Χιλιάδες μαυροφορεμένοι Πολωνοί στους δρόμους κατά της ολικής απαγόρευσης της άμβλωσης

Χιλιάδες μαυροφορεμένοι Πολωνοί στους δρόμους κατά της ολικής απαγόρευσης της άμβλωσης Facebook Twitter
2

Χιλιάδες άνθρωποι ντυμένοι στα μαύρα διαδήλωσαν σήμερα μπροστά από το Κοινοβούλιο της Πολωνίας στη Βαρσοβία για να διαμαρτυρηθούν κατά του νομοσχεδίου που προβλέπει την απαγόρευση της άμβλωσης σε αυτήν την χώρα, η οποία κυβερνάται από τη συντηρητική καθολική Δεξιά, αλλά και της ισχύουσας νομοθεσίας που είναι ήδη από τις αυστηρότερες στην Ευρώπη, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.


Από την προηγούμενη εβδομάδα το Κοινοβούλιο ξεκίνησε να εξετάζει – κι αφού οι βουλευτές ενέκριναν το αίτημα κατά πλειοψηφία– την πρόταση νόμου που προήλθε από μια πρωτοβουλία πολιτών κι η οποία κατατέθηκε από την οργάνωση "Στοπ στην Άμβλωση". Βάσει της πρότασης απαγορεύεται η άμβλωση παρά μόνο σε μία εξαιρετική περίπτωση, όταν η ζωή της εγκύου διατρέχει άμεσο κίνδυνο.


Με σύνθημα «τέλος τα αστεία!» και ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της οργάνωσης «Σώζουμε τις γυναίκες!» οι διαδηλωτές κρατούσαν μαύρες σημαίες και πλακάτ όπου μπορούσε να διαβάσει κανείς: «Σταματήστε τους φανατικούς που μας κυβερνούν», «έχουμε ανάγκη από ιατρική φροντίδα, όχι εκείνη του Βατικανού» ή «θέλουμε γιατρούς όχι αστυνομικούς».



«Είμαι πραγματικά θυμωμένη με αυτούς τους κουστουμαρισμένους που θέλουν να αποφασίζουν για την ζωή των ανθρώπων οι οποίοι βρίσκονται πολλές φορές σε αβάσταχτες καταστάσεις» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Άννα Μπλούμσταζ, καθηγήτρια λυκείου.
Η οργάνωση «Σώζουμε τις γυναίκες» ανακοίνωσε ότι έχει προχωρήσει σε μια πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών υπέρ μιας ευρωπαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας που θα εγγυάται την πρόσβαση στη νόμιμη άμβλωση, στην σεξουαλική εκπαίδευση και την αντισύλληψη.


«Σε λίγους μήνες, θα σας ζητήσω την βοήθειά σας να συγκεντρώσουμε περισσότερες από ένα εκατομμύριο υπογραφές. Θα απευθύνονται όχι πλέον σε εκείνους που μας περιφρονούν αλλά σε εκείνους που θα μας ακούνε» επισήμανε η Μπάρμπαρα Νοβάκα, μέλος της οργάνωσης.


Οι προασπιστές του δικαιώματος στην άμβλωση πρότειναν την ιδέα να πραγματοποιηθεί την Δευτέρα στην Πολωνία μια «απεργία γυναικών» κατά τη διάρκεια της οποίας οι γυναίκες καλούνται να απέχουν από την εργασία τους, να ντυθούν στα μαύρα και να πάρουν μέρος στις διαδηλώσεις σε ολόκληρη την χώρα.


Η νυν εκδοχή του νομοσχεδίου που βρίσκεται υπό διαβούλευση στο Κοινοβούλιο προβλέπει την επιβολή ποινή κάθειρξης έως 5 έτη τόσο για τους γιατρούς και άλλα πρόσωπα που θα συμμετέχουν στην άμβλωση όσο και για τις ίδιες τις ασθενείς, όμως δίνει τη δυνατότητα στον δικαστή να αρνηθεί να επιβάλει κυρώσεις στις γυναίκες που υποβλήθηκαν στην επέμβαση.


Ο νόμος που βρίσκεται σε ισχύ επιτρέπει την άμβλωση σε τρεις περιπτώσεις: κίνδυνο για την ζωή ή την υγεία της μητέρας, προγεννητικό έλεγχο που υποδεικνύει μια σοβαρή μη αναστρέψιμη παθολογία στο έμβρυο και εγκυμοσύνη αποτέλεσμα βιασμού ή αιμομιξίας.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

To «Trump Effect» έχει ήδη επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία: Πληθωρισμός και αγορά εργασίας τα «θύματα» 

Διεθνή / To «Trump Effect» έχει ήδη επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία: Πληθωρισμός και αγορά εργασίας τα «θύματα» 

Η επίδραση του Τραμπ αρχίζει να γίνεται αισθητή στην οικονομία, ιδίως λόγω των δασμολογικών και των μεταναστευτικών πολιτικών του Αμερικανού προέδρου
LIFO NEWSROOM
Fauja Singh: Συνελήφθη ο οδηγός που ευθύνεται για τον θάνατο του θρυλικού μαραθωνοδρόμου

Διεθνή / Fauja Singh: Συνελήφθη ο οδηγός που ευθύνεται για τον θάνατο του θρυλικού μαραθωνοδρόμου

Ο γηραιότερος μαραθωνοδρόμος στον κόσμο, Fauja Singh, έχασε τη ζωή του μετά την παράσυρση και εγκατάλειψή του από 26χρονο οδηγό - «Αν είχε σταματήσει να τον βοηθήσει ίσως να είχε σωθεί», σύμφωνα με την αστυνομία
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ λέει ότι η γενική εισαγγελέας πρέπει να δώσει στη δημοσιότητα κάθε «αξιόπιστη» πληροφορία για τον Επστάιν

Διεθνή / Ο Τραμπ λέει ότι η γενική εισαγγελέας πρέπει να δώσει στη δημοσιότητα κάθε «αξιόπιστη» πληροφορία για τον Επστάιν

Η Παμ Μπόντι έχει δεχτεί έντονη κριτική από μέρος της πολιτικής βάσης του Τραμπ, αφού τη προηγούμενη εβδομάδα δήλωσε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Επστάιν διατηρούσε «λίστα πελατών» ή εκβίαζε ισχυρά πρόσωπα
LIFO NEWSROOM
Συρία: Πάνω από 200 οι νεκροί στις συγκρούσεις Δρούζων – Βεδουίνων

Διεθνή / Συρία: Πάνω από 200 οι νεκροί στις συγκρούσεις Δρούζων – Βεδουίνων

Πρόκειται για 92 Δρούζους, ανάμεσά τους 21 πολίτες που εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες από δυνάμεις των υπουργείων Άμυνας και Εσωτερικών, 93 μέλη δυνάμεων προσκείμενων στην κυβέρνηση και 18 Βεδουίνους
LIFO NEWSROOM
Η αμερικανική Nvidia πήρε το «πράσινο φως» για πωλήσεις τσιπ στην Κίνα

Διεθνή / Η αμερικανική Nvidia πήρε το «πράσινο φως» για πωλήσεις τσιπ στην Κίνα

Μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ, ο διευθύνων σύμβουλος Jensen Huang κατάφερε να πείσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ να επιτρέψει τις εξαγωγές του H20 - Πιέσεις από την Ουάσινγκτον και εμπορική εκεχειρία με το Πεκίνο στο παρασκήνιο
LIFO NEWSROOM
Γαλλία: Κατάργηση αργιών και «πάγωμα» δημοσίων δαπανών - Οι προτάσεις Μπαϊρού για να μειωθεί το έλλειμμα

Διεθνή / Σκληρά μέτρα στη Γαλλία: Καταργούνται αργίες και «παγώνουν» δημόσιες δαπάνες για να μειωθεί το έλλειμμα

Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2026, που παρουσίασε ο πρωθυπουργός, Φρανσουά Μπαϊρού - Έκανε λόγο για «χρέος που αυξάνεται 5.000 ευρώ το δευτερόλεπτο» και χαρακτήρισε την υπερχρέωση «κατάρα χωρίς διέξοδο»
LIFO NEWSROOM