Η G7 απέρριψε την απαίτηση Πούτιν για πληρωμή φυσικού αερίου σε ρούβλια

Η G7 απέρριψε την απαίτηση Πούτιν για πληρωμή φυσικού αερίου σε ρούβλια Facebook Twitter
0

Οι υπουργοί Ενέργειας της G7 απέρριψαν την απαίτηση του Βλαντιμίρ Πούτιν οι «μη φιλικές χώρες» να πληρώνουν σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο

«Όλοι οι υπουργοί της G7 συμφώνησαν ότι αυτή είναι μια μονομερής και ξεκάθαρη παραβίαση των υφισταμένων συμβολαίων», δήλωσε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος, μετά την τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους του της G7. 

Οι υπουργοί «υπογράμμισαν για μία ακόμη φορά ότι τα συμβόλαια είναι έγκυρα και πως οι εταιρείες θα πρέπει να τα σεβαστούν… οι πληρωμές σε ρούβλια είναι μη αποδεκτές και καλούμε τις εμπλεκόμενες εταιρείες να μην συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις του Πούτιν», τόνισε ο Γερμανός υπουργός. 

«Η προσπάθεια του Πούτιν να μας διχάσει είναι προφανής, αλλά- όπως μπορείτε να δείτε από αυτή τη μεγάλη ενότητα και αποφασιστικότητα- δεν θα διχαστούμε», υπογράμμισε ο Χάμπεκ, που χαρακτήρισε τη Ρωσία μη αξιόπιστο ενεργειακό πάροχο. Όταν ρωτήθηκε τι θα συμβεί αν η Ρωσία σταματήσει να προμηθεύει με φυσικό αέριο, απάντησε: «Είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια». 

Αυτή η άρνηση της G7 θα οδηγήσει αδιαμφισβήτητα σε διακοπή της παροχής, δήλωσε ο Ρώσος βουλευτής Ιβάν Αμπράμοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA. Ο Αμπράμοφ είναι μέλος της επιτροπής οικονομικής πολιτικής στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, την άνω βουλή της Ρωσίας. 

Η ρωσική κεντρική τράπεζα και η Gazprom- από την οποία προέρχεται περίπου το 40% του φυσικού αερίου που εισάγει η Ευρώπη- θα πρέπει έως τις 31 Μαρτίου να παρουσιάσουν στον Βλαντιμίρ Πούτιν  τις προτάσεις τους για το πώς θα γίνονται οι πληρωμές σε ρούβλια. 

«Δεν πρόκειται να προμηθεύουμε δωρεάν φυσικό αέριο, αυτό είναι ξεκάθαρο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. «Στην κατάστασή μας, είναι μετά βίας πιθανό και κατάλληλο να συμμετέχουμε σε φιλανθρωπία (με τους Ευρωπαίους πελάτες)», συμπλήρωσε. 

Η Μόσχα θα λάβει αποφάσεις όταν έρθει η ώρα, αν ευρωπαϊκές χώρες αρνηθούν να πληρώσουν σε ρούβλια, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. 

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ