Η έκρηξη που κατέστρεψε τη Βηρυτό: ΜΚΟ καταγγέλλουν πολιτικές παρεμβάσεις και ασυλία αξιωματούχων

Η έκρηξη που κατέστρεψε τη Βηρυτό: ΜΚΟ καταγγέλλουν πολιτικές παρεμβάσεις και ασυλία αξιωματούχων Facebook Twitter
0

Πενήντα μη κυβερνητικές λιβανικές και διεθνείς οργανώσεις, ανάμεσά τους η Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch), ζήτησαν σήμερα τη διενέργεια έρευνας από τον ΟΗΕ για την έκρηξη στις 4 Αυγούστου στο λιμάνι της Βηρυτού.

Οι οργανώσεις υπογραμμίζουν τις ελλείψεις της λιβανικής έρευνας που δεν κατέληξε σε κανένα αποτέλεσμα σχεδόν έναν χρόνο μετά. Τον περασμένο Αύγουστο, οι αρχές του Λιβάνου είχαν αρνηθεί οποιαδήποτε διεθνή έρευνα, που ζητούσαν οικογένειες των θυμάτων αλλά και διεθνείς οργανώσεις και δυτικές χώρες.

Η πανίσχυρη έκρηξη προκάλεσε τον θάνατο 200 και πλέον ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 6.500, καταστρέφοντας τη μισή πρωτεύουσα. Η πυρκαγιά ξέσπασε σε αποθήκη που περιείχε τόνους νιτρικού αμμωνίου χωρίς μέτρα προφύλαξης όπως παραδέχτηκαν οι αρχές, στις οποίες επιρρίπτεται ευθύνη για πιθανές ελλείψεις και αμέλεια.

Καθώς η χώρα θα τιμήσει στις 4 Αυγούστου την πρώτη επέτειο της τραγωδίας, η λιβανική έρευνα δεν έχει δημοσιοποιήσει ακόμη τα συμπεράσματά της.

Σε επιστολή που εστάλη στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, 53 μη κυβερνητικές οργανώσεις ζητούν «έρευνα ή διερευνητική αποστολή» για να καθοριστεί «αν η στάση του κράτους προκάλεσε ή συνέβαλε» στην έκρηξη και την τραγωδία ιστορικών διαστάσεων.

«Οι δέκα μήνες μετά την έκρηξη σημαδεύτηκαν από τα εμπόδια, τις παραλείψεις, τις καθυστερήσεις των αρχών», καταγγέλλουν οι ΜΚΟ στην επιστολή αυτή καταγγέλλοντας «κατάφωρες πολιτικές παρεμβάσεις, ασυλία ανώτερων πολιτικών αξιωματούχων, έλλειψη σεβασμού των κανόνων μιας δίκαιης δίκης και παραβιάσεις της τακτικής διαδικασίας».

Τον Φεβρουάριο, ένας πρώτος ανακριτής αρμόδιος για την έρευνα αποκλείστηκε. Είχε κατηγορήσει νωρίτερα τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό Χασάν Ντιάμπ και τρεις πρώην υπουργούς, προκαλώντας κατακραυγή στους πολιτικούς κύκλους. Ο νέος ανακριτής Τάρεκ Μπιτάρ αναμένεται σύντομα να αρχίσει ανακρίσεις στο πλαίσιο αυτής της έρευνας. Στα τέλη Μαΐου, έλαβε τεχνική αναφορά που συνέταξαν Γάλλοι ερευνητές, οι οποίοι εστάλησαν στη Βηρυτό αμέσως μετά την τραγωδία.

Η λιβανική έρευνα έχει στόχο να προσδιορίσει τα αίτια της έκρηξης, αλλά και να εξιχνιάσει γιατί το φορτίο του νιτρικού αμμωνίου είχε εκφορτωθεί στο λιμάνι της Βηρυτού για να εγκαταλειφτεί εκεί για χρόνια.

«Οι αρχές του Λιβάνου είχαν στη διάθεσή τους περισσότερους από 10 μήνες για να αποδείξουν ότι είχαν τη βούληση και την ικανότητα να διενεργήσουν μια αξιόπιστη έρευνα», υπενθύμισε η Άγια Ματζούμπ, ερευνήτρια στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW). «Ωστόσο απέτυχαν από κάθε άποψη», καταγγέλλει, ζητώντας «διεθνή, ανεξάρτητη έρευνα για τα αίτια και τις ευθύνες της έκρηξης».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Διεθνή / Αυστραλία: Τρεις ακόμη παίκτριες της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου του Ιράν επιστρέφουν στην Τεχεράνη

«Οι Αυστραλοί πρέπει να αισθάνονται περήφανοι που στη χώρα μας αυτές οι γυναίκες βρέθηκαν μπροστά σε πραγματικές επιλογές και ήρθαν σε επαφή με αρχές που προσπάθησαν να τις βοηθήσουν», δήλωσε ο Αυστραλός ΥΠΕΞ
THE LIFO TEAM
ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ CNN

Διεθνή / Πεντάγωνο και Λευκός Οίκος επιτίθενται στο CNN εξαιτίας άρθρου για τον πόλεμο στο Ιράν

Σε ανοιχτή σύγκρουση με το CNN πέρασαν το Πεντάωνο και ο Λευκός Οίκος, έπειτα από δημοσίευμα του δικτύου που αμφισβητεί την ετοιμότητα της επιχείρησης των ΗΠΑ στον πόλεμο με το Ιράν
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ

Διεθνή / Το Ιράν ανακοίνωσε τα αντίποινα για το πλήγμα στο Χαργκ: Καλεί τους κατοίκους των ΗΑΕ σε εκκενώσεις

Ο μουσουλμανικός πληθυσμός των ΗΑΕ και των οικιστικών τους κέντρων καλείται να εκκενώσει λιμάνια, αποβάθρες και τις περιοχές όπου βρίσκονται αμερικανικές δυνάμεις
THE LIFO TEAM
Τα κατοικίδια που μένουν πίσω όταν οι άνθρωποι φεύγουν από τη Μέση Ανατολή

Διεθνή / Τα κατοικίδια που μένουν πίσω όταν οι άνθρωποι φεύγουν από τη Μέση Ανατολή

Η Γαλλία διευκολύνει προσωρινά την επιστροφή πολιτών της μαζί με κατοικίδια από τη Μέση Ανατολή, την ώρα που καταφύγια στο Ντουμπάι λένε ότι γεμίζουν από ζώα που μένουν πίσω λόγω του πολέμου με το Ιράν.
THE LIFO TEAM
Ο Μαμντάνι ιδρύει γραφείο ΛΟΑΤΚΙ+ υποθέσεων με τρανς επικεφαλής

Διεθνή / Ο Μαμντάνι ιδρύει γραφείο ΛΟΑΤΚΙ+ υποθέσεων με τρανς επικεφαλής

Η Νέα Υόρκη αποκτά για πρώτη φορά ειδικό γραφείο για θέματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, με την Taylor Brown να γίνεται το πρώτο τρανς πρόσωπο που αναλαμβάνει την ηγεσία γραφείου ή υπηρεσίας του δήμου.
THE LIFO TEAM
«Είστε χειρότεροι ο ένας από τον άλλον»: Ιρανοί αντικαθεστωτικοί στρέφονται κατά του Τραμπ

Διεθνή / «Είστε χειρότεροι ο ένας από τον άλλον»: Ιρανοί αντικαθεστωτικοί στρέφονται κατά του Τραμπ

Από την ελπίδα στην απογοήτευση φαίνεται να περνά η στάση πολλών Ιρανών, καθώς ο πόλεμος και οι αεροπορικές επιδρομές εντείνουν την καταστροφή και την αβεβαιότητα στη χώρα τους
THE LIFO TEAM