«Χαστούκι» Γιούνκερ σε Τουρκία για ΑΟΖ: Σε αυτό το θέμα είμαι Κύπριος

«Χαστούκι» Γιούνκερ σε Τουρκία για ΑΟΖ: Σε αυτό το θέμα είμαι Κύπριος Facebook Twitter
2

Σαφή θέση υπέρ της Κύπρου και κατά της Τουρκίας, πήρε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αναφορικά με την Ανεξάρτητη Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). 

Προσερχόμενος στη άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στο Σιμπίου της Ρουμανίας, ο πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε χαρακτηριστικά: «σε αυτό το θέμα είμαι Κύπριος». Η παρέμβαση Γιούνκερ ακολουθεί και την επίσημη καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων από την Επίτροπο Εξωτερικών Υποθέσεων Φεντερίκα Μογκερίνι.

Εισερχόμενος στο κτίριο, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ζήτησε από την ΕΕ να αντιδράσει. «Ελπίζουμε να γίνει κάτι το οποίο να καταξιώνει την Ευρώπη στα μάτια όλων των Ευρωπαίων και ιδιαίτερα στη βάση των αρχών της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, αλλά και του σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών γενικότερα, πολύ περισσότερο των κρατών μελών», είπε ο κ. Αναστασιάδης. 

Ο ίδιος ανακοίνωσε πως στη σύνοδο θα αναπτύξει τα όσα «συμβαίνουν δυστυχώς ως αποτέλεσμα της παραβίασης του διεθνούς δικαίου από πλευράς Τουρκίας». «Θα έχουμε την ισχυρή στήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της ΕΕ», πρόσθεσε αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να ζητήσει και κυρώσεις κατά της Τουρκίας: «Αυτά θα τα δούμε στη συνέχεια».

Τσίπρας: Ενιαία ευρωπαϊκή θέση όταν παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο

 

Και ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε ότι το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας «αφορά στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο την Κύπρο. Το διεθνές δίκαιο δεν μπορεί να παραβιάζεται. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να έχει ενιαία θέση όταν παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο στην περιοχή της». Απαντώντας στους δημοσιογράφους ξεκαθάρισε πάντως ότι θα δοθεί προτεραιότητα στις διπλωματικές κινήσεις, πριν απαιτηθεί η επιβολή κυρώσεων. 

Τσαβούσογλου: Θα στείλουμε και δεύτερο γεωτρύπανο

 

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι η Άγκυρα θα στείλει και δεύτερο γεωτρύπανο εντός της κυπριακής ΑΟΖ. «Παρά τις εποικοδομητικές προσεγγίσεις η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλει να μοιραστεί με τον "τουρκοκυπριακό λαό" τα αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στην περιοχή», ανέφερε, διαμηνύοντας ότι είναι καθήκον της Τουρκίας να προστατεύσει τα δικαιώματα του ψευδοκράτους.  «Το επόμενο διάστημα θα στείλουμε και το άλλο μας γεωτρύπανο στην περιοχή και θα ξεκινήσουμε γεωτρήσεις. Πλέον η περίοδος των σεισμικών ερευνών τελείωσε. Στέλνουμε και το δεύτερό μας γεωτρύπανο στην περιοχή».

Διεθνή
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τανζανία: H Σαμίγια Σουλούχου Χασάν επανεκλέγεται πρόεδρος και εκατοντάδες θεωρούνται νεκροί στις ταραχές

Διεθνή / Τανζανία: H Σαμίγια Σουλούχου Χασάν επανεκλέγεται πρόεδρος και εκατοντάδες θεωρούνται νεκροί στις ταραχές

Οι διαδηλώσεις οδηγούνται κυρίως από νέους - Κατηγορούν την κυβέρνηση ότι υπονομεύει τη δημοκρατία καταστέλλοντας τους βασικούς ηγέτες της αντιπολίτευσης
LIFO NEWSROOM
Μαλδίβες: Η πρώτη χώρα που απαγορεύει το κάπνισμα σε όποιον γεννήθηκε μετά το 2007

Διεθνή / Μαλδίβες: Η πρώτη χώρα που απαγορεύει το κάπνισμα σε όποιον γεννήθηκε μετά το 2007

Οι Μαλδίβες πρωτοπορούν απαγορεύοντας σε όποιον γεννήθηκε μετά την 1η Ιανουαρίου του 2007 να αγοράζει ή να χρησιμοποιεί καπνό, με στόχο την «προώθηση μιας γενιάς χωρίς τσιγάρο»
LIFO NEWSROOM
Τανζανία: Γιατί βυθίστηκε στο χάος μετά τις εκλογές – Αναφορές για εκατοντάδες νεκρούς

Διεθνή / Τανζανία: Γιατί βυθίστηκε στο χάος μετά τις εκλογές – Αναφορές για εκατοντάδες νεκρούς

Οι Αρχές επέβαλαν πλήρες μπλακ άουτ στο διαδίκτυο, μπλοκάροντας δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης, ενώ ο στρατός περιπολεί στους δρόμους
LIFO NEWSROOM
ΓΑΛΛΙΑ ΦΟΡΟΣ ΖΟΥΚΜΑΝ ΥΠΕΡΠΛΟΥΣΙΟΙ

Διεθνή / Γαλλία: Η βουλή απέρριψε τον «φόρο Ζούκμαν» στους υπερπλούσιους

Οι Γάλλοι βουλευτές, αντιθέτως, στήριξαν ένα ηπιότερο κυβερνητικό σχέδιο για τη φορολόγηση περιουσιακών στοιχείων - «Να μην πληρώσουν οι Γάλλοι τον φόρο που δεν θέλουν να πληρώσουν οι δισεκατομμυριούχοι»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Μίρι μίρι.Υπάρχει ευρωστρατός να εφαρμόσει μια κοινή ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική ή η ΕΕ θα κάνει δηλώσεις-χαστούκια ελπίζοντας η Τουρκία να γυρίσει και το άλλο μάγουλο;Θα περιμένει η Κύπρος να γίνει η παράνομη γεώτρηση και μετά να συλλάβει τους κακούς με το διεθνές ένταλμα σύλληψης; Είναι εθνικισμός να πούμε ότι η Τουρκία είναι μια ατιμώρητη ιμπεριαλιστική και κυνική δύναμη; Ότι ο Ερντογάν είναι ο Καρατζαφέρης και αντιπολίτευση η ΧΑ;Ή όταν σχολιάζουμε την στυγνά επεκτατική πολιτική της Τουρκίας είμαστε εθνικιστές;