τρένο
LIFO NEWSROOM
Choking: Η Βρετανία απαγορεύει τη πορνογραφία με σκηνές στραγγαλισμού

Διεθνή / Choking: Η Βρετανία απαγορεύει τη πορνογραφία με σκηνές στραγγαλισμού

Η κατοχή και δημοσίευση τέτοιου υλικού θα αποτελούν ποινικό αδίκημα, κατατάσσοντάς τον στραγγαλισμό στην ίδια κατηγορία με την παιδική σεξουαλική κακοποίηση και το τρομοκρατικό περιεχόμενο.
LIFO NEWSROOM