Η AstraZeneca αποχωρεί από προγραμματισμένη συζήτηση με την Κομισιόν - Όλες οι πληροφορίες

Η AstraZeneca αποχωρεί από προγραμματισμένη συζήτηση με την Κομισιόν - Όλες οι πληροφορίες Facebook Twitter
0

Σε ρήξη οδηγούνται η Ε.Ε. και η AstraZeneca με φόντο την αθέτηση των χρονοδιαγραμμάτων για τις παραδόσεις των δόσεων του εμβολίου κατά του κορωνοϊού. 

Η συνεδρίαση της καθοδηγητικής επιτροπής της ΕΕ για τα εμβόλια ήταν προγραμματισμένη για τις 18:30 το απόγευμα αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία ενημέρωσε αργά χθες το βράδυ την Κομισιόν ότι δεν θα προσέλθει στη συνάντηση.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο αυτή θα ήταν η τρίτη κατά σειρά συζήτηση προκειμένου η εταιρεία να δώσει εξηγήσεις για το τι ακριβώς συμβαίνει με τις παραδόσεις προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Η εταιρεία γνωστοποίησε μάλιστα πως ετοιμάζει απάντησή στην επιστολή που έλαβε την Κυριακή από την επίτροπο Υγείας Στέλλα Κυριακίδου. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Κομισιόν εξακολουθεί πιέζει την εταιρεία να προσέλθει στη συνεδρίαση και, πριν από λίγο, προγραμματίστηκε ενημέρωση με τη νομική υπηρεσία της Επιτροπής, στην οποία θα παρουσιαστούν τα νομικά εργαλεία που διαθέτουν οι Βρυξέλλες απέναντι στην AstraZeneca.

Οι ρήτρες

 

Κοινοτικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα αναφέρουν πως υπάρχουν ρήτρες «βέλτιστης προσπάθειας» στη σύμβαση με την εταιρεία, που δεν επιτρέπουν νομικές ενέργειες που να συνδέονται απευθείας με καθυστερήσεις στην προμήθεια. 

Παρ' όλα αυτά, όπως επισημαίνουν, η σύμβαση προ-αγοράς που είχε υπογραφεί τον περασμένο Αύγουστο προέβλεπε ότι, σε αντάλλαγμα για τα 336 εκατομμύρια που έλαβε η εταιρεία από την ΕΕ, θα εξασφάλιζε την αναγκαία παραγωγική ικανότητα ώστε να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα. «Δεν μπορούν να πετάνε το μπαλάκι τώρα στον Βέλγο υπεργολάβο τους», σχολιάζουν οι ίδιες πηγές.

Μπλοκ στις εξαγωγές

 

Την ίδια ώρα επιταχύνονται οι διαδικασίες σύστασης ενός «μηχανισμού διαφάνειας» για τις εξαγωγές εμβολίων εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ο στόχος είναι να είναι έτοιμος την προσεχή Παρασκευή. Κοινοτικές πηγές εξηγούν πως ένας τέτοιος μηχανισμός θα μπορούσε μπλοκάρει εξαγωγές σε τρίτες χώρες, στην περίπτωση που κρινόταν αυτό απαραίτητο. 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ζόχραν Μαμντάνι βάζει μια queer αρχειονόμο να φυλάξει τη μνήμη της Νέας Υόρκης

Διεθνή / Ο Ζόχραν Μαμντάνι βάζει μια queer αρχειονόμο να φυλάξει τη μνήμη της Νέας Υόρκης

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ζόχραν Μαμντάνι, διόρισε τη Σον(τά) Σμιθ-Κρουζ στην υπηρεσία που διαχειρίζεται τα δημοτικά αρχεία της πόλης, σε μια περίοδο όπου η ιστορική μνήμη και η πρόσβαση στα δημόσια δεδομένα έχουν μετατραπεί σε πεδίο πολιτικής σύγκρουσης.
THE LIFO TEAM
ΓΑΖΑ ΝΕΡΟ ΚΡΙΣΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Γάζα: Οι σφοδρές ισραηλινές επιθέσεις επιδεινώνουν την κρίση έλλειψης νερού

Η οξεία έλλειψη καθαρού νερού στη Γάζα έχει οδηγήσει σε σοβαρή υγειονομική κρίση, με την εξάπλωση ασθενειών και τις επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού να επιδεινώνονται λόγω της καταστροφής των υποδομών και των ελλείψεων σε βασικά είδη υγιεινής
THE LIFO TEAM
ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ ΔΡΑΣΤΗΣ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ

Διεθνή / Πυροβολισμοί στην Ουάσινγκτον: «Δεν περιμένω συγχώρεση» έγραφε ο 31χρονος δράστης

Οι αρχές εξετάζουν τις αναρτήσεις και το ιστορικό του στα social media, σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν τα κίνητρα πίσω από την επίθεση, την ώρα που ο 31χρονος δεν συνεργάζεται με τους ανακριτές
THE LIFO TEAM
ΤΡΑΜΠ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ

Διεθνή / «Δεν ανησύχησα» - Ο Ντόναλντ Τραμπ περιέγραψε τα λεπτά των πυροβολισμών στο Washington Hilton

Η συνέντευξή του για το συμβάν – Ο εκνευρισμός του με την παρουσιάστρια όταν αναφέρθηκε σε αποσπάσματα από το μανιφέστο του δράστη, που αποκαλούσε τον Αμερικανό πρόεδρο «βιαστή» και «παιδεραστή»
THE LIFO TEAM