Η Κομισιόν προτείνει «πάγωμα» της χρηματοδότησης προς την Ουγγαρία -Λόγω καταγγελιών για διαφθορά

Σημαίες ΕΕ Facebook Twitter
Φωτ: Guillaume Périgois on Unsplash
0

Το «πάγωμα» της εκταμίευσης 7,5 δισ. ευρώ προς την Ουγγαρία λόγω των καταγγελιών για διαφθορά και παραβιάσεις των αρχών του κράτους δικαίου αναμένοντας να τεθούν σε εφαρμογή οι υποσχεθείσες μεταρρυθμίσεις, προτείνει η Κομισιόν.

«Η Ουγγαρία έχει δεσμευτεί να ενημερώσει την Επιτροπή για την εφαρμογή των μέτρων για την διαχείριση της κατάστασης έως τις 19 Νοεμβρίου. Θα επανεκτιμήσουμε την κατάσταση και θα ενεργήσουμε ανάλογα», δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τον Οικονομικό Προγραμματισμό και τον Προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γιοχάνες Χαν.

«Η σημερινή απόφαση είναι μια σαφής ένδειξη της αποφασιστικότητας της Κομισιόν να προστατεύσει τον προϋπολογισμό της ΕΕ και να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στην διάθεσή της για να διασφαλίσει αυτόν τον σημαντικό στόχο», είπε ο ίδιος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ασκήσει επί μακρόν κριτική για την εκτεταμένη διαφθορά στην Ουγγαρία. Μια έκθεση του Ιουλίου έκανε λόγο για «ένα περιβάλλον όπου οι κίνδυνοι από τις πελατειακές σχέσεις, την ευνοικορατία και την οικογενειοκρατία στα ανώτερα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης ακόμη δεν έχουν διευθετηθεί».

Η Ουγγαρία έχει επιδείξει ως ένα βαθμό την πρόθεσή της να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, περιλαμβανομένης της σύστασης μιας ανεξάρτητης αρχής που θα εποπτεύει τη χρήση των κονδυλίων της ΕΕ.

Η ΕΕ έχει απαντήσει ότι αυτό μπορεί να έχει αποτέλεσμα αλλά θα πρέπει τα μέτρα να εφαρμοστούν σωστά.

Αν η Επιτροπή προτείνει το πάγωμα της εκταμίευσης, παραμένει η έγκριση του σχεδίου από μια πλειονότητα χωρών μελών της ΕΕ.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ιαπωνία σχεδιάζει την εγκατάσταση πυραυλικών συστημάτων σε νησί κοντά στην Ταϊβάν

Διεθνή / Η Ιαπωνία σχεδιάζει την εγκατάσταση πυραυλικών συστημάτων σε νησί κοντά στην Ταϊβάν

Τα τελευταία δέκα χρόνια, η Ιαπωνία έχει μετατρέψει τo Γιοναγκούνι από ένα ήσυχο νησί σε στρατιωτική βάση, όπου περίπου 160 μέλη των Δυνάμεων Αυτοάμυνας φροντίζουν για την ασφάλεια των ακτών
THE LIFO TEAM
Η Αίγυπτος απαλλάσσει τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους από την υποχρέωση έκδοσης βίζας

Διεθνή / Η Αίγυπτος απαλλάσσει Αμερικανούς και Ευρωπαίους από την υποχρέωση έκδοσης βίζας

Τα τελευταία χρόνια η χώρα έχει χαλαρώσει σταδιακά τους κανόνες εισόδου για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της έναντι προορισμών όπως η Τουρκία, το Μαρόκο και το Ντουμπάι
THE LIFO TEAM