Συμφωνία με τη Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων, ζητούν οι συγγενείς τους

Η Χαμάς δημοσιοποίησε βίντεο με Αμερικανό και Ισραηλινό όμηρο  Facebook Twitter
Ο Αμερικανός Keith Siegel, 62 ετών, φαίνεται στο βίντεο που δημοσιοποίησε η Χαμάς
0

Νέο βίντεο δημοσίευσε η Χαμάς, όπου φαίνονται δύο όμηροι, ο Αμερικανός Keith Siegel και ο Ισραηλινός Omri Miran, ενώ οι οικογένειές τους ζητούν την απελευθέρωσή τους, εντείνοντας την πίεση κατά του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Σε πλάνα χωρίς ημερομηνία που φαίνεται πως έχουν γυριστεί υπό πίεση, ο Omri Miran λέει ότι κρατείται για 202 ημέρες και ο Keith Siegel αναφέρεται στο Πάσχα, γεγονός που θεωρείται αποδεικτικό πως το βίντεο γυρίστηκε πρόσφατα. Και οι δύο άντρες είχαν απαχθεί από ενόπλους της Χαμάς κατά τις επιθέσεις στις 7 Οκτωβρίου. Απαντώντας στο βίντεο, οι οικογένειες των δύο αντρών ανέφεραν ότι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για την επιστροφή τους. Κάλεσαν επίσης την ισραηλινή κυβέρνηση να εξασφαλίσει μια νέα συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων.

Το νέο βίντεο έρχεται καθώς η Χαμάς δήλωσε ότι μελετά την τελευταία πρόταση του Ισραήλ για εκεχειρία. Δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η Αίγυπτος ως μεσολαβητής  έστειλε αντιπροσωπεία στο Ισραήλ για να δώσει νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις που έχουν σταματήσει. Μια τέτοια συμφωνία που θα περιελάμβανε συμφωνία για την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων θα μπορούσε να σταματήσει την προγραμματισμένη χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα, δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ.

Ο Keith Siegel είναι Αμερικανός πολίτης και απήχθη με τη σύζυγό του Aviva, η οποία αφέθηκε ελεύθερη τον Νοέμβριο κατά τη διάρκεια μιας σύντομης εκεχειρίας. Σε δήλωσή της η σύζυγος του Keith, Aviva είπε: «Keith, σε αγαπώ, θα πολεμήσουμε μέχρι να επιστρέψεις». Νωρίτερα αυτό το μήνα, η ίδια είχε δηλώσει στο BBC πως το ζευγάρι κάποια στιγμή αφέθηκε σε ένα τούνελ από τους απαγωγείς τους καθώς μεταφέρονταν από μέρος σε μέρος. Η κόρη του, είπε: «Βλέποντας τον πατέρα μου σήμερα τονίζει σε όλους μας πόσο πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία το συντομότερο δυνατό και να φέρουμε όλους στο σπίτι. Απαιτώ από τους ηγέτες αυτής της χώρας να δουν αυτό το βίντεο και να δουν τον πατέρα τους να φωνάζει βοήθεια». Η άλλη κόρη του, Ilan, είπε: «Αν παρακολουθήσατε το βίντεο, είδατε ότι ο πατέρας μου ξέρει ότι όλοι ερχόμαστε στις διαδηλώσεις κάθε εβδομάδα και παλεύουμε για αυτόν και για όλους τους αιχμαλώτους».

Μιλώντας από την εβδομαδιαία διαδήλωση στο Τελ Αβίβ όπου οι διαδηλωτές απαιτούν από την κυβέρνηση δράση για την απελευθέρωση των ομήρων, ο Ντάνι Μιράν, ο πατέρας του Όμρι Μιράν, φαινόταν εμφανώς ταραγμένος καθώς εκφώνησε μια συγκινητική ομιλία, περιγράφοντας τον ενθουσιασμό του βλέποντας το βίντεο του γιου του, λέγοντας ότι «ήλπιζε να ήταν ζωντανός». Ο ίδιος προέτρεψε τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να «εγκρίνει οποιαδήποτε βιώσιμη συμφωνία».

Το Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων ανέφερε ότι το τελευταίο βίντεο ήταν «η πιο ξεκάθαρη απόδειξη ότι η ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει να κάνει τα πάντα για να εγκρίνει μια συμφωνία για την επιστροφή όλων των ομήρων».

Οι έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για την εξασφάλιση της απελευθέρωσης των ομήρων συνεχίζονται, έχοντας αποτύχει να καταλήξουν σε συμφωνία επί εβδομάδες. Η Χαμάς απέρριψε προηγούμενη πρόταση για κατάπαυση του πυρός έξι εβδομάδων με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 40 από τους εναπομείναντες ομήρους. Η Χαμάς έχει επιμείνει στο παρελθόν ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει μόνιμο τέλος του πολέμου, πλήρη ισραηλινή στρατιωτική απόσυρση από τη Γάζα και απεριόριστη επιστροφή των εκτοπισμένων στα σπίτια τους. Το Ισραήλ επιμένει ότι πρέπει να καταστρέψει τη Χαμάς στη Γάζα και να απελευθερώσει τους ομήρους. Το Ισραήλ φαίνεται να προχωρά με σχέδια για επίθεση στη Ράφα, στη νότια Γάζα, παρά τις προειδοποιήσεις για την δυνητικά καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες για το 1,5 εκατομμύριο εκτοπισμένους Παλαιστίνιους που έχουν καταφύγει εκεί.
 

Με πληροφορίες από BBC
 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΝΕΜΟΔΑΡΜΕΝΑ ΥΨΗ ΜΑΡΓΚΟΤ ΡΟΜΠΙ

Διεθνή / Ανεμοδαρμένα Ύψη: Η σκηνοθέτης μετάνιωσε που δεν έδειξε τις «εξαιρετικά τριχωτές μασχάλες» της Μάργκοτ Ρόμπι

Η Έμεραλντ Φένελ αποκάλυψε ότι γυρίστηκε μια σκηνή με ιστορική ακρίβεια, που τόνιζε την έλλειψη ξυραφιών της Κάθι, αλλά δεν συμπεριλήφθηκε στο τελικό μοντάζ
THE LIFO TEAM
CNN: Ιρανοί χάκερ στοχοποιούν εταιρείες αεροπορίας, πετρελαίου και φυσικού αερίου σε επιχείρηση κατασκοπείας

Διεθνή / CNN: Ιρανοί χάκερ στοχοποιούν εταιρείες αεροπορίας, πετρελαίου και φυσικού αερίου σε επιχείρηση κατασκοπείας

Η παραβίαση τέτοιων εταιρειών θα μπορούσε να δώσει στο Ιράν τη δυνατότητα να παρακολουθεί πτήσεις προς τη Μέση Ανατολή ή να αποκτά εικόνα για τις κινήσεις και τις στρατηγικές των αμερικανικών ενεργειακών εταιρειών
THE LIFO TEAM
Τραμπ: «Η εκδίκησή μας είναι θέμα χρόνου» - Θαυμαστής του Σουλεϊμανί σχεδίαζε να σκοτώσει την κόρη του

Διεθνή / Τραμπ: «Η εκδίκησή μας είναι θέμα χρόνου» - Θαυμαστής του Σουλεϊμανί σχεδίαζε να σκοτώσει την κόρη του

Ο Μοχάμαντ Μπακέρ Σαάντ Νταούντ Αλ-Σαάντι, ο οποίος εκδόθηκε στις ΗΠΑ για σχέδια εναντίον του Ισραήλ και των ΗΠΑ, ορκίστηκε να εκδικηθεί τον Σουλεϊμανί σκοτώνοντας την Ιβάνκα Τραμπ, προειδοποιώντας ότι η Μυστική Υπηρεσία δεν θα την προστατεύσει
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Ο πόλεμος στο Ιράν θα τελειώσει πολύ σύντομα»

Ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε αισιόδοξος για τον τερματισμό του πολέμου, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν φαίνεται να καταγράφουν πρόοδο, χωρίς ωστόσο να έχει επιτευχθεί ακόμη οριστική συμφωνία
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Politico: Ο Τραμπ αντιμετωπίζει την πρώτη πολιτική του ήττα στο ζήτημα του Ιράν

Οι ψηφοφορίες που πραγματοποιούνται αυτή την εβδομάδα στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία των ΗΠΑ για τον περιορισμό της στρατιωτικής εκστρατείας κατά του Ιράν, αν περάσουν, θα αποτελέσουν μια σημαντική πολιτική ταπείνωση για τον Αμερικανό πρόεδρο
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΑΚΤΙΒΙΣΤΡΙΑ ΙΤΑΜΑΡ ΜΠΕΝ-ΓΚΒΙΡ

Διεθνή / «Γνώριζα ποιος ήταν και δεν μπορούσα να μείνω σιωπηλή» λέει η ακτιβίστρια που φώναξε στον Μπεν-Γκβιρ

Για την εμπειρία της μιλά η ακτιβίστρια Κατρίονα Γκράχαμ, η οποία φώναξε σύνθημα υπέρ της Παλαιστίνης μπροστά στον Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, πριν άνδρες ασφαλείας την ακινητοποιήσουν βίαια στο έδαφος
THE LIFO TEAM