Άγνωστοι που φέρονται να χρησιμοποίησαν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης προσποιήθηκαν τον Μάρκο Ρούμπιο, υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, προκειμένου να προσεγγίσουν ξένους διπλωμάτες, Αμερικανούς αξιωματούχους και κυβερνήτες.
Σύμφωνα με εσωτερικό υπόμνημα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που επικαλείται η Washington Post, οι επιτήδειοι αντέγραψαν το ύφος γραφής και τη φωνή του Ρούμπιο, χρησιμοποιώντας προηγμένο λογισμικό φωνητικής προσομοίωσης.
Η εκστρατεία ξεκίνησε στα μέσα Ιουνίου και περιλάμβανε γραπτά μηνύματα και ηχητικά μηνύματα μέσω της εφαρμογής Signal. Τουλάχιστον πέντε άτομα εκτός του Στέιτ Ντιπάρτμεντ φαίνεται πως έγιναν αποδέκτες μηνυμάτων: ανάμεσά τους τρεις υπουργοί Εξωτερικών, ένας κυβερνήτης πολιτείας και ένας εν ενεργεία βουλευτής.
Ο αποστολέας εμφανιζόταν με το όνομα «[email protected]», το οποίο όμως δεν αντιστοιχεί σε υπαρκτή διεύθυνση email του αξιωματούχου. Σε δύο περιπτώσεις, οι αποδέκτες έλαβαν φωνητικά μηνύματα μέσω της εφαρμογής, ενώ σε άλλη περίπτωση, τους ζητήθηκε να επικοινωνήσουν μέσω Signal.
Οι αμερικανικές αρχές εκτιμούν ότι στόχος των δραστών ήταν η υποκλοπή πληροφοριών ή η απόσπαση πρόσβασης σε επίσημους λογαριασμούς, χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί εάν κάποιος από τους παραλήπτες απάντησε.
Παρόμοια περιστατικά έχουν καταγραφεί και το προηγούμενο διάστημα, συμπεριλαμβανομένης της παραβίασης του τηλεφώνου της πρωτοπάρχη του Λευκού Οίκου, Σούζι Γουάιλς, τον περασμένο Μάιο. Τότε, οι δράστες χρησιμοποίησαν τον αριθμό της για να στείλουν μηνύματα σε γερουσιαστές και επιχειρηματίες, προσποιούμενοι ότι ήταν η ίδια. Το περιστατικό πυροδότησε έρευνα από τον Λευκό Οίκο και το FBI.
«Με 15-20 δευτερόλεπτα ηχητικού υλικού μπορεί κανείς να δημιουργήσει πειστικές απομιμήσεις»
Το FBI έχει επίσης προειδοποιήσει από την άνοιξη ότι κυκλοφορούν πλαστά μηνύματα και φωνητικά αρχεία που αποδίδονται σε υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους, με στόχο την εξαπάτηση ή και την απόσπαση ευαίσθητων πληροφοριών.
«Με 15-20 δευτερόλεπτα ηχητικού υλικού μπορεί κανείς να δημιουργήσει πειστικές απομιμήσεις. Αρκεί να πατήσει ένα κουμπί και να πληκτρολογήσει το κείμενο που θέλει να ακουστεί», εξηγεί ο ειδικός σε θέματα ψηφιακής ασφάλειας Χάνι Φαρίτ.
Η χρήση της εφαρμογής Signal για επίσημες κυβερνητικές επικοινωνίες έχει βρεθεί στο επίκεντρο κριτικής, ιδιαίτερα μετά από διαρροές ή απροσεξίες. Όπως σημειώνει ο Φαρίτ, «τέτοιες επιθέσεις δεν χρειάζονται εξελιγμένους δράστες – αρκεί η έλλειψη ψηφιακής πειθαρχίας από τα θύματα».
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί τα στελέχη του να αναφέρουν αμέσως κάθε ύποπτη επικοινωνία, ενώ το FBI παραμένει σε επιφυλακή για την εξιχνίαση της υπόθεσης.
Με πληροφορίες από Washington Post