ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ

Χιλιάδες Πολωνοί στους δρόμους διαδηλώνουν για τη δολοφονία του δημάρχου του Γκντασκ

Χιλιάδες Πολωνοί στους δρόμους διαδηλώνουν για τη δολοφονία του δημάρχου του Γκντασκ Facebook Twitter
Χιλιάδες άνθρωποι στην πόλη Ponzan διαδηλώνουν κατά του μίσους και της δολοφονίας του δημάρχου
0

Κύμα οργής και διαδηλώσεις έχει προκαλέσει στην Πολωνία η δολοφονία του δημάρχου της πόλης Γκντασκ Πάβελ Αντάμοβιτς.

Διαδηλώσεις κατά του μίσους και της βίας πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε πολλές πόλεις της χώρας με αφορμή το θάνατο του Αντάμοβιτς  που υπέκυψε στα τραύματά του μετά από επίθεση με μαχαίρι.

Χιλιάδες Πολωνοί στους δρόμους διαδηλώνουν για τη δολοφονία του δημάρχου του Γκντασκ Facebook Twitter
O δολοφονημένος Πάβελ Αντάμοβιτς.

Σε ένδειξη πένθους, οι σημαίες στο Γκντασκ κυματίζουν μεσίστιες, ενώ πολλοί κάτοικοι άναψαν κεριά έξω από το δημαρχείο.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέτισε φόρο τιμής στον Αντάμοβιτς τηρώντας ενός λεπτού σιγή σήμερα, με τον πρόεδρο Αντόνιο Ταγιάνι να επισημαίνει το πόσο κοντά ήταν ο δήμαρχος στους πολίτες και την ικανότητά του να ακούει προσεκτικά τον λαό.

Στη Βαρσοβία, χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους φωνάζοντας το σύνθημα «Σταματήστε το Μίσος»,  ενώ ανάλογες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες περιοχές.

Χιλιάδες Πολωνοί στους δρόμους διαδηλώνουν για τη δολοφονία του δημάρχου του Γκντασκ Facebook Twitter

Σύμφωνα με το πρακτορείο PAP, στο Γκντανσκ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ είπε, απευθυνόμενος στο πλήθος των διαδηλωτών: «Σας υπόσχομαι σήμερα, αγαπητέ Πάβελ, ότι για εσένα, θα απελευθερώσουμε από το μίσος το Γκντασκ μας, την Πολωνία μας και την Ευρώπη μας».

Ο Πάβελ Αντάμοβιτς υπέκυψε στα τραύματά του σήμερα, αφού δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι από έναν 27χρονο, ενώ βρισκόταν στη σκηνή κατά τη διάρκεια μιας φιλανθρωπικής εκδήλωσης χθες το βράδυ.

Ο ύποπτος, με καταγωγή από το Γκντασκ, έχει καταδικασθεί για ληστείες σε τράπεζες κι εξέτισε περισσότερα από πέντε χρόνια στη φυλακή. Σύμφωνα με πληροφορίες των ΜΜΕ, αποφυλακίστηκε τον Δεκέμβριο.

Χιλιάδες Πολωνοί στους δρόμους διαδηλώνουν για τη δολοφονία του δημάρχου του Γκντασκ Facebook Twitter

Δήλωση Καμίνη για τη δολοφονία

 

Χτύπημα στην ελεύθερη και ανοιχτή Ευρώπη χαρακτήρισε τη δολοφονία του δημάρχου του Γκντάνσκ, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης και κάλεσε τους δημοκρατικούς πολίτες στη συγκρότηση ενός κοινού μετώπου «απέναντι στην πολιτική βία για να οικοδομήσουμε μια Ευρώπη ειρήνης και αλληλεγγύης».

Ο Άβελ Ανταμόβιτς, «ήταν ένας προοδευτικός δήμαρχος που δεν έκανε ούτε βήμα πίσω στις αρχές του για τα δικαιώματα όλων των πολιτών χωρίς εξαιρέσεις» τόνισε και υπενθύμισε «ότι η πόλη του, το Γκντάνσκ, το 2016, στη Σύνοδο της Αθήνας του δικτύου Eurocitieς για το προσφυγικό, εξέφρασε την σθεναρή αντίθεσή της στην απόφαση της πολωνικής κυβέρνησης να κλείσει τα σύνορα στους πρόσφυγες. Ήταν από τους πρώτους δημάρχους που, σε ευθεία αντιπαράθεση με την κυβέρνηση της χώρας του, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Αθήνας, συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία 'Πόλεις Αλληλεγγύης', δεσμευόμενος να φιλοξενήσει πρόσφυγες. Έδειξε με το παράδειγμά του ότι οι πόλεις είναι πλέον πρωταγωνίστριες και μπορούν να αποτελέσουν εργαστήρια προόδου».

Ο κ. Καμίνης, που εξέφρασε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου στην οικογένεια του Άβελ Ανταμόβιτς και στους πολίτες του Γκντάνσκ, ανέφερε επίσης ότι «ο Άβελ Ανταμόβιτς σεβόταν την κοινωνική δικαιοσύνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, τα δικαιώματα των μεταναστών και προσφύγων. Έκανε δηλαδή ακριβώς ό,τι πρέπει να κάνει ένας δήμαρχος που θέλει να δει την πόλη του να ανοίγεται με αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση στον κόσμο».

Διεθνή
0

ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βρετανία: Η Δύση προκάλεσε την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, υποστήριξε ο Φάρατζ

Διεθνή / Βρετανία: Η Δύση προκάλεσε την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, υποστήριξε ο Φάρατζ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ σχολίασε ότι ο Φάρατζ είναι «απολύτως λάθος» και εκτίμησε ότι με αυτό τον τρόπο εκθέτει την ασφάλεια της Βρετανίας και των συμμάχων της σε κίνδυνο
NEWSROOM