Άρθρο για την ενδεχόμενη επιλογή του Φρανς Τίμερμανς στην προεδρία της Κομισιόν φιλοξενεί η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

 

«Στον σκληρό αγώνα για τις σημαντικότερες θέσεις της ΕΕ, αναδύεται μια λύση» γράφει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, επικαλούμενη πηγές του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τις οποίες ο ολλανδός σοσιαλδημοκράτης Φρανς Τίμερμανς αναμένεται να είναι ο διάδοχος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο Χριστιανοκοινωνιστής Μάνφρεντ Βέμπερ πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 

«Αλλά η λύση αυτή δεν έχει ακόμη σφραγίσει» τονίζουν διπλωμάτες και εκπρόσωποι των κομμάτων. Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μιλώντας σήμερα στη σύνοδο κορυφής της G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας για μια πιθανή λύση με τους Βέμπερ και Τίμερμανς τόνισε χαρακτηριστικά : «Εν πάση περιπτώσει, οι δύο κορυφαίοι υποψήφιοι αποτελούν μέρος της λύσης και αυτό είναι πολύ σημαντικό».

 

Με την επιλογή αυτή αποφεύγεται μια ενδεχόμενη σύγκρουση με το Κοινοβούλιο ,γράφει η γερμανική εφημερίδα . Ο επικεφαλής της Πράσινης Ευρώπης, Ράινχαρντ Μπατικόφερ εμφανίστηκε ικανοποιημένος με αυτές τις σκέψεις. «Εάν αυτό συμβεί πραγματικά και ο Φρανς Τίμερμανς εκλεγεί πρόεδρος της Επιτροπής και ο Μάνφρεντ Βέμπερ πρόεδρος του Κοινοβουλίου, συνιστά από την πλευρά μου μια καλή λύση», δήλωσε ο Μπατικόφερ στις εφημερίδες του ομίλου Funke Media. Ο επικεφαλής του SPD στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Γιενς Γκέιερ δήλωσε επίσης στο Γερμανικό Πρακτορείο: «Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η βασική αρχή των «κορυφαίων υποψηφίων» γίνεται πλέον σαφώς αποδεκτή.