Η μυστική ζωή ενός ωρολογοποιού

0

Στην Ελβετία ο Philippe Dufour είναι γνωστός ως ο «απόλυτος», ως ο μάστερ της ωρολογοποιίας. Ο ίδιος λέει ότι στο σχολείο δεν ήταν αρκετά καλός ώστε να μπορέσει να διαλέξει επάγγελμα. 

«Ήμουν, όμως, αρκετά καλός για ωρολογοποιός. Κάθε καινούριο ρολόι, είναι σαν μια γέννα, σαν ένα μωρό. Όταν κάνει "τικ - τακ" για πρώτη φορά είναι κάτι μαγικό», λέει ο άνθρωπος που φτιάχνει χειροποίητα ρολόγια για περισσότερο από 50 χρόνια. Τώρα δουλεύει πάνω σε μία σειρά πανάκριβων ρολογιών, παραγγελία ενός Κινέζου συλλέκτη. 

Η εξαγωγή ελβετικών ρολογιών εξακολουθεί να συντηρεί την αυτοκρατορία της χώρας με περισσότερα από 20 δις κέρδος σε ετήσια βάση. Ωστόσο, το πρόβλημα έγκειται στο ότι πλέον δεν υπάρχουν πολλοί έμπειροι, σχολαστικοί και λεπτολόγοι τεχνίτες όπως ο Philippe. Το αριστούργημά του, ένα ρολόι απόλυτης ακρίβειας που αποτελείται από περισσότερα από 480 κομμάτια θεωρείται πραγματικό έργο τέχνης. 

«Χρειάζεται δουλειά περίπου 10 μηνών για να κατασκευαστεί ένα τέτοιο κομμάτι», λέει, γνωρίζοντας πως ακόμη δεν έχει βρεθεί ο διάδοχος του και ίσως το εργαστήριο του να μην περάσει σε άλλα χέρια, όταν εκείνος αποσυρθεί. 

«Είναι ένα όμορφο επάγγελμα. Δεν είναι εύκολο, γιατί μαθαίνεις πράγματα για όλη σου τη ζωή. Ακόμη και στην ηλικία μου, κάτι έχω να μάθω, σε καθημερινή βάση. Και πολύ συχνά μαθαίνω, κάνοντας λάθη. Μπορεί να σπαταλήσεις μια ολόκληρη μέρα πάνω σε ένα γρανάζι και ξαφνικά, με μια λάθος κίνηση, να σπάσει...

»Είναι κάτι που μπορεί να σε εξοργίσει. Τότε πας μια βόλτα στο δάσος να ηρεμήσεις και να αρχίσεις και πάλι από την αρχή. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να κάνεις αυτή τη δουλειά».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τανζανία: H Σαμίγια Σουλούχου Χασάν επανεκλέγεται πρόεδρος και εκατοντάδες θεωρούνται νεκροί στις ταραχές

Διεθνή / Τανζανία: H Σαμίγια Σουλούχου Χασάν επανεκλέγεται πρόεδρος και εκατοντάδες θεωρούνται νεκροί στις ταραχές

Οι διαδηλώσεις οδηγούνται κυρίως από νέους - Κατηγορούν την κυβέρνηση ότι υπονομεύει τη δημοκρατία καταστέλλοντας τους βασικούς ηγέτες της αντιπολίτευσης
LIFO NEWSROOM
Μαλδίβες: Η πρώτη χώρα που απαγορεύει το κάπνισμα σε όποιον γεννήθηκε μετά το 2007

Διεθνή / Μαλδίβες: Η πρώτη χώρα που απαγορεύει το κάπνισμα σε όποιον γεννήθηκε μετά το 2007

Οι Μαλδίβες πρωτοπορούν απαγορεύοντας σε όποιον γεννήθηκε μετά την 1η Ιανουαρίου του 2007 να αγοράζει ή να χρησιμοποιεί καπνό, με στόχο την «προώθηση μιας γενιάς χωρίς τσιγάρο»
LIFO NEWSROOM
Τανζανία: Γιατί βυθίστηκε στο χάος μετά τις εκλογές – Αναφορές για εκατοντάδες νεκρούς

Διεθνή / Τανζανία: Γιατί βυθίστηκε στο χάος μετά τις εκλογές – Αναφορές για εκατοντάδες νεκρούς

Οι Αρχές επέβαλαν πλήρες μπλακ άουτ στο διαδίκτυο, μπλοκάροντας δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης, ενώ ο στρατός περιπολεί στους δρόμους
LIFO NEWSROOM
ΓΑΛΛΙΑ ΦΟΡΟΣ ΖΟΥΚΜΑΝ ΥΠΕΡΠΛΟΥΣΙΟΙ

Διεθνή / Γαλλία: Η βουλή απέρριψε τον «φόρο Ζούκμαν» στους υπερπλούσιους

Οι Γάλλοι βουλευτές, αντιθέτως, στήριξαν ένα ηπιότερο κυβερνητικό σχέδιο για τη φορολόγηση περιουσιακών στοιχείων - «Να μην πληρώσουν οι Γάλλοι τον φόρο που δεν θέλουν να πληρώσουν οι δισεκατομμυριούχοι»
LIFO NEWSROOM