Η ήττα του Κιέβου θα οδηγήσει σε «Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο», λέει ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας

Η ήττα του Κιέβου θα οδηγήσει σε «Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο», λέει ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Facebook Twitter
φωτ.: EPA
0

Για «Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο» προειδοποίησε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Ντένις Σμίχαλ, αν η χώρα του ηττηθεί στον πόλεμο με τη Ρωσία.

Σε συνέντευξή του στο BBC, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, προέτρεψε το αμερικανικό Κογκρέσο να εγκρίνει την πρόσθετη βοήθεια που προωθεί εδώ και καιρό η κυβέρνηση Μπάιντεν, αν και εμφανίστηκε «επιφυλακτικά αισιόδοξος» ότι οι Αμερικανοί βουλευτές θα εγκρίνουν τελικά νομοσχέδιο που προβλέπει, μεταξύ άλλων, την παροχή βοήθειας ύψους 61 δισ. δολαρίων προς το Κίεβο. Πέραν της Ουκρανίας, περιλαμβάνει επίσης οικονομική βοήθεια προς το Ισραήλ καθώς και κονδύλια για τον Ινδο-Ειρηνικό.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας σημείωσε ότι «χρειαζόμαστε αυτά τα χρήματα χθες, όχι αύριο, όχι σήμερα» και συμπλήρωσε: «Εάν δεν προστατευθούμε… η Ουκρανία θα πέσει. Και ο κόσμος, το παγκόσμιο σύστημα ασφαλείας θα καταρρεύσει… και όλος ο κόσμος θα πρέπει να βρει… ένα νέο σύστημα ασφαλείας». «Ή θα υπάρξουν πολλές νέες συγκρούσεις, πολλοί τέτοιου είδους πόλεμοι, που στο τέλος θα μπορούσαν να οδηγήσουν στον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο», πρόσθεσε ο Σμίχαλ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ουκρανία προβαίνει σε μια τόσο ζοφερή προειδοποίηση σχετικά με τις επιπτώσεις που θα έχει μια πιθανή ήττα της στη σύγκρουση με τη Ρωσία. Πέρυσι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε δηλώσει ότι αν νικήσει η Ρωσία, θα μπορούσε να εισβάλει στην Πολωνία, πυροδοτώντας τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Μόσχα αποδίδει από την πλευρά της τις προειδοποίησης των Ουκρανών στην τρομολαγνεία της Δύσης, ενώ ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν έχει χαρακτηρίσει το ενδεχόμενο να επιτεθεί κάποτε η Ρωσία στην Ανατολική Ευρώπη ως «απόλυτη ανοησία».

Η δεξιά πτέρυγα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος μπλοκάρει εδώ και μήνες την έγκριση της πρόσθετης οικονομικής βοήθειας που προωθεί η κυβέρνηση Μπάιντεν για την Ουκρανία, με ορισμένους εξ αυτών να προκρίνουν ότι πρέπει πρώτα να διατεθούν κεφάλαια για την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων της χώρας με το Μεξικό. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Τετάρτη ότι θα υπογράψει το πακέτο οικονομικής βοήθειας αμέσως μόλις έχει εγκριθεί από το Κογκρέσο «για να σταλεί στον κόσμο το μήνυμα ότι συμπαραστεκόμαστε στους φίλους μας».

Η Ουκρανία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα όπλα που προμηθεύεται από τις ΗΠΑ και τη Δύση στην προσπάθειά της να συνεχίσει να αμύνεται στην εισβολή της Ρωσίας, η οποία υπερτερεί σε στρατιωτικές δυνάμεις και οπλισμό. Η κωλυσιεργία στην έγκριση της οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία έχει ήδη συνέπειες στο πεδίο της μάχης, αφού οι ουκρανικές δυνάμεις υποστελεχωμένες, αντιμετωπίζοντας ελλείψεις όπλων και πυρομαχικών και με πεσμένο ηθικό έχει αναγκαστεί το τελευταίο διάστημα να υποχωρήσει.  Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο, υποχώρησε από την Αβντιίβκα, κοντά στο κατεχόμενο Ντονέσκ που κρατούσε από την έναρξη της σύγκρουσης το 2014.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: «Γλιτώσαμε από βέβαιο θάνατο» - Οικογένειες φεύγουν νύχτα εξαιτίας των ανελέητων ισραηλινών βομβαρδισμών

Διεθνή / Γάζα: «Γλιτώσαμε από βέβαιο θάνατο» - Οικογένειες φεύγουν νύχτα εξαιτίας των ανελέητων ισραηλινών βομβαρδισμών

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου επιμένει ότι η Πόλη της Γάζας αποτελεί το τελευταίο μεγάλο προπύργιο της Χαμάς - Προειδοποίησε όλους τους κατοίκους να απομακρυνθούν άμεσα εν αναμονή μιας μεγάλης χερσαίας επίθεσης
LIFO NEWSROOM
Τσάρλι Κερκ: Η ρητορική του ακροδεξιού ακτιβιστή που ενέπνευσε υποστηρικτές και εξόργισε αντιπάλους

Διεθνή / Τσάρλι Κερκ: Η ρητορική του ακροδεξιού ακτιβιστή που ενέπνευσε υποστηρικτές και εξόργισε αντιπάλους

Ένας προκλητικός ρήτορας, που τα τελευταία χρόνια έγινε διάσημος στους κύκλους του κινήματος MAGA και ενέπνευσε μια γενιά φοιτητών να πολιτικοποιηθούν και να στηρίξουν τον Ντόναλντ Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Επιστολή Τραμπ στο ΝΑΤΟ: Είμαι έτοιμος για κυρώσεις στη Ρωσία αν όλα τα μέλη του συμφωνήσουν να κάνουν το ίδιο

Διεθνή / Επιστολή Τραμπ στο ΝΑΤΟ: Είμαι έτοιμος για κυρώσεις στη Ρωσία αν όλα τα μέλη συμφωνήσουν να κάνουν το ίδιο

Ζητά από τα μέλη του ΝΑΤΟ να σταματήσουν να αγοράζουν πετρέλαιο από τη Ρωσία και να επιβάλουν δασμούς έως και 100% στην Κίνα, για την οποία θεωρεί ότι «ασκεί κυριαρχία» πάνω στη Ρωσία
LIFO NEWSROOM
Τζέφρι Έπσταϊν: Το Υπουργείο Οικονομικών θα κοινοποιήσει τα οικονομικά αρχεία του στο Κογκρέσο

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Το Υπουργείο Οικονομικών θα κοινοποιήσει τα οικονομικά αρχεία του στο Κογκρέσο

Το υπουργείο δεσμεύτηκε να παραδώσει έγγραφα που αναμένεται να περιλαμβάνουν αναφορές ύποπτης δραστηριότητας σχετικά με τον Τζέφρι Έπσταϊν και την πρώην σύντροφό του και συνεργό του, Γκιζλέιν Μαξγουέλ
LIFO NEWSROOM
Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Απόλυτο σκάνδαλο» - Ο άγνωστος καυγάς με τον βασιλιά Κάρολο στη Νέα Ζηλανδία

Διεθνή / Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Απόλυτο σκάνδαλο» - Ο άγνωστος καυγάς με τον βασιλιά Κάρολο στη Νέα Ζηλανδία

«Περίμενα να πάω να της βάλω την τιάρα και άκουγα τον πρίγκιπα που ωρυόταν και φώναζε στο διπλανό δωμάτιο» θυμάται ο κομμωτής της αείμνηστης πριγκίπισσας
LIFO NEWSROOM
«Προδοτική επίθεση» του Ισραήλ: Σαουδική Αραβία και Εμιράτα ξεσπούν - Κίνδυνος για τις «Συμφωνίες του Αβραάμ»

Διεθνή / «Προδοτική επίθεση» του Ισραήλ: Σαουδική Αραβία και Εμιράτα ξεσπούν - Κίνδυνος για τις «Συμφωνίες του Αβραάμ»

Η αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ σε στελέχη της Χαμάς στη Ντόχα προκαλεί θύελλα αντιδράσεων στον Περσικό Κόλπο - Σαουδική Αραβία, Εμιράτα και Κατάρ καταγγέλλουν παραβίαση διεθνούς δικαίου, ενώ οι Συμφωνίες του Αβραάμ κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα
LIFO NEWSROOM