Η Αυστρία αγοράζει έκταση παλιού ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης, μπλοκάροντας την πώληση στην Πολωνία

Η Αυστρία αγοράζει έκταση παλιού ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης, μπλοκάροντας την πώληση στην Πολωνία Facebook Twitter
Φωτογραφία United States Holocaust Memorial Museum
0

Την αγορά, από την Αυστριακή Δημοκρατία της έκτασης όπου βρισκόταν το γερμανοναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Γκούζεν στην άνω Αυστρία ανακοίνωσε ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών.

Ο Καρλ Νέχαμερ τόνισε πως με αυτόν τον τρόπο «η Αυστρία θέτει ένα ορατό σύμβολο μνήμης», δίνοντας ένα τέλος στο ενδεχόμενο η συγκεκριμένη έκταση να αγοραστεί από την Πολωνία, η οποία είχε εκδηλώσει στο παρελθόν τη σχετική πρόθεσή της.

Στο Γκούζεν, κατά τη διάρκεια της γερμανοναζιστικής κατοχής της Αυστρίας μεταξύ 1938 και 1945, υπήρξε παράλληλη λειτουργία εγκαταστάσεων εξόντωσης από το μεγαλύτερο στη χώρα γερμανοναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στο κοντινό Μαουτχάουζεν. Στο Γκούζεν είχαν μεταφερθεί 71.000 κρατούμενοι από 27 χώρες, εκ των οποίων οι περισσότεροι από τους μισούς άφησαν εκεί, σε αυτό το διάστημα, την τελευταία τους πνοή.

Η ανακοίνωση συμπίπτει με τη σημερινή 76η επέτειο της απελευθέρωσης από συμμαχικά στρατεύματα, στις 5 Μαϊου 1945, του γερμανοναζιστικού στρατοπέδου εξόντωσης στο Μαουτχάουζεν στην Άνω Αυστρία, στο οποίο πάνω από 206.000 κρατούμενοι από όλη την Ευρώπη γνώρισαν ό,τι πιο απάνθρωπο μπορεί να συλλάβει ο ανθρώπινος νους, και όπου θανατώθηκαν οι 122.797 από αυτούς, ανάμεσά τους 3.700 Έλληνες.

Έκκληση προς την αυστριακή κυβέρνηση να αποτρέψει την αγορά -από την Πολωνία- της έκτασης όπου βρισκόταν το γερμανοναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Γκούζεν και να προχωρήσει στην αναβάθμιση αυτού του τόπου μαρτυρίου δεκάδων χιλιάδων θυμάτων του ναζισμού από πολλές χώρες, είχαν απευθύνει διάφορες αυστριακές οργανώσεις τον Δεκέμβριο του 2019.

Και αυτό, καθώς στις αρχές εκείνου του μήνα, κατά την κοινή επίσκεψη στο πρώην ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Άουσβιτς, με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ,  ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ματέους Μοραβιέτσκι, ανακοίνωσε το ενδιαφέρον της χώρας του να αγοράσει την έκταση του πρώην γερμανοναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης στο Γκούζεν της Αυστρίας, στο οποίο πολλά από τα θύματα ήταν Πολωνοί.

Σε δηλώσεις της, η διευθύντρια της Μνημειακής Οργάνωσης Μαουτχάουζεν, Μπάρμπαρα Γκλιούκ, είχε απορρίψει ως μη ισχύοντες τους ισχυρισμούς του Πολωνού πρωθυπουργού ότι στο Γκούζεν υπάρχουν μόνο ελάχιστα υπολείμματα του στρατοπέδου, που η Πολωνία προτίθετο να αναβαθμίσει ως τόπο μνήμης των Πολωνών θυμάτων.

Η ίδια είχε τονίσει πως, αντιθέτως, εκεί βρίσκονται οι μνημειακές εγκαταστάσεις Γκούζεν, τα πρώην κρεματόρια, η έκθεση, όπως και η είσοδος στα ναζιστικά ορυχεία, όπου ήταν τότε τα καταναγκαστικά έργα για τους κρατούμενους του στρατοπέδου. Επισημαίνοντας πως στο στρατόπεδο συγκέντρωσης τα θύματα δεν υπήρξαν μόνο Πολωνοί, αλλά πολλές χιλιάδες κρατούμενοι από 27 χώρες, η κ. Γκλιούκ είχε ζητήσει να τιμηθούν όλοι οι νεκροί του, με την αναβάθμιση των πρώην εγκαταστάσεων ως τόπο μνήμης από την ίδια την Αυστρία.

Το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης αποτελεί σήμερα ιδιωτική περιουσία, της οποίας ένα μέρος των ιδιοκτητών της είχαν ανακοινώσει πριν από καιρό την πρόθεσή τους να πουλήσουν, κάτι που είχε επιβεβαιώσει τότε το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών, στην αρμοδιότητα του οποίου βρίσκονται τα πρώην στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ