Η Μέρκελ έχει συμφωνήσει με 14 χώρες για την επανεισδοχή των αιτούντων άσυλο

Η Μέρκελ έχει συμφωνήσει με 14 χώρες για την επανεισδοχή των αιτούντων άσυλο Facebook Twitter
0

Δεκατέσσερις χώρες της ΕΕ έχουν δηλώσει έτοιμες να υπογράψουν συμφωνίες με τη Γερμανία για την επανεισδοχή των αιτούντων άσυλο, οι οποίοι είχαν ήδη καταχωριστεί αλλού, στο πλαίσιο της προσπάθειας κατευνασμού των Βαυαρών συμμάχων της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ.

 

Σε έγγραφο που εστάλη στους ηγέτες των εταίρων της στον κυβερνητικό συνασπισμό, σύμφωνα με το Reuters, η Μέρκελ αναφέρει 14 χώρες, μεταξύ των οποίων και κάποιες από τις πιο σφόδρα αντίθετες στην 'πολιτική της ανοιχτής πόρτας' που ακολούθησε η καγκελάριος στο μεταναστευτικό, οι οποίες συμφώνησαν να δεχτούν πίσω πρόσφυγες.

Με βάση τον Κανονισμό του Δουβλίνου της ΕΕ, οι αιτούντες άσυλο θα πρέπει να καταθέτουν αίτηση στην πρώτη χώρα εισόδου τους στην ΕΕ.

Σύμφωνα με το έγγραφο που είδε το Reuters, οι διμερείς συμφωνίες θα καταστήσουν πολύ πιο αποτελεσματική τη διαδικασία απέλασης των προσφύγων που έχουν ήδη καταχωριστεί αλλού.

Προς το παρόν οι επαναπατρισμοί από τη Γερμανία με βάση τον Κανονισμό του Δουβλίνου επιτυγχάνουν μόνο στο 15% των περιπτώσεων. Θα υπογράψουμε διοικητικές συμφωνίες με διάφορα κράτη μέλη... για να επισπεύσουμε τη διαδικασία επαναπατρισμού και να απομακρύνουμε τα εμπόδια.

Μεταξύ των χωρών που έχουν δηλώσει ανοιχτές στην υπογραφή τέτοιων συμφωνιών είναι η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Τσεχία χώρες που υπήρξαν αντίθετες σε κάθε σχέδιο κατανομής των αιτούντων άσυλο σε όλη την επικράτεια της ΕΕ.

Άλλες χώρες που κατονομάζονται είναι το Βέλγιο, η Δανία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Λιθουανία, η Λετονία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Πορτογαλία και η Σουηδία.

Η Αυστρία, όπου ο νέος καγκελάριος, ο Σεμπάστιαν Κουρτς, είναι ένας σκληροπυρηνικός με αντιμεταναστευτικές θέσεις και κυβερνά σε μια συμμαχία με την ακροδεξιά, απουσιάζει από τη λίστα.

Η Μέρκελ χρειάζεται χείρα βοηθείας στη διαμάχη της με τους βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές, ο ηγέτης των οποίων, ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, απειλούσε πριν από την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ να κλείσει τα σύνορα της Γερμανίας για κάποιους πρόσφυγες και μετανάστες, μια κίνηση που πιθανόν να έριχνε την κυβέρνηση της καγκελαρίου.

Στη Σύνοδο οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν στην κατανομή των προσφύγων «σε εθελοντική βάση» και στη δημιουργία "ελεγχόμενων κέντρων" εντός της ΕΕ για τη διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βραζιλία: Με ηλεκτρονικό βραχιόλι εντοπισμού ο Μπολσονάρου - Του απαγορεύτηκε η χρήση των social media

Διεθνή / Βραζιλία: Με ηλεκτρονικό βραχιόλι εντοπισμού ο Μπολσονάρου - Του απαγορεύτηκε η χρήση των social

Στον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας επιβλήθηκε και απαγόρευση επικοινωνίας με άλλα πρόσωπα που βρίσκονται υπό έρευνα, μεταξύ των οποίων και ο γιος του, ο οποίος ζει πλέον στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Η Βόρεια Κορέα απαγόρευσε την είσοδο ξένων τουριστών στο πολυδιαφημισμένο θέρετρο

Διεθνή / Η Βόρεια Κορέα απαγόρευσε την είσοδο ξένων τουριστών στο πολυδιαφημισμένο θέρετρο

Αιφνιδιαστική απαγόρευση εισόδου για αλλοδαπούς στο παραθαλάσσιο συγκρότημα που ο Κιμ Γιονγκ Ουν χαρακτήρισε «μεγάλη επιτυχία» - Εκτιμήσεις για αντίδραση σε ρωσικό ρεπορτάζ που εξέθεσε την επιτηδευμένη εικόνα του θερέτρου
LIFO NEWSROOM
Από το Παρίσι στον Νέο Δελχί: Πώς η Ινδία κατάφερε να γίνει υπερδύναμη στις τηγανητές πατάτες

Διεθνή / Από το Παρίσι στο Νέο Δελχί: Πώς η Ινδία κατάφερε να γίνει υπερδύναμη στις τηγανητές πατάτες

Μόνο τον Φεβρουάριο, οι εξαγωγές προτηγανισμένης πατάτας από την Ινδία ξεπέρασαν τις 20.000 τόνους σε έναν μήνα. Σε ετήσια βάση, εξήγαγε 181.773 τόνους, σημειώνοντας αύξηση 45% σε σχέση με πέρυσι.
LIFO NEWSROOM
Οι απειλές Τραμπ κατά Μέρντοχ για τις ευχές στον Έπσταϊν: «Του είπα να μην δημοσιεύσει fake story, αλλά το έκανε»

Διεθνή / Οι απειλές Τραμπ κατά Μέρντοχ για τις ευχές στον Έπσταϊν: «Του είπα να μην δημοσιεύσει fake story, αλλά το έκανε»

Ο Τραμπ εξοργίστηκε με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Wall Street Journal για τις ευχές του με σεξουαλικά υπονοούμενα προς τον Έπσταϊν και τώρα απειλεί με μηνύσεις
LIFO NEWSROOM