Η Λιβύη απαγορεύει σε πλοία ΜΚΟ να επιχειρούν κοντά στις ακτές της

Η Λιβύη απαγορεύει σε πλοία ΜΚΟ να επιχειρούν κοντά στις ακτές της Facebook Twitter
EPA/YARA NARDI
0

Το λιβυκό Πολεμικό Ναυτικό ανακοίνωσε σήμερα τη δημιουργία μιας περιοχής έρευνας και διάσωσης, στην οποία απαγορεύεται άνευ της έγκρισής του να επιχειρούν ξένα πλοία, ιδίως αυτά που μισθώνουν ΜΚΟ και περιπολούν στα λιβυκά χωρικά ύδατα για να σώζουν μετανάστες.


Η Λιβύη ανακήρυξε «επίσημα» τη δημιουργία «μιας ζώνης έρευνας και διάσωσης», υπογράμμισε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο ναύαρχος Αμπντελχακίμ Μπουχαλίγια, διοικητής της ναυτικής βάσης της Τρίπολης. «Κανένα ξένο πλοίο δεν έχει δικαίωμα να εισέρχεται σε αυτήν, εξαιρουμένων περιπτώσεων που αυτό ζητείται ρητά από τις λιβυκές αρχές», πρόσθεσε ο ίδιος.


Ένας εκπρόσωπος του λιβυκού Πολεμικού Ναυτικού, ο ναύαρχος Αγιούμπ Κάσεμ, τόνισε από την πλευρά του ότι η απόφαση αυτή θέτει στο στόχαστρο συγκεκριμένα «τις ΜΚΟ που παριστάνουν ότι θέλουν να διασώζουν παράνομους μετανάστες και διεξάγουν ανθρωπιστικές επιχειρήσεις».


Η λιβυκή ακτοφυλακή έχει καταφερθεί επανειλημμένα εναντίον των πλοίων των ΜΚΟ, τα οποία περιπολούν στα ανοικτά της Λιβύης για να σώζουν μετανάστες. Η ατμόσφαιρα μεταξύ των δύο πλευρών παραμένει τεταμένη.


Δίκτυα διακινητών επωφελούμενα από το χάος που βασιλεύει στη Λιβύη μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, μεταφέρουν κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες μετανάστες προς την Ιταλία, απαιτώντας υψηλά ποσά από τον καθένα.


Με το δυναμικό του να έχει υποστεί μεγάλα πλήγματα σε μια διχασμένη και εξασθενημένη χώρα, το λιβυκό ΠΝ δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί την ασφάλεια των θαλάσσιων συνόρων της χώρας και πρόσφατα ζήτησε τη βοήθεια της Ιταλίας.


«Με αυτή την ανακοίνωση θέλουμε να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα σε όλους όσοι καταφέρνουν πλήγματα στην εθνική κυριαρχία της Λιβύης και επιδεικνύουν έλλειψη σεβασμού προς την ακτοφυλακή και το Πολεμικό Ναυτικό», ανέφερε ο Κάσεμ. «Πρέπει να σεβαστείτε τη βούλησή μας» και να «παίρνετε άδεια από το λιβυκό κράτος για (να διεξαγάγετε) επιχειρήσεις διάσωσης», επέμεινε ο αξιωματικός απευθυνόμενος στις ΜΚΟ.


Οι ανακοινώσεις αυτές έγιναν από δύο αξιωματικούς που δηλώνουν πίστη στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) υπό τον Φάγεζ αλ Σάρατζ, η οποία είναι μεν αναγνωρισμένη από τη διεθνή κοινότητα αλλά αδυνατεί να εδραιώσει την εξουσία της πέραν της Τρίπολης.


Η κυβέρνηση αυτή είχε ζητήσει τον Ιούλιο τη ναυτική υποστήριξη της Ιταλίας για να μειωθούν οι αναχωρήσεις μεταναστών με πλοία διακινητών από τις λιβυκές ακτές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΑΝΤΡΙΟΥ ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΕΣ

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Κάλεσε τις κόρες του Άντριου στο Royal Ascot παρά το σκάνδαλο Έπσταϊν

Παρότι οι δύο πριγκίπισσες δεν θα συμμετάσχουν στις πασχαλινές εκδηλώσεις της βασιλικής οικογένειας, ο βασιλιάς Κάρολος φέρεται πως προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες
THE LIFO TEAM
ΧΕΛΩΝΑ ΑΠΑΤΗ ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Διεθνή / Πώς η γηραιότερη χελώνα στον κόσμο εμπλέκεται σε απάτη με κρυπτονομίσματα;

Ένας fake λογαριασμός στην πλατφόρμα Χ, που παρίστανε τον κτηνίατρο του Τζόναθαν, προκάλεσε παγκόσμια σύγχυση διαδίδοντας ψευδώς τον θάνατό του και ζητώντας δωρεές σε κρυπτονομίσματα
THE LIFO TEAM
ΤΡΑΜΠ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Διάγγελμα Τραμπ για Ιράν: «Έχουμε νίκες που δεν έχει ξαναδεί ο κόσμος» - Τι θα κάνουν οι ΗΠΑ αν δεν υπάρξει συμφωνία

Έναν μήνα μετά, εκφώνησε το διάγγελμα που πολλοί θα ανέμεναν όταν ξεκινούσε ο πόλεμος ο οποίος, όπως επανέλαβε, θα διαρκέσει «δυο ή τρεις εβδομάδες» ακόμη
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΤΖΕΪ ΝΤΙ ΒΑΝΣ ΒΙΒΛΙΟ

Διεθνή / Τζέι Ντι Βανς: Προετοιμάζεται να διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ με την κυκλοφορία ενός βιβλίου;

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε την κυκλοφορία του νέου του βιβλίου, μέσω του οποίου αφηγείται τη διαδρομή του από τον Χριστιανισμό στον αθεϊσμό και έπειτα στον Καθολικισμό
THE LIFO TEAM
ΚΟΥΒΑ ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΣΤΡΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ

Διεθνή / «Η πλειονότητα των Κουβανών θέλει καπιταλισμό»: Ο influencer εγγονός του Φιντέλ Κάστρο που διχάζει την Κούβα

Με βίντεο που σατιρίζουν την κρίση και προβάλλουν μια ζωή προνομίων, ο Σάντρο Κάστρο προκαλεί αντιδράσεις και από τα δύο άκρα της κουβανικής κοινωνίας
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ

Διεθνή / ΗΠΑ: Υπό εξέταση από τη Δικαιοσύνη αμφιλεγόμενο διάταγμα του Τραμπ για την υπηκοότητα

Ο Τραμπ υπέγραψε πέρυσι εκτελεστικό διάταγμα, ορίζοντας ότι τα παιδιά που γεννιούνται στις ΗΠΑ από γονείς που βρίσκονται παράνομα στη χώρα ή με προσωρινές βίζες δεν θα θεωρούνται αυτόματα Αμερικανοί πολίτες
THE LIFO TEAM
ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Τραμπ: Τι αναμένεται να πει στο διάγγελμά του, έναν μήνα μετά την έναρξη του πολέμου στο Ιράν

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα απευθύνει το πρώτο επίσημο διάγγελμά του προς το έθνος του, έχοντας υποσχεθεί μια «σημαντική» ενημέρωση για τη στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ στο Ιράν
THE LIFO TEAM