Η AstraZeneca αποχωρεί από προγραμματισμένη συζήτηση με την Κομισιόν - Όλες οι πληροφορίες

Η AstraZeneca αποχωρεί από προγραμματισμένη συζήτηση με την Κομισιόν - Όλες οι πληροφορίες Facebook Twitter
0

Σε ρήξη οδηγούνται η Ε.Ε. και η AstraZeneca με φόντο την αθέτηση των χρονοδιαγραμμάτων για τις παραδόσεις των δόσεων του εμβολίου κατά του κορωνοϊού. 

Η συνεδρίαση της καθοδηγητικής επιτροπής της ΕΕ για τα εμβόλια ήταν προγραμματισμένη για τις 18:30 το απόγευμα αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία ενημέρωσε αργά χθες το βράδυ την Κομισιόν ότι δεν θα προσέλθει στη συνάντηση.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο αυτή θα ήταν η τρίτη κατά σειρά συζήτηση προκειμένου η εταιρεία να δώσει εξηγήσεις για το τι ακριβώς συμβαίνει με τις παραδόσεις προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Η εταιρεία γνωστοποίησε μάλιστα πως ετοιμάζει απάντησή στην επιστολή που έλαβε την Κυριακή από την επίτροπο Υγείας Στέλλα Κυριακίδου. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Κομισιόν εξακολουθεί πιέζει την εταιρεία να προσέλθει στη συνεδρίαση και, πριν από λίγο, προγραμματίστηκε ενημέρωση με τη νομική υπηρεσία της Επιτροπής, στην οποία θα παρουσιαστούν τα νομικά εργαλεία που διαθέτουν οι Βρυξέλλες απέναντι στην AstraZeneca.

Οι ρήτρες

 

Κοινοτικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα αναφέρουν πως υπάρχουν ρήτρες «βέλτιστης προσπάθειας» στη σύμβαση με την εταιρεία, που δεν επιτρέπουν νομικές ενέργειες που να συνδέονται απευθείας με καθυστερήσεις στην προμήθεια. 

Παρ' όλα αυτά, όπως επισημαίνουν, η σύμβαση προ-αγοράς που είχε υπογραφεί τον περασμένο Αύγουστο προέβλεπε ότι, σε αντάλλαγμα για τα 336 εκατομμύρια που έλαβε η εταιρεία από την ΕΕ, θα εξασφάλιζε την αναγκαία παραγωγική ικανότητα ώστε να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα. «Δεν μπορούν να πετάνε το μπαλάκι τώρα στον Βέλγο υπεργολάβο τους», σχολιάζουν οι ίδιες πηγές.

Μπλοκ στις εξαγωγές

 

Την ίδια ώρα επιταχύνονται οι διαδικασίες σύστασης ενός «μηχανισμού διαφάνειας» για τις εξαγωγές εμβολίων εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ο στόχος είναι να είναι έτοιμος την προσεχή Παρασκευή. Κοινοτικές πηγές εξηγούν πως ένας τέτοιος μηχανισμός θα μπορούσε μπλοκάρει εξαγωγές σε τρίτες χώρες, στην περίπτωση που κρινόταν αυτό απαραίτητο. 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ