Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τον Ρονάλντο να μιλήσει για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Σαουδική Αραβία

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τον Ρονάλντο να μιλήσει για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Σαουδική Αραβία Facebook Twitter
Φωτ.: EPA.
0

Η άφιξη του Κριστιάνο Ρονάλντο στην Αλ-Νασρ, έναν από τους κορυφαίους συλλόγους της Σαουδικής Αραβίας, έχει εγείρει για άλλη μια φορά ερωτηματικά σχετικά με τις επενδύσεις της χώρας στο ποδόσφαιρο, αλλά και τις επιδιώξεις της. 

Με ένα κείμενο που δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της, η Διεθνής Αμνηστία προειδοποίησε για το ενδεχόμενο «sportswashing»-«ξέπλυμα» μέσω του αθλητισμού και ζήτησε από τον Πορτογάλο να χρησιμοποιήσει τη φωνή του για να μιλήσει για καταγγελίες για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

«Η μεταγραφή του Ρονάλντο  στην Αλ Νασρ εντάσσεται σε ένα ευρύτερο μοτίβο "ξεπλύματος" μέσω του αθλητισμού στη Σαουδική Αραβία. Είναι πολύ πιθανό οι σαουδαραβικές αρχές να προωθήσουν την παρουσία του στη χώρα προκειμένου να αποσπάσουν την προσοχή από το φρικτό ιστορικό της χώρας για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αντί να προσφέρει άκριτα επαίνους στη Σαουδική Αραβία, ο Ρονάλντο θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τη σημαντική δημόσια πλατφόρμα του για να επιστήσει την προσοχή σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα», αναφέρει σύμφωνα με το ΑΠΕ, η Ντάνα Αχμέντ, ερευνήτρια Μέσης Ανατολής στη Διεθνή Αμνηστία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Σαουδική Αραβία γίνεται το επίκεντρο μιας διαμάχης που σχετίζεται με το ποδόσφαιρο. Το 2021, η αμφιλεγόμενη αγορά της Νιούκαστλ από επενδυτικό ταμείο που συνδέεται με την κυβέρνηση της χώρας έγινε αντικείμενο ανάλογων κατηγοριών, όπως αναφέρει σχετικά η εφημερίδα της Βραζιλίας «O' Globo». 

Στο κείμενο που δημοσίευσε η Διεθνής Αμνηστία, περιγράφονται λεπτομερώς οι κατηγορίες κατά της χώρας και καλείται ξανά ο Κριστιάνο Ρονάλντο να είναι προσεκτικός στο θέμα. 

«Η Σαουδική Αραβία εκτελεί τακτικά άτομα για εγκλήματα όπως φόνο, βιασμό και διακίνηση ναρκωτικών. Σε μία ημέρα πέρυσι, 81 άνθρωποι σκοτώθηκαν, πολλοί καταδικάστηκαν σε κατάφωρα άδικες δίκες. Οι αρχές συνεχίζουν επίσης την καταστολή της ελευθερίας της έκφρασης και του συνεταιρίζεσθαι. Υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπερασπιστές των δικαιωμάτων των γυναικών και άλλοι πολιτικοί ακτιβιστές βρίσκονται στο στόχαστρο. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο δεν μπορεί να επιτρέψει η φήμη και η διασημότητά του να γίνουν εργαλείο «ξεπλύματος» μέσω του αθλητισμού για τους Σαουδάραβες. Πρέπει να περάσει τον χρόνο του στην Αλ Νασρ για να μιλήσει για τον τεράστιο αριθμό προβλημάτων ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα », καταλήγει το κείμενο.

Κατά την άφιξή του, ο Πορτογάλος αρνήθηκε ότι πήγε στον σύλλογο για τα χρήματα που του προσφέρθηκαν. Σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ έως τον Ιούνιο του 2025 θα εισπράξει 500 εκατομμύρια ευρώ.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σμήνος μεδουσών παρέλυσε για δεύτερη φορά σε έναν μήνα πυρηνικό σταθμό στη Γαλλία

Διεθνή / Σμήνος μεδουσών παρέλυσε για δεύτερη φορά σε έναν μήνα πυρηνικό σταθμό στη Γαλλία

Παρόμοιο περιστατικό είχε σημειωθεί τον Αύγουστο στον σταθμό Gravelines, όπου η αιφνίδια εμφάνιση ενός τεράστιου σμήνους μεδουσών είχε προκαλέσει προσωρινή παύση της παραγωγής
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Συζητήσεις για περιορισμό της οπλοκατοχής από τρανς άτομα μετά την επίθεση στη Μινεάπολη

Διεθνή / ΗΠΑ: Συζητήσεις για περιορισμό της οπλοκατοχής από τρανς άτομα μετά την επίθεση στη Μινεάπολη

Η ιδέα περιορισμού της οπλοκατοχής θεωρείται ιστορικά «κόκκινη γραμμή» για τους Ρεπουμπλικανούς, καθώς πολλά στελέχη και οργανώσεις υπέρ της οπλοκατοχής αντιτίθενται ακόμη και σε νόμους που αφαιρούν τα όπλα από άτομα με σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα
LIFO NEWSROOM
Το Ισραήλ ζητά διεθνή δίωξη της Χαμάς – Τι σημαίνει για τους ομήρους

Διεθνή / Το Ισραήλ ζητά διεθνή δίωξη της Χαμάς – Τι σημαίνει για τους ομήρους

Ο ΟΗΕ αναγνωρίζει επίσημα τα σεξουαλικά εγκλήματα της Χαμάς από την 7η Οκτωβρίου 2023 - Το Ισραήλ ζητά διεθνή δίωξη, ενώ επιζώντες αποκαλύπτουν σοκαριστικές μαρτυρίες βιασμών και βασανιστηρίων
LIFO NEWSROOM
Η Τσεχία αγοράζει 44 υπερσύγχρονα άρματα Leopard από τη Γερμανία

Διεθνή / Η Τσεχία αγοράζει 44 υπερσύγχρονα άρματα Leopard από τη Γερμανία

Η Τσεχία εγκρίνει την αγορά 44 αρμάτων Leopard 2A8 από τη Γερμανία αξίας 1,4 δισ. ευρώ, ενισχύοντας τον στρατό της και προετοιμάζοντας την αντικατάσταση παλαιού εξοπλισμού μετά την κρίση στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Μπαϊρού εναντίον Λεπέν: Μπορεί ο κεντρώος να σώσει τη Γαλλία το 2027;

Διεθνή / Μπαϊρού εναντίον Λεπέν: Μπορεί ο κεντρώος να σώσει τη Γαλλία το 2027;

Ο Φρανσουά Μπαϊρού αναμένεται να χάσει την πρωθυπουργία, αλλά η τελευταία του μάχη για το Ελιζέ και η στρατηγική του κατά του χρέους μπορεί να αλλάξουν τα πολιτικά δεδομένα της Γαλλίας το 2027
LIFO NEWSROOM