Η Ιαπωνία κλείνει δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες λόγω Φουκουσίμα

Η Ιαπωνία κλείνει δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες λόγω Φουκουσίμα Facebook Twitter
0
Η Ιαπωνία κλείνει δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες λόγω Φουκουσίμα Facebook Twitter

Ένα δικαστήριο στην Ιαπωνία έδωσε σήμερα εντολή για τη διακοπή της λειτουργίας για λόγους ασφαλείας δύο πυρηνικών αντιδραστήρων, που μόλις και μετά βίας είχαν ξαναρχίσει να λειτουργούν, επικαλούμενο τα διδάγματα από το πυρηνικό δυστύχημα της Φουκουσίμα πριν από πέντε χρόνια.


Η απόφαση αυτή του δικαστηρίου αφορά τους αντιδραστήρες 3 και 4 του σταθμού της Τακαχάμα, στη δυτική Ιαπωνία, οι οποίοι είχαν εξασφαλίσει το πράσινο φως από τεχνικής και πολιτικής πλευράς για την επαναλειτουργία τους.


"Υπό το φως του δυστυχήματος της Φουκουσίμα (...) εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτηματικά όσον αφορά τα μέτρα προστασίας απέναντι σε ένα τσουνάμι και όσον αφορά τα σχέδια εκκένωσης" της περιοχής, υπογράμμισε ο δικαστής, σύμφωνα με τις δηλώσεις του που μετέδωσε το δημόσιο δίκτυο NHK. "Δεν μπορούμε να πούμε ότι η εταιρεία παρέδωσε επαρκείς διευκρινίσεις όσον αφορά το σχέδιο για την ασφάλεια", σημείωσε επίσης ο δικαστής.

Η Ιαπωνία κλείνει δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες λόγω Φουκουσίμα Facebook Twitter


Αυτοί που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, μια ομάδα 29 ανθρώπων από την περιφέρεια της Σίγκα, η οποία γειτονεύει με αυτήν της Φούκουι, όπου βρίσκονται οι αντιδραστήρες της Τακαχάμα, πανηγύρισαν μόλις ανακοινώθηκε η απόφαση και άνοιξαν πανό στα οποία αναγραφόταν: "είμαστε πολύ χαρούμενοι και χαιρετίζουμε το θάρρος των ενόρκων".


"Είναι μια νίκη που θα δημιουργήσει προηγούμενο", δήλωσε παράλληλα ο Χισάγιο Τακάντα, υπεύθυνος της Greenpeace στην Ιαπωνία. "Το δικαστήριο δίνει με αυτόν τον τρόπο ένα σαφές μήνυμα στον πυρηνικό τομέα, μία εβδομάδα μετά την απόφαση να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης οι πρώην υπεύθυνοι της εταιρείας εκμετάλλευσης του σταθμού της Φουκουσίμα για επαγγελματική αμέλεια που μπορεί να προκάλεσε το δυστύχημα" του Μαρτίου του 2011, πρόσθεσε.

Η Ιαπωνία κλείνει δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες λόγω Φουκουσίμα Facebook Twitter


Η νίκη αυτή στη δικαστική σάγκα της Τακαχάμα διάρκειας περίπου ενός έτους συνιστά ένα πισωγύρισμα για την κυβέρνηση του συντηρητικού πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε. Αυτή διαβεβαιώνει ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ιαπωνίας μπορούν να ξαναρχίσουν να λειτουργούν χωρίς να υπάρχουν φόβοι για την ασφάλεια από τη στιγμή που η αρμόδια πυρηνική Αρχή τους έχει χορηγήσει το πιστοποιητικό συμμόρφωσης με τις νέες αυστηρές προδιαγραφές που ισχύουν στη χώρα.

Η Ιαπωνία κλείνει δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες λόγω Φουκουσίμα Facebook Twitter


"Η κρίση (της πυρηνικής Αρχής) σύμφωνα με την οποία οι αντιδραστήρες αυτοί ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές, οι οποίες είναι οι πιο αυστηρές στον κόσμο, δεν αλλάζει", δήλωσε ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Γιοσιχίντε Σούγκα σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.


Τώρα η εταιρεία που εκμεταλλεύεται τον σταθμό αυτόν, η Kansai Electric Power, θα πρέπει να συμμορφωθεί με τη δικαστική αυτή απόφαση, για την οποία εξέφρασε τη λύπη της και τη χαρακτήρισε απαράδεκτη, τουλάχιστον εν αναμονή μιας ενδεχόμενης ανάκλησής της από εφετείο.


"Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποδείξουμε την ασφάλεια των αντιδραστήρων 3 και 4 της Τακαχάμα", αντέδρασε εκπρόσωπος της εταιρείας μιλώντας τηλεφωνικώς στο Γαλλικό Πρακτορείο.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΠΑ

Διεθνή / Ιράν: «Δεν βλέπουμε κανέναν λόγο να συνομιλήσουμε με τους Αμερικανούς»

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στο CBS News ξεκαθάρισε πως - παρά τους ισχυρισμούς του Τραμπ - το Ιράν δεν έχει ζητήσει ούτε κατάπαυση πυρός ούτε κάποια διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Μέση Ανατολή: Το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει την πιο ενεργή συμμετοχή του στον πόλεμο

Ο Βρετανός υπουργός Ενέργειας Εντ Μίλιμπαντ αποκάλυψε ότι οι υπουργοί της κυβέρνησης εξετάζουν όλες τις επιλογές που έχει Ηνωμένο Βασίλειο να βοηθήσει στην επαναλειτουργία της ζωτικής σημασίας πλωτής οδού
THE LIFO TEAM
ΜΑΡΟΚΟ ΜΠΛΕ ΠΟΛΗ

Διεθνή / Γιατί «η πιο μπλε πόλη του κόσμου» είναι μπλε; - Το μυστήριο με το Chefchaouen στο Μαρόκο

Τα πιθανά σενάρια για το μπλε χρώμα που κυριαρχεί στους τοίχους, στις σκάλες, στις πόρτες, στις καμάρες και στα πλακόστρωτα μιας από τις πιο πολυφωτογραφημένες περιοχές του Μαρόκου
THE LIFO TEAM
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Μέση Ανατολή: Συνολικά 178 πλοία ελληνικών συμφερόντων στον Περσικό Κόλπο

«Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με το σύνολο της ναυτιλιακής κοινότητας, εκδίδουμε οδηγίες προς τα πλοία και τις εταιρείες και παρακολουθούμε όλα τα γεγονότα», λέει ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Στέφανος Γκίκας
THE LIFO TEAM