Χιλιάδες πολίτες στους δρόμους της Βουδαπέστης υπέρ του πανεπιστημίου του Τζορτζ Σόρος

Χιλιάδες πολίτες στους δρόμους της Βουδαπέστης υπέρ του πανεπιστημίου του Τζορτζ Σόρος Facebook Twitter
0

Χιλιάδες διαδηλωτές συμμετείχαν σήμερα σε μια πορεία, που οργάνωσαν φοιτητές.

Οι διαδηλωτές ζήτησαν εγγυήσεις για την ακαδημαϊκή ελευθερία και αλλαγές στις κυβερνητικές πολιτικές, που είχαν ως αποτέλεσμα το πανεπιστήμιο που ίδρυσε ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Τζορτζ Σόρος να σχεδιάζει να αποχωρήσει από την Ουγγαρία.

Το Central European University (CEU) ανακοίνωσε ότι θα μεταφερθεί στη Βιέννη εκτός κι αν η κυβέρνηση του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν συμφωνήσει έως την 1η Δεκεμβρίου να διασφαλίσει ένα νόμιμο πλαίσιο για τη λειτουργία του στην Ουγγαρία.

Οι συμμετέχοντες στη διαδήλωση, που πραγματοποιήθηκε έξω από τα κτίρια του πανεπιστημίου Corvinus, στις όχθες του ποταμού Δούναβη, είπαν ότι πρέπει να προασπιστούν το ακαδημαϊκό κλίμα που συμβολίζει το CEU, αυτό της ελεύθερης σκέψης και του ανοικτού διαλόγου.

«Το CEU αντιπροσωπεύει την ελεύθερη εκπαίδευση και την πολυπολιτισμικότητα... Έχω βαρεθεί με όσα συμβαίνουν εδώ» δήλωσε η 63χρονη Μαρία Παλμάι, μια συνταξιούχος τραπεζικός.

Φοιτητές και από άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα, όπως το ELTE και το Corvinus, έδωσαν επίσης το «παρών» στην πορεία.

Η απόφαση του CEU να μεταφέρει στη Βιέννη τα αμερικανικά πιστοποιημένα προγράμματα, είναι μέρος της μακροχρόνιας μάχης με την κυβέρνηση Όρμπαν.

Παράλληλα, θεωρήθηκε πως οι αλλαγές στο νομικό πλαίσιο στοχοθετούν το CEU.

Η συντηρητική εθνικιστική κυβέρνηση κατηγορεί τον Σόρος ότι εξυφαίνει μια συνωμοσία για να καταστρέψει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό «πλημμυρίζοντας» την ήπειρο με μετανάστες.

Ο Σόρος υποστηρίζει ότι η στήριξή του προς τους μετανάστες είναι μέρος της φιλανθρωπικής δράσης του.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οργή για τον AI Darth Vader στο Fortnite – Οι φαν του Star Wars και η SAG-AFTRA καταγγέλλουν «ψηφιακή νεκρομαντεία»

Διεθνή / Οργή για τον AI Darth Vader στο Fortnite – Οι φαν του Star Wars και η SAG-AFTRA καταγγέλλουν «ψηφιακή νεκρομαντεία»

Αντιδράσεις προκαλεί η χρήση τεχνητής νοημοσύνης για την αναπαραγωγή της φωνής του Τζέιμς Ερλ Τζόουνς – Καταγγελία από την ένωση ηθοποιών για παραβίαση εργασιακών δικαιωμάτων
LIFO NEWSROOM
Σκάνδαλο Perrier: Η Nestlé παραδέχεται παράνομες πρακτικές καθαρισμού – Το γαλλικό κράτος κατηγορείται για συγκάλυψη

Διεθνή / Σκάνδαλο Perrier: Η Nestlé παραδέχεται παράνομες πρακτικές καθαρισμού – Το γαλλικό κράτος κατηγορείται για συγκάλυψη

Έκθεση της Γαλλικής Γερουσίας αποκαλύπτει χρήση μη εγκεκριμένων φίλτρων σε φυσικά μεταλλικά νερά και σιωπή της κυβέρνησης Μακρόν από το 2022
LIFO NEWSROOM
Τούρκοι τουριστικοί πράκτορες ανησυχούν: Περίπου 1,5 εκατ. ντόπιοι θα πάνε στην Ελλάδα για διακοπές

Διεθνή / Τουρκία: Περίπου 1,5 εκατ. τουρίστες επιλέγουν την Ελλάδα για διακοπές

Τούρκοι τουριστικοί πράκτορες εκτιμούν ότι η Τουρκία έχει ανέβει στην 5η θέση στην κατάταξη των χωρών που επισκέπτονται περισσότερο την Ελλάδα - Οι Τούρκοι τουρίστες θα συνεισφέρουν 1 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ