Η άκρα δεξιά της Ευρώπης ζητωκραυγάζει για τη νίκη της Τζόρτζια Μελόνι -Οι υπόλοιποι αγωνιούν για το μέλλον

Βίκτορ Όρμπαν και Τζόρτζια Μελόνι Facebook Twitter
Φωτ: Facebook
0

Τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ιταλία δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα, ωστόσο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Τζόρτζια Μελόνι από την πολιτική αφάνεια αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας.

Η Ιταλία ετοιμάζεται να εκλέξει την πιο δεξιά κυβέρνησή της από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, εγείροντας σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το μέλλον τόσο σε εσωτερικό, όσο και διεθνές επίπεδο.

«Η Ιταλία μας επέλεξε και δεν θα την προδώσουμε», είπε η Μελόνι στους υποστηρικτές της, που ζητωκραύγαζαν. «Θα εργαστούμε ώστε οι Ιταλοί να είναι περήφανοι να είναι και πάλι Ιταλοί», πρόσθεσε.

Η άκρα δεξιά της Ευρώπης έδωσε συγχαρητήρια στην Τζόρτζια Μελόνι

Η νίκη της Μελόνι δημιούργησε χαμόγελα στην άκρα δεξιά πτέρυγα της Ευρώπης, η οποία χειροκροτά την εκλογή της, την ώρα που οι περισσότερες ηγεσίες της Γηραιάς Ηπείρου κοιτούν με αγωνία το αύριο.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν, ανήρτησε φωτογραφία με την Μελόνι, γράφοντας: «Συγχαρητήρια, μια άξια νίκη».

Από την πλευρά του ο στενός συνεργάτης του Ούγγρου πρωθυπουργού απέστειλε μέσω Twitter τα συγχαρητήριά του στους Μελόνι, Σαλβίνι και Μπερλουσκόνι των οποίων τα κόμματα πρόκειται να σχηματίσουν μια δεξιά συμμαχία στην κορυφή της ιταλικής κυβέρνησης: «Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ φίλους που μοιράζονται ένα κοινό όραμα και προσέγγιση στις προκλήσεις της Ευρώπης».

Από την άλλη, οι Γάλλοι ακροδεξιοί Έρικ Ζεμούρ και Μαρίν Λεπεν χειροκρότησαν τη νίκη της Τζόρτζια Μελόνι και την απόφαση του ιταλικού λαού.

«Ο ιταλικός λαός αποφάσισε να πάρει πίσω το πεπρωμένο του, εκλέγοντας μια πατριωτική και εθνικιστική κυβέρνηση», δήλωσε η Γαλλίδα πολιτικός.

«Μπράβο στην Τζόρτζια Μελόνι και στον Ματέο Σαλβίνι που αντιστάθηκαν στις απειλές μιας αντιδημοκρατικής και αλαζονικής Ευρωπαϊκής Ένωσης, πετυχαίνοντας αυτή τη μεγάλη νίκη», είπε η Λεπέν.

«Σε μια εποχή που ολόκληρη η Ευρώπη ξυπνάει, μετά την Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Σουηδία και τώρα την Ιταλία, σας καλώ να συμμετάσχετε στο εθνικό συλλαλητήριο», πρόσθεσε.

Στην Ισπανία, το ακροδεξιό κόμμα Vox κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η νίκη της Μελόνι έδειξε «τον δρόμο μιας νέας Ευρώπης ελεύθερων και κυρίαρχων εθνών».

Συγχαρητήρια στην Τζόρτζια Μελόνι απέστειλε και ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι.

Εφιάλτης της Ευρώπης η συνεργασία της Μελόνι με τον Όρμπαν και την παρέα του

Η συνεργασία της Ιταλίας με τον «Όρμπαν και την παρέα του αποτελεί τον εφιάλτη των Βρυξελλών», δήλωσε ο Στέφανο Στεφανίνι, αναλυτής και πρώην Ιταλός διπλωμάτης. «Για πάνω από 10 χρόνια η ΕΕ ζει με τον φόβο ότι θα κατακλυστεί από ένα κύμα ευρωσκεπτικιστικού λαϊκισμού», είπε. 

«Η Ουγγαρία είναι ένας πόνος, αλλά η ένωση της Ιταλίας με την Ουγγαρία και την Πολωνία θα αποτελούσε σοβαρή πρόκληση για την κυρίαρχη ΕΕ και θα κινητοποιούσε την ακροδεξιά σε άλλες χώρες», πρόσθεσε.

Ο Charles Kupchan, ειδικός σε θέματα Ευρώπης στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, από την πλευρά του τόνισε ότι: «Η κατεύθυνση της πολιτικής δυναμικής αλλάζει - είχαμε ένα κύμα προς το κέντρο πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά τώρα μοιάζει σαν το πολιτικό τραπέζι να γέρνει ξανά προς την κατεύθυνση των λαϊκιστών στα δεξιά. Και αυτό είναι μεγάλη υπόθεση».

Ο Kupchan εκτιμά ότι «η ισορροπία δυνάμεων στην Ευρώπη θα γείρει περισσότερο προς τη διπλωματία και λίγο λιγότερο προς τη συνέχιση του αγώνα». Αυτή είναι μια άποψη που είναι πιο δημοφιλής στη λαϊκιστική δεξιά παρά στα κόμματα της επικρατούσας τάσης, αλλά έχει εξέχοντες οπαδούς και στη Γερμανία και στη Γαλλία.

«Αυτές οι εκλογές είναι ένα ακόμη σημάδι ότι δεν είναι όλα καλά με τα κυρίαρχα κόμματα», δήλωσε ο Μαρκ Λέοναρντ, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων, και σηματοδοτούν μια περίπλοκη περίοδο για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με πληροφορίες Politico, NYTimes & BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ