Η Disney ανανέωσε την προειδοποίηση για ρατσισμό σε κλασικές ταινίες της

Η Disney ανανέωσε την προειδοποίηση για ρατσισμό σε κλασικές ταινίες της Facebook Twitter
0

Η Disney ανανέωσε την προειδοποίηση περί ρατσισμού σε κλασικές ταινίες της, την οποία είχε εκδώσει πέρυσι για πρώτη φορά, με ένα νέο πιο ισχυρό μήνυμα. 

Στην προβολή τους στην πλατφόρμα Disney+, ταινίες όπως «Dumbo», «Peter Pan» και «Jungle Book» εμφανίζονται πλέον με μια καινούργια προειδοποίηση σχετικά με τα στερεότυπα.  

«Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αρνητική απεικόνιση και/ή κακομεταχείριση ανθρώπων από διάφορες κουλτούρες», αναφέρει το μήνυμα. «Τα συγκεκριμένα στερεότυπα ήταν λάθος τότε και είναι λάθος και τώρα». 

Το μήνυμα προσθέτει πως αντί για αφαίρεση του περιεχομένου, «θέλουμε να αναγνωρίσουμε τον βλαβερό αντίκτυπο, να μάθουμε από αυτόν και να πυροδοτήσουμε μια συζήτηση για την δημιουργία ενός πιο inclusive μέλλοντος μαζί». 

Η Disney ανανέωσε την προειδοποίηση για ρατσισμό σε κλασικές ταινίες της Facebook Twitter

Άλλες ταινίες που φέρουν την προειδοποίηση είναι το «The Aristocats», που δείχνει μια γάτα με «yellow-face» [σ.σ. Οι απεικονίσεις των Ανατολικών Ασιατών στον αμερικανικό κινηματογράφο και το θέατρο αποτέλεσαν αντικείμενο αντιπαραθέσεων] να παίζει πιάνο με chopsticks αλλά και το «Peter Pan», όπου οι Ινδιάνοι αναφέρονται με τον ρατσιστικό χαρακτηρισμό «redskins».

Το «Lady and the Tramp», που περιλαμβάνει διάφορες ρατσιστικές αναφορές φέρει επίσης σχετική προειδοποίηση. 

 

Η εταιρία πρόσθεσε για πρώτη φορά μια προειδοποίηση για τον ρατσισμό τον περασμένο Νοέμβριο, ωστόσο πολύ πιο σύντομη. «Το συγκεκριμένο πρόγραμμα παρουσιάζεται όπως δημιουργήθηκε αρχικά. Ενδέχεται να περιέχει ανεπίκαιρες πολιτισμικές απεικονίσεις», ανέφερε τότε το μήνυμα. 

Κάποιες ταινίες, όπως το «Song of the South», δεν είναι διαθέσιμες καθόλου στην πλατφόρμα Disney+ λόγω ρατσισμού. 

Η Warner Bros, παρομοίως, είχε από καιρό συμπεριλάβει προειδοποίηση για «εθνικές και ρατσιστικές προκαταλήψεις» σε κάποιες ταινίες κινουμένων σχεδίων της. «Αν και αυτά τα καρτούν δεν εκπροσωπούν την κοινωνία του σήμερα, παρουσιάζονται όπως δημιουργήθηκαν αρχικά, επειδή διαφορετικά θα ήταν σαν να υποστηρίζαμε πως αυτές οι προκαταλήψεις δεν υπήρξαν ποτέ», εξήγησε η εταιρία. 

Ρατσισμός και στερεότυπα σε κλασικές ταινίες της Disney

«Η Λαίδη και ο Αλήτης» (1955): Δυο Σιαμαίες γάτες, οι Si και Am, παρουσιάζονται μέσω αντι-ασιατικών στερεοτύπων. Επίσης υπάρχει μια σκηνή, στην οποία σκύλοι με βαριά προφορά απεικονίζουν όλοι τα στερεότυπα των χωρών από όπου προέρχεται η ράτσα τους, όπως ο Pedro το τσιουάουα από το Μεξικό και ο Boris, το ρωσικό Μπορζόι. 

«Οι Αριστόγατες» (1970): Μια γάτα Σιάμ με όνομα Shun Gon, που υποδύεται λευκός ηθοποιός, σχεδιάστηκε ως ρατσιστική καρικατούρα Ασιάτη και παίζει πιάνο με chopsticks. 

 

«Ντάμπο» (1941): Μια ομάδα από κοράκια μαθαίνουν στον Ντάμπο πώς να πετάει, με τις φωνές τους να αναπαράγουν κοινά στερεότυπα για τους μαύρους. Το επικεφαλής κοράκι ονομάζεται Jim Crow -αναφορά σε μια σειρά νόμων στις νότιες ΗΠΑ εκείνη την εποχή- και η φωνή ανήκει στον λευκό ηθοποιό, Κλιφ Έντουαρντς. 

 

«Το Βιβλίο της Ζούγκλας» (1968): Ο χαρακτήρας του Βασιλιά Λούι, ενός πιθήκου με ελλιπείς γλωσσικές δεξιότητες, τραγουδά βαριεστημένα ένα τραγούδι τύπου τζαζ. Ο χαρακτήρας δέχθηκε έντονη κριτική ως ρατσιστική καρικατούρα των Αφροαμερικανών. 

 

«Πίτερ Παν» (1953): Η ταινία αναφέρεται στους Ινδιάνους ως «redskins», άκρως ρατσιστικός χαρακτηρισμός. Ο Πίτερ και τα Χαμένα Παιδιά χορεύουν επίσης φορώντας μαντίλια στο κεφάλι, που η Disney λέει τώρα πως είναι «μορφή χλευασμού απέναντι στην εικόνα και την κουλτούρα των Ινδιάνων». 

 

«Το τραγούδι του Νότου» (1946): Μια από τις πιο αμφιλεγόμενες ταινίες της Disney, που ποτέ δεν κυκλοφόρησε σε βίντεο ή DVD στις ΗΠΑ. Η απεικόνιση του εργάτη Uncle Remus διαιωνίζει έναν παλιό ρατσιστικό μύθο πως οι σκλάβοι ήταν ευτυχισμένοι στις βαμβακοφυτείες. 

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ