Η κρίση του κρουασάν

Η κρίση του κρουασάν Facebook Twitter
1

Τα αποθέματα στα σούπερ-μάρκετ μειώνονται αισθητά, οι χρήστες στα social media τρολάρουν την κατάσταση και επί μήνες, οι αρτοποιοί, οι παρασκευαστές μπισκότων, οι αγρότες και οι παραγωγοί τροφίμων έχουν ανησυχήσει από τον συναγερμό για την έλλειψη βουτύρου στη Γαλλία.

Αλλά αυτή την εβδομάδα, με τις γαλλικές εφημερίδες να προειδοποιούν για τη χειρότερη έλλειψη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η κρίση έχει πάρει πολιτικές προεκτάσεις, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να καθησυχάσει τους καταναλωτές.

Οι λόγοι για την τρέχουσα έλλειψη είναι πολύπλοκοι. Τα μειωμένα επίπεδα παραγωγής γάλακτος, σε συνδυασμό με μια χαμηλή απόδοση το 2016 και την αυξανόμενη ζήτηση βουτύρου σε ολόκληρο τον κόσμο, οδήγησαν σε πτώση της προσφοράς και αύξηση των τιμών χονδρικής. Η τιμή του βιομηχανικού βουτύρου αυξήθηκε από 2.500 ευρώ ανά τόνο τον Απρίλιο του 2016 σε 7.000 ευρώ αυτό το καλοκαίρι.

Το αποτέλεσμα είναι ότι οι ζαχαροπλάστες και οι αρτοποιοί δεν μπορούν να αποκτήσουν αρκετό βούτυρο σε τιμές χονδρικής για να διατηρήσουν τα κανονικά επίπεδα παραγωγής. Ορισμένα γαλλικά σούπερ μάρκετ χρειάστηκε πρόσφατα να τοποθετήσουν απολογητικές πινακίδες στα άδεια από βούτυρο ψυγεία τους.

Οι παραγωγοί γαλλικών αρτοσκευασμάτων όπως τα κρουασάν - στα οποία το βούτυρο συχνά αποτελεί περίπου το ένα τέταρτο του περιεχομένου - είναι αντιμέτωποι με τις αυξανόμενες τιμές και τις σπάνιες προμήθειες και προειδοποιούν ότι το κόστος για τους καταναλωτές θα μπορούσε επίσης να σημειώσει αύξηση.

Ο Thierry Lucas, που διαθέτει φούρνο στην περιοχή Finistère, αναφέρει ότι έχει ήδη αυξήσει τις τιμές των κρουασάν του κατά 5%. Ο Claude Francois, ιδιοκτήτης ενός μικρού εργαστηρίου ζαχατοπλαστικής στην κεντρική περιοχή της Cher, έχει μειώσει τις εργάσιμες ώρες κατά 70% επειδή δεν μπορεί να βγάλει αρκετό βούτυρο για να διατηρήσει την παραγωγή. «Παίρνουμε μόνο ένα τόνο την εβδομάδα ενώ χρειαζόμαστε τρεις. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι για πολύ περισσότερο», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Ο υπουργός Γεωργίας και Τροφίμων της Γαλλίας επέμεινε ότι η έλλειψη δεν θα διαρκέσει επειδή τα χαμηλά επίπεδα παραγωγής γάλακτος θα αυξηθούν σύντομα. Ωστόσο, οι εμπλεκόμενοι παράγοντες της βιομηχανίας και της γεωργίας προειδοποίησαν ότι η κατάσταση θα μπορούσε να συνεχιστεί όλο το φθινόπωρο και το χειμώνα.

Οι αναταραχές στην αγορά βουτύρου άρχισαν όταν η ΕΕ κατάργησε το σύστημα ποσοστώσεων γάλακτος το 2015. Αρχικά υπήρξε μια αύξηση των προμηθειών γάλακτος, προκαλώντας την κατάρρευση των παγκόσμιων τιμών που ώθησε τους γαλακτοπαραγωγούς να μειώσουν την παραγωγή τους. Στη συνέχεια, η κατανάλωση βουτύρου αυξήθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς αναφέρθηκε ότι δεν θεωρείται πλέον κίνδυνος για την υγεία και ήταν καλύτερη από εναλλακτικές λύσεις  όπως η μαργαρίνη. Οι καταναλωτές στις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Μέση Ανατολή τρώνε τώρα όλο και περισσότερες ποσότητες βουτύρου.

Ωστόσο, οι γαλακτοπαραγωγοί παραπονιούνται ότι αποκομίζουν ελάχιστα οφέλη από τις αυξανόμενες αγορές βουτύρου, υποστηρίζοντας ότι αυτά που πληρώνονται συνδέονται συχνότερα με τις φτηνότερες τιμές του νωπού γάλακτος και της σκόνης γάλακτος. Λιγότεροι αγρότες παράγουν γάλα για το βούτυρο από εκείνους που παράγουν γάλα για τυρί ή κρέμα.

Σε μια χώρα με το υψηλότερο επίπεδο κατανάλωσης βουτύρου στον κόσμο, η κρίση τoυ κρουασάν - όπως την ονομάζει ο Guardian- δημιουργεί έναν πονοκέφαλο για την κυβέρνηση του Μακρόν καθώς προσπαθεί να εκπληρώσει μια προεκλογική υπόσχεση για να στηρίξει τους αγρότες στις διαπραγματεύσεις τους με τις εταιρείες ώστε να βρουν μια δίκαιη τιμή για τα προϊόντα τους.

Ο υπουργός Γεωργίας απέρριψε την πρόταση για οξεία έλλειψη, αλλά δήλωσε στο κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα ότι οι έμποροι λιανικής πώλησης και οι προμηθευτές πρέπει να συμφωνήσουν προσαρμογές τιμών προκειμένου να διατηρήσουν τις παραδόσεις.

Οι γάλλοι καταναλωτές δεν έχουν ακόμη δει τις τιμές του βουτύρου να αυξάνονται κατά την αγορά, επειδή οι ομάδες των σούπερ μάρκετ καθορίζουν τις τιμές τους μία φορά το χρόνο. Αλλά αυτό σημαίνει ότι οι προμηθευτές βουτύρου λαμβάνουν σήμερα καλύτερα περιθώρια κέρδους με την πώληση αλλού.

Ορισμένοι γάλλοι αγοραστές, βλέποντας τους τίτλους, έσπευσαν να αγοράσουν βούτυρο και να το καταψύξουν, επιδεινώνοντας τα  αποθέματα στα σούπερ μάρκετ.

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ο πρώην αρχηγός του Ουφίτσι ορκίζεται να σώσει τη Φλωρεντία εάν εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Φλωρεντία: Ο πρώην διευθυντής της γκαλερί Ουφίτσι ορκίζεται να διώξει τα μπέργκερ από τους δρόμους αν εκλεγεί δήμαρχος

Υποστηριζόμενος από το κόμμα της Μελόνι, ο Έικε Σμιντ λέει ότι η καταστολή του εγκλήματος και του υπερτουρισμού θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της Φλωρεντίας
NEWSROOM
Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

LiFO politics / Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και είκοσι από την ένταξη στην Ε.Ε., σχεδόν μισό εκατομμύριο Κύπριοι θα ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που τους απασχολούν, εκτός από την τουρκική εισβολή και κατοχή; Και ποια είναι η εξέλιξη της πρωτοβουλίας αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα; Η Βασιλική Σιούτη μιλά με τον δημοσιογράφο Κώστα Βενιζέλο από τη Λευκωσία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

σχόλια

1 σχόλια
...( επειδή ) οι ομάδες των σούπερ μάρκετ καθορίζουν τις τιμές τους μία φορά το χρόνο. Εδώ πάλι το σούπερ μάρκετ είναι συνώνυμο του χρηματιστήριου: η τιμή που πλήρωσες χτές για το γάλα (πχ), μην ελπίζεις πολύ ό,τι θα ισχύει και αύριο...