Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τον Ρονάλντο να μιλήσει για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Σαουδική Αραβία

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τον Ρονάλντο να μιλήσει για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Σαουδική Αραβία Facebook Twitter
Φωτ.: EPA.
0

Η άφιξη του Κριστιάνο Ρονάλντο στην Αλ-Νασρ, έναν από τους κορυφαίους συλλόγους της Σαουδικής Αραβίας, έχει εγείρει για άλλη μια φορά ερωτηματικά σχετικά με τις επενδύσεις της χώρας στο ποδόσφαιρο, αλλά και τις επιδιώξεις της. 

Με ένα κείμενο που δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της, η Διεθνής Αμνηστία προειδοποίησε για το ενδεχόμενο «sportswashing»-«ξέπλυμα» μέσω του αθλητισμού και ζήτησε από τον Πορτογάλο να χρησιμοποιήσει τη φωνή του για να μιλήσει για καταγγελίες για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

«Η μεταγραφή του Ρονάλντο  στην Αλ Νασρ εντάσσεται σε ένα ευρύτερο μοτίβο "ξεπλύματος" μέσω του αθλητισμού στη Σαουδική Αραβία. Είναι πολύ πιθανό οι σαουδαραβικές αρχές να προωθήσουν την παρουσία του στη χώρα προκειμένου να αποσπάσουν την προσοχή από το φρικτό ιστορικό της χώρας για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αντί να προσφέρει άκριτα επαίνους στη Σαουδική Αραβία, ο Ρονάλντο θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τη σημαντική δημόσια πλατφόρμα του για να επιστήσει την προσοχή σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα», αναφέρει σύμφωνα με το ΑΠΕ, η Ντάνα Αχμέντ, ερευνήτρια Μέσης Ανατολής στη Διεθνή Αμνηστία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Σαουδική Αραβία γίνεται το επίκεντρο μιας διαμάχης που σχετίζεται με το ποδόσφαιρο. Το 2021, η αμφιλεγόμενη αγορά της Νιούκαστλ από επενδυτικό ταμείο που συνδέεται με την κυβέρνηση της χώρας έγινε αντικείμενο ανάλογων κατηγοριών, όπως αναφέρει σχετικά η εφημερίδα της Βραζιλίας «O' Globo». 

Στο κείμενο που δημοσίευσε η Διεθνής Αμνηστία, περιγράφονται λεπτομερώς οι κατηγορίες κατά της χώρας και καλείται ξανά ο Κριστιάνο Ρονάλντο να είναι προσεκτικός στο θέμα. 

«Η Σαουδική Αραβία εκτελεί τακτικά άτομα για εγκλήματα όπως φόνο, βιασμό και διακίνηση ναρκωτικών. Σε μία ημέρα πέρυσι, 81 άνθρωποι σκοτώθηκαν, πολλοί καταδικάστηκαν σε κατάφωρα άδικες δίκες. Οι αρχές συνεχίζουν επίσης την καταστολή της ελευθερίας της έκφρασης και του συνεταιρίζεσθαι. Υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπερασπιστές των δικαιωμάτων των γυναικών και άλλοι πολιτικοί ακτιβιστές βρίσκονται στο στόχαστρο. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο δεν μπορεί να επιτρέψει η φήμη και η διασημότητά του να γίνουν εργαλείο «ξεπλύματος» μέσω του αθλητισμού για τους Σαουδάραβες. Πρέπει να περάσει τον χρόνο του στην Αλ Νασρ για να μιλήσει για τον τεράστιο αριθμό προβλημάτων ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα », καταλήγει το κείμενο.

Κατά την άφιξή του, ο Πορτογάλος αρνήθηκε ότι πήγε στον σύλλογο για τα χρήματα που του προσφέρθηκαν. Σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ έως τον Ιούνιο του 2025 θα εισπράξει 500 εκατομμύρια ευρώ.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΖΟΧΡΑΝ ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΙΣΡΑΗΛ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ ΧΑΜΑΣ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Ισραηλινός υπουργός καλεί τους Εβραίους της Νέας Υόρκης να μεταναστεύσουν στο Ισραήλ - «Είναι υποστηρικτής της Χαμάς»

Τους τελευταίους μήνες ο Ζοχράν Μαμντάνι έχει μιλήσει πολλές φορές κατά του αντισημιτισμού, καταγγέλλοντας παράλληλα την ισλαμοφοβία της οποίας υπήρξε θύμα
LIFO NEWSROOM
Ζόραν Μαμντάνι:

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Ποιες είναι οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης;

Ο Ζοχράν Μαμντάνι γράφει ιστορία στη Νέα Υόρκη, καθώς γίνεται ο πρώτος μουσουλμάνος και ο νεότερος δήμαρχός της, νικώντας τον πρώην κυβερνήτη της και φέρνοντας μια σαρωτική αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό των Δημοκρατικών
LIFO NEWSROOM
ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΚΕΝΤΡΙΚ ΛΑΜΑΡ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Η στιγμή που χορεύει σε κλαμπ το «Not Like Us» του Λαμάρ λίγες ημέρες πριν εκλεγεί δήμαρχος Νέας Υόρκης

Η επικράτησή του αντανακλά τη δύναμη μιας νεανικής, προοδευτικής συμμαχίας και μια πολιτική βούληση που δίνει προτεραιότητα σε ζητήματα, όπως το κόστος ζωής
LIFO NEWSROOM
Ποια είναι η Ράμα Ντουουάτζι, η σύζυγος του Ζόχραν Μαμντάνι και πιθανή νέα Πρώτη Κυρία της Νέας Υόρκης

Διεθνή / Ποια είναι η Ράμα Ντουουάτζι, η σύζυγος του Ζοχράν Μαμντάνι και πιθανή νέα Πρώτη Κυρία της Νέας Υόρκης

Γνώρισε μέσω dating app τον Μαμντάνι και παντρεύτηκαν το 2024 - Σε αναρτήσεις της έχει εκφράσει αλληλεγγύη προς τους Παλαιστίνιους και έχει επικρίνει την αμερικανική εξωτερική πολιτική
LIFO NEWSROOM
«Δεν δίστασε στιγμή»: Ο «ήρωας» εργαζόμενος που προσπάθησε να σταματήσει τον δράστη της επίθεσης στο τρένο

Διεθνή / «Δεν δίστασε στιγμή»: Ο «ήρωας» εργαζόμενος που προσπάθησε να σταματήσει τον δράστη της επίθεσης στο τρένο

O 48χρονος Σαμίρ Ζιτούνι τραυματίστηκε σοβαρά προσπαθώντας να εμποδίσει τον δράστη της επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο που ταξίδευε από το Ντόνκαστερ προς το Λονδίνο το βράδυ του Σαββάτου
LIFO NEWSROOM
Πέθανε ο δισεκατομμυριούχος Gopichand Hinduja, επικεφαλής της πλουσιότερης οικογένειας της Βρετανίας

Διεθνή / Πέθανε ο δισεκατομμυριούχος Gopichand Hinduja, επικεφαλής της πλουσιότερης οικογένειας της Βρετανίας

Η οικογένεια Hinduja, με χαμηλό δημόσιο προφίλ αλλά τεράστια επιχειρηματική δραστηριότητα, βρέθηκε φέτος στην κορυφή της λίστας πλουσίων των Sunday Times με περιουσία που εκτιμάται στα 35,3 δισ. λίρες
LIFO NEWSROOM