Η βορειότερη περιφέρεια της Νορβηγίας θέλει να καθιερώσει 26 ώρες την ημέρα

Η βορειότερη περιφέρεια της Νορβηγίας θέλει να καθιερώσει 26 ώρες την ημέρα Facebook Twitter
Φωτ.: Pexels
0

Η βορειότερη περιφέρεια της Νορβηγίας ζήτησε από την Κομισιόν να της χορηγήσει άδεια για να προσθέσει ακόμα δύο ώρες στο εικοσιτετράωρο.   

Το παράξενο σχέδιο, που προωθείται από τον δήμαρχο μιας τοπικής πόλης στον Αρκτικό Κύκλο κοντά στα ρωσικά σύνορα, έχει ως στόχο να ενισχύσει τις τοπικές αξίες, να αυξήσει τον οικογενειακό χρόνο και να προσελκύσει νέους κατοίκους στην περιοχή.   

Στην επιστολή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή -η οποία επιβεβαίωσε ότι έχει λάβει το σχετικό αίτημα- η περιοχή ζητά να δοθεί εντολή στις νορβηγικές αρχές να εγκρίνουν τη δημιουργία μιας ζώνης ώρας με 26 ώρες την ημέρα αντί για 24 ώρες. 

Πώς θα λειτουργήσουν οι νέες ζώνες ώρας στην πράξη; Η Wenche Pedersen, η δήμαρχος του Vadsø που συνέταξε την επιστολή, δεν είναι σίγουρη. «Δεν το έχουμε σκεφτεί πολύ αυτό» δήλωσε. «Το ρολόι θα πάει από το 12 στο 13... και πρέπει να δούμε πώς θα πάει αυτό. Δεν νομίζω ότι θα πουν ναι, οπότε δεν έχουμε σκεφτεί όλες τις λεπτομέρειες» συνέχισε.

Σύμφωνα με την Pedersen, η περιοχή αγωνίζεται να προσελκύσει νέους κατοίκους. Αλλά η δήμαρχος ελπίζει ότι αυτό θα αλλάξει, προβάλλοντας τις μοναδικές αξίες της περιοχής. «Μέσω του σχεδίου μας "MOREtime", στοχεύουμε να γιορτάσουμε και να προωθήσουμε αυτόν τον μοναδικό τρόπο ζωής, προσφέροντας στα άτομα την ευκαιρία να απολαμβάνουν περισσότερο ποιοτικό χρόνο ασχολούμενοι με δραστηριότητες όπως το ψάρεμα, το κυνήγι, την εκμάθηση νέων γλωσσών ή απλά να είναι με τους αγαπημένους τους», ανέφερε.  

«Ποιο είναι το καλό με το να ζεις εδώ; Είναι ο χρόνος», δήλωσε στο Politico. 

Με την επιμήκυνση της διάρκειας των ημερών, η Pedersen ελπίζει ότι περισσότεροι άνθρωποι θα εμπνευστούν για να μετακομίσουν στην απομακρυσμένη περιοχή. Η διασφάλιση της κατοίκησης της περιοχής είναι «πιο σημαντική από ποτέ» υπό το φως του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, πρόσθεσε η Pedersen.

«Μας αρέσει ο τρόπος ζωής μας και πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να είναι πολύ συναρπαστικό, ειδικά για οικογένειες με μικρά παιδιά. Νομίζω ότι είναι μια πιο ήρεμη και καλύτερη καθημερινή ζωή από ό,τι για παράδειγμα σε μια μεγάλη πόλη» σημείωσε η δήμαρχος. 

Θα μπορούσε να συμβεί στην πραγματικότητα το 26ωρο;

Η Νορβηγία δεν είναι μέλος της ΕΕ, αλλά η χώρα αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ). Ενώ μια οδηγία της ΕΕ ρυθμίζει τις συμφωνίες για τη θερινή ώρα, το αν έχει αρμοδιότητα για τη δημιουργία ξεχωριστών ζωνών ώρας είναι ένα άλλο ερώτημα.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Επιτροπής, οι ζώνες ώρας είναι θέμα των ίδιων των χωρών, οπότε είναι απίθανο η ΕΕ να μπορέσει να ικανοποιήσει το αίτημα της περιοχής.

Παρ’ όλα αυτά, η Pedersen ελπίζει τουλάχιστον να διαδώσει τη μοναδικότητα της βόρειας Νορβηγίας.

Με πληροφορίες από Politico

 
Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τη Βαρκελώνη για τη Γάζα: Αναχώρησε ο στολίσκος αλληλεγγύης «Global Sumud Flotilla» με την Γκρέτα Τούνμπεργκ

Διεθνή / Από τη Βαρκελώνη για τη Γάζα: Αναχώρησε ο στολίσκος αλληλεγγύης «Global Sumud Flotilla» με την Γκρέτα Τούνμπεργκ

«Είναι η μεγαλύτερη αποστολή αλληλεγγύης στην ιστορία» με «περισσότερους ανθρώπους και περισσότερα πλοία από οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια μέχρι τώρα να φθάσει στη Γάζα»
LIFO NEWSROOM
«ΗΠΑ και Ρωσία» θεωρούν πως η Ευρώπη «εμποδίζει παρασκηνιακά» το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία

Διεθνή / «ΗΠΑ και Ρωσία» θεωρούν πως η Ευρώπη «εμποδίζει παρασκηνιακά» το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία

«Ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες υποστηρίζουν δημόσια την αμερικανική προσπάθεια και επιχειρούν παρασκηνιακά να αναιρέσουν την όποια πρόοδο», σύμφωνα με δημοσίευμα του Axios
LIFO NEWSROOM
Οι εκδόσεις που απευθύνονται στο LGBTQ+ κοινό αντιμετωπίζουν διακρίσεις από τους διαφημιστές, προειδοποιούν οι εκδότες

Διεθνή / Τα περιοδικά που απευθύνονται στο LGBTQ+ κοινό αντιμετωπίζουν διακρίσεις από τους διαφημιστές, προειδοποιούν οι εκδότες

Η αντι-DEI εκστρατεία στις ΗΠΑ και οι διαφημιστές που αποφεύγουν να συνεργαστούν με τα έντυπα που απευθύνονται στην LGBTQ+ κοινότητα και άλλες μειονότητες
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Η στιγμή που ακτιβίστριες ρίχνουν κόκκινη μπογιά στην πρόσοψη της Σαγράδα Φαμίλια

Διεθνή / Ισπανία: Η στιγμή που ακτιβίστριες ρίχνουν κόκκινη μπογιά στην πρόσοψη της Σαγράδα Φαμίλια

Διαμαρτυρόμενες για την κυβερνητική απραξία απέναντι στις καταστροφικές φωτιές, οι δύο γυναίκες έριξαν την μπογιά στην πρόσοψη του διάσημου καθεδρικού ναού και συνελήφθησαν
LIFO NEWSROOM
Η εβδομάδα της κρίσης για την Κίνα: Οι στρατηγικές κινήσεις της στην παγκόσμια σκακιέρα

Διεθνή / Η εβδομάδα της κρίσης για την Κίνα: Οι στρατηγικές κινήσεις της στην παγκόσμια σκακιέρα

Αυτή η εβδομάδα για το Πεκίνο είναι μια ευκαιρία για επίδειξη στρατιωτικής, πολιτικής, και οικονομικής ισχύος, καθώς και της ικανότητας του να προσφέρει εναλλακτικές σε μια απρόβλεπτη εποχή
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Η Χαμάς επιβεβαιώνει τον θάνατο του στρατιωτικού ηγέτη της, Μοχάμεντ Σινουάρ

Διεθνή / Γάζα: Η Χαμάς επιβεβαιώνει τον θάνατο του στρατιωτικού ηγέτη της, Μοχάμεντ Σινουάρ

Η Χαμάς δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες σχετικά με τις συνθήκες του θανάτου του Μοχάμεντ Σινουάρ, αλλά συμπεριέλαβε τη φωτογραφία του μαζί με εκείνες άλλων ηγετών του κινήματος που χαρακτηρίστηκαν «μάρτυρες»
LIFO NEWSROOM
Μεξικό: Μία ολόκληρη «πόλη» έχει εξαφανισθεί από το 2007 που κηρύχθηκε ο «πόλεμος κατά των ναρκωτικών

Διεθνή / Μεξικό: Μία ολόκληρη «πόλη» έχει εξαφανισθεί από το 2007 που κηρύχθηκε ο «πόλεμος κατά των ναρκωτικών

Περισσότερα από 130.000 άτομα έχουν δηλωθεί ως αγνοούμενα στο Μεξικό - Διαδηλώσεις σε όλη την χώρα από συγγενείς, φίλους αγνοουμένων, καθώς και ακτιβιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων
LIFO NEWSROOM