Η Χαμάς θα απελευθερώσει 33 ομήρους - Ερωτηματικό πόσοι από αυτούς είναι ζωντανοί

Η Χαμάς θα απελευθερώσει 33 ομήρους - Ερωτηματικό πόσοι από αυτούς είναι ζωντανοί Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ
0

Η Χαμάς αναμένεται να απελευθερώσει 33 ομήρους κατά την πρώτη φάση της υπό συζήτηση συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που οριστικοποιείται από τους διαπραγματευτές στην Ντόχα, δήλωσαν δύο Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Το Ισραήλ πιστεύει ότι οι περισσότεροι από τους 33 ομήρους είναι ζωντανοί, είπε υψηλόβαθμος Ισραηλινός αξιωματούχος στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα, αλλά πτώματα των νεκρών ομήρων πιθανότατα θα είναι επίσης μεταξύ εκείνων που θα απελευθερωθούν κατά την πρώτη φάση της εκεχειρίας.

Ο ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος είπε ότι οι πλευρές φαίνεται να βρίσκονται στα πρόθυρα μιας συμφωνίας και ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο να εφαρμόσει αμέσως τη συμφωνία μόλις υπογραφεί.

Οι ισραηλινές δυνάμεις θα διατηρήσουν την παρουσία τους κατά μήκος του Διαδρόμου της Φιλαδέλφειας - μια στενή λωρίδα γης κατά μήκος των συνόρων Αιγύπτου-Γάζας - κατά την πρώτη φάση της συμφωνίας, δήλωσαν οι αξιωματούχοι. Η παρουσία ισραηλινών στρατευμάτων κατά μήκος του διαδρόμου συνέβαλε προηγουμένως στη βύθιση μιας πιθανής συμφωνίας τον Σεπτέμβριο κατά τη διάρκεια του τελευταίου γύρου διαπραγματεύσεων.

Το Ισραήλ θα διατηρήσει επίσης μια ουδέτερη ζώνη εντός της Γάζας κατά μήκος των συνόρων με το Ισραήλ, είπε ο αξιωματούχος, χωρίς να διευκρινίσει πόσο ευρεία θα είναι αυτή η ζώνη - άλλο ένα αντικείμενο διαμάχης κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Οι κάτοικοι της βόρειας Γάζας θα επιτρέπεται να επιστρέψουν ελεύθερα στο βόρειο τμήμα της λωρίδας, αλλά ένας Ισραηλινός αξιωματούχος ισχυρίστηκε ότι θα ισχύουν απροσδιόριστες «ρυθμίσεις ασφαλείας».

Οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι που θεωρούνται υπεύθυνοι για τη δολοφονία Ισραηλινών δεν θα απελευθερωθούν στη Δυτική Όχθη, είπε ο αξιωματούχος, αλλά μάλλον στη Λωρίδα της Γάζας ή στο εξωτερικό μετά από συμφωνίες με ξένες χώρες.

Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος είπε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα ότι αργά το βράδυ της Κυριακής σημειώθηκε μια «πρόοδος» στις συνομιλίες, κατά τη συνάντηση του διευθυντή της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα με τους μεσολαβητές στην Ντόχα του Κατάρ. «Γίνεται λόγος για συμφωνία στο εγγύς μέλλον – είναι αδύνατο να πούμε αν είναι θέμα ωρών ή ημερών», είπε ο αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος είπε ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο να εφαρμόσει γρήγορα τη συμφωνία, αλλά η συμφωνία πρέπει πρώτα να περάσει τόσο από το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας όσο και από το πλήρες κυβερνητικό υπουργικό συμβούλιο. Η κυβέρνηση πρέπει επίσης να δώσει χρόνο στους πολέμιους της συμφωνίας να υποβάλουν αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη της δεύτερης φάσης μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός –η οποία αποσκοπεί στον τερματισμό του πολέμου– θα ξεκινήσουν τη 16η ημέρα από την εφαρμογή της συμφωνίας.

Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

O Τραμπ απηύθυνε διάγγελμα για να περηφανευτεί για τον εαυτό του και να αποδώσει ευθύνες στον Μπάιντεν

Διεθνή / O Τραμπ απηύθυνε διάγγελμα για να αποδώσει ευθύνες στον Μπάιντεν και να περηφανευτεί για τον εαυτό του

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν παρουσίασε καμία νέα πρόταση για την αντιμετώπιση της κρίσης του κόστους ζωής στις ΗΠΑ, αντ' αυτού τα έβαλε με τους μετανάστες και τους τρανς
THE LIFO TEAM
Rob και Michele Reiner: Ο λόγος που ο γιος τους μπορεί να αντιμετωπίσει θανατική ποινή

Διεθνή / Rob και Michele Reiner: Ο λόγος που ο γιος τους μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμη και θανατική ποινή

Οι δύο κατηγορίες για φόνο πρώτου βαθμού περιλαμβάνουν έναν επιβαρυντικό παράγοντα, που σημαίνει ότι αν κριθεί ένοχος, μπορεί να του επιβληθεί η αυστηρότερη δυνατή ποινή
THE LIFO TEAM
Οι Φιλιππίνες διαψεύδουν ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη χώρα

Διεθνή / Επίθεση στο Σίδνεϊ: Οι Φιλιππίνες διαψεύδουν ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη χώρα

Ο πρόεδρος Μάρκος «απορρίπτει κατηγορηματικά την περιγραφή των Φιλιππινών ως κέντρου εκπαίδευσης του Ισλαμικού Κράτους», μετά τη σύνδεση της χώρας με την τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ
THE LIFO TEAM
Ρόμαν Αμπράμοβιτς: 2,5 δισ. λίρες από την πώληση της Chelsea θα μεταφερθούν σε ταμείο για την Ουκρανία

Διεθνή / Ρόμαν Αμπράμοβιτς: Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μεταφέρει 2,5 δισ. λίρες από την πώληση της Chelsea σε ταμείο για την Ουκρανία

Ο Στάρμερ δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προσφύγει στη Δικαιοσύνη προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στα χρήματα του Ρώσου ολιγάρχη
THE LIFO TEAM