Η Λιβύη απαγορεύει σε πλοία ΜΚΟ να επιχειρούν κοντά στις ακτές της

Η Λιβύη απαγορεύει σε πλοία ΜΚΟ να επιχειρούν κοντά στις ακτές της Facebook Twitter
EPA/YARA NARDI
0

Το λιβυκό Πολεμικό Ναυτικό ανακοίνωσε σήμερα τη δημιουργία μιας περιοχής έρευνας και διάσωσης, στην οποία απαγορεύεται άνευ της έγκρισής του να επιχειρούν ξένα πλοία, ιδίως αυτά που μισθώνουν ΜΚΟ και περιπολούν στα λιβυκά χωρικά ύδατα για να σώζουν μετανάστες.


Η Λιβύη ανακήρυξε «επίσημα» τη δημιουργία «μιας ζώνης έρευνας και διάσωσης», υπογράμμισε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο ναύαρχος Αμπντελχακίμ Μπουχαλίγια, διοικητής της ναυτικής βάσης της Τρίπολης. «Κανένα ξένο πλοίο δεν έχει δικαίωμα να εισέρχεται σε αυτήν, εξαιρουμένων περιπτώσεων που αυτό ζητείται ρητά από τις λιβυκές αρχές», πρόσθεσε ο ίδιος.


Ένας εκπρόσωπος του λιβυκού Πολεμικού Ναυτικού, ο ναύαρχος Αγιούμπ Κάσεμ, τόνισε από την πλευρά του ότι η απόφαση αυτή θέτει στο στόχαστρο συγκεκριμένα «τις ΜΚΟ που παριστάνουν ότι θέλουν να διασώζουν παράνομους μετανάστες και διεξάγουν ανθρωπιστικές επιχειρήσεις».


Η λιβυκή ακτοφυλακή έχει καταφερθεί επανειλημμένα εναντίον των πλοίων των ΜΚΟ, τα οποία περιπολούν στα ανοικτά της Λιβύης για να σώζουν μετανάστες. Η ατμόσφαιρα μεταξύ των δύο πλευρών παραμένει τεταμένη.


Δίκτυα διακινητών επωφελούμενα από το χάος που βασιλεύει στη Λιβύη μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, μεταφέρουν κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες μετανάστες προς την Ιταλία, απαιτώντας υψηλά ποσά από τον καθένα.


Με το δυναμικό του να έχει υποστεί μεγάλα πλήγματα σε μια διχασμένη και εξασθενημένη χώρα, το λιβυκό ΠΝ δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί την ασφάλεια των θαλάσσιων συνόρων της χώρας και πρόσφατα ζήτησε τη βοήθεια της Ιταλίας.


«Με αυτή την ανακοίνωση θέλουμε να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα σε όλους όσοι καταφέρνουν πλήγματα στην εθνική κυριαρχία της Λιβύης και επιδεικνύουν έλλειψη σεβασμού προς την ακτοφυλακή και το Πολεμικό Ναυτικό», ανέφερε ο Κάσεμ. «Πρέπει να σεβαστείτε τη βούλησή μας» και να «παίρνετε άδεια από το λιβυκό κράτος για (να διεξαγάγετε) επιχειρήσεις διάσωσης», επέμεινε ο αξιωματικός απευθυνόμενος στις ΜΚΟ.


Οι ανακοινώσεις αυτές έγιναν από δύο αξιωματικούς που δηλώνουν πίστη στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) υπό τον Φάγεζ αλ Σάρατζ, η οποία είναι μεν αναγνωρισμένη από τη διεθνή κοινότητα αλλά αδυνατεί να εδραιώσει την εξουσία της πέραν της Τρίπολης.


Η κυβέρνηση αυτή είχε ζητήσει τον Ιούλιο τη ναυτική υποστήριξη της Ιταλίας για να μειωθούν οι αναχωρήσεις μεταναστών με πλοία διακινητών από τις λιβυκές ακτές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΧΩΡΑ ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ

Διεθνή / «Θέλω να κάνω τον εαυτό μου περιττό»: Ένας βουλευτής μάχεται για την αυτοκυβέρνηση της Γροιλανδίας

Ο νεοεκλεγμένος βουλευτής Qarsoq Høegh-Dam, φιλοδοξεί να κάνει τον ρόλο του «περιττό», μεταφέροντας σταδιακά την εξουσία από την Κοπεγχάγη στη Γροιλανδία και προωθώντας την πλήρη αυτοκυβέρνηση του νησιού
THE LIFO TEAM
ΕΥΡΩΠΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Διεθνή / Έρευνα: Σε ποια χώρα της Ευρώπης βρίσκονται οι πιο αγχωμένοι εργαζόμενοι - Τι ισχύει για την Ελλάδα

Μια νέα μελέτη που καλύπτει 160 χώρες συγκρίνει τα επίπεδα άγχους στην Ευρώπη με αυτά του υπόλοιπου κόσμου, καταλήγοντας σε ένα μείγμα καλών και κακών ειδήσεων για τους εργαζόμενους και τους εργοδότες της γηραιάς ηπείρου
THE LIFO TEAM
Η δημοπρασία που φέρνει το design στο πιο ακριβό του σημείο

Διεθνή / Όλα όσα κρύβει η πώληση της συλλογής Γκούντσμπουργκ, η δημοπρασία design που μπορεί να γράψει ιστορία

Καθρέφτες της Κλοντ Λαλάν, έπιπλα του Ρουλμάν και του Ζαν Ρουαγιέρ, αλλά και έργα των Ρόθκο, Πικάσο και Πωλ Κλέε, συνθέτουν μια συλλογή που φέρνει ξανά στο προσκήνιο το κύρος και τη δύναμη του design.
THE LIFO TEAM
ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΧΑΜΕΝΕΕΙ

Διεθνή / Από το τελεσίγραφο στην εκεχειρία: Το παρασκήνιο της συμφωνίας Χαμενεΐ-Τραμπ

Λίγο πριν η Μέση Ανατολή βρεθεί στο χείλος μιας καταστροφικής σύγκρουσης, μια αιφνιδιαστική διπλωματική στροφή και ένα παρασκηνιακό θρίλερ επαφών, οδήγησαν σε μια εύθραυστη εκεχειρία μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν
THE LIFO TEAM