Η έκρηξη που κατέστρεψε τη Βηρυτό: ΜΚΟ καταγγέλλουν πολιτικές παρεμβάσεις και ασυλία αξιωματούχων

Η έκρηξη που κατέστρεψε τη Βηρυτό: ΜΚΟ καταγγέλλουν πολιτικές παρεμβάσεις και ασυλία αξιωματούχων Facebook Twitter
0

Πενήντα μη κυβερνητικές λιβανικές και διεθνείς οργανώσεις, ανάμεσά τους η Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch), ζήτησαν σήμερα τη διενέργεια έρευνας από τον ΟΗΕ για την έκρηξη στις 4 Αυγούστου στο λιμάνι της Βηρυτού.

Οι οργανώσεις υπογραμμίζουν τις ελλείψεις της λιβανικής έρευνας που δεν κατέληξε σε κανένα αποτέλεσμα σχεδόν έναν χρόνο μετά. Τον περασμένο Αύγουστο, οι αρχές του Λιβάνου είχαν αρνηθεί οποιαδήποτε διεθνή έρευνα, που ζητούσαν οικογένειες των θυμάτων αλλά και διεθνείς οργανώσεις και δυτικές χώρες.

Η πανίσχυρη έκρηξη προκάλεσε τον θάνατο 200 και πλέον ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 6.500, καταστρέφοντας τη μισή πρωτεύουσα. Η πυρκαγιά ξέσπασε σε αποθήκη που περιείχε τόνους νιτρικού αμμωνίου χωρίς μέτρα προφύλαξης όπως παραδέχτηκαν οι αρχές, στις οποίες επιρρίπτεται ευθύνη για πιθανές ελλείψεις και αμέλεια.

Καθώς η χώρα θα τιμήσει στις 4 Αυγούστου την πρώτη επέτειο της τραγωδίας, η λιβανική έρευνα δεν έχει δημοσιοποιήσει ακόμη τα συμπεράσματά της.

Σε επιστολή που εστάλη στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, 53 μη κυβερνητικές οργανώσεις ζητούν «έρευνα ή διερευνητική αποστολή» για να καθοριστεί «αν η στάση του κράτους προκάλεσε ή συνέβαλε» στην έκρηξη και την τραγωδία ιστορικών διαστάσεων.

«Οι δέκα μήνες μετά την έκρηξη σημαδεύτηκαν από τα εμπόδια, τις παραλείψεις, τις καθυστερήσεις των αρχών», καταγγέλλουν οι ΜΚΟ στην επιστολή αυτή καταγγέλλοντας «κατάφωρες πολιτικές παρεμβάσεις, ασυλία ανώτερων πολιτικών αξιωματούχων, έλλειψη σεβασμού των κανόνων μιας δίκαιης δίκης και παραβιάσεις της τακτικής διαδικασίας».

Τον Φεβρουάριο, ένας πρώτος ανακριτής αρμόδιος για την έρευνα αποκλείστηκε. Είχε κατηγορήσει νωρίτερα τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό Χασάν Ντιάμπ και τρεις πρώην υπουργούς, προκαλώντας κατακραυγή στους πολιτικούς κύκλους. Ο νέος ανακριτής Τάρεκ Μπιτάρ αναμένεται σύντομα να αρχίσει ανακρίσεις στο πλαίσιο αυτής της έρευνας. Στα τέλη Μαΐου, έλαβε τεχνική αναφορά που συνέταξαν Γάλλοι ερευνητές, οι οποίοι εστάλησαν στη Βηρυτό αμέσως μετά την τραγωδία.

Η λιβανική έρευνα έχει στόχο να προσδιορίσει τα αίτια της έκρηξης, αλλά και να εξιχνιάσει γιατί το φορτίο του νιτρικού αμμωνίου είχε εκφορτωθεί στο λιμάνι της Βηρυτού για να εγκαταλειφτεί εκεί για χρόνια.

«Οι αρχές του Λιβάνου είχαν στη διάθεσή τους περισσότερους από 10 μήνες για να αποδείξουν ότι είχαν τη βούληση και την ικανότητα να διενεργήσουν μια αξιόπιστη έρευνα», υπενθύμισε η Άγια Ματζούμπ, ερευνήτρια στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW). «Ωστόσο απέτυχαν από κάθε άποψη», καταγγέλλει, ζητώντας «διεθνή, ανεξάρτητη έρευνα για τα αίτια και τις ευθύνες της έκρηξης».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ