Χαμένοι στον ωκεανό για 29 ημέρες - Επέζησαν με πορτοκάλια και καρύδες: «Τρομακτικό, αλλά ευχάριστο διάλειμμα από όλα»

Χαμένοι στον ωκεανό για 29 ημέρες - Επέζησαν με πορτοκάλια και καρύδες: «Τρομακτικό, αλλά ευχάριστο διάλειμμα από τα όλα» Facebook Twitter
Τυχεροί ναυαγοί εντοπίστηκαν αποκαμωμένοι, αλλά σώοι 29 μέρες μετά 400 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο όπου ξεκίνησαν το ταξίδι τους - Φωτογραφία αρχείου: Unsplash
0

Δύο άνδρες από τα νησιά του Σολομώντα που πέρασαν 29 μέρες περιπλανώμενοι και χαμένοι στη θάλασσα, μετά τη βλάβη στο GPS τους, διασώθηκαν σώοι ανοιχτά των ακτών της Παπούας Νέας Γουινέας - 400 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο όπου ξεκίνησαν το ταξίδι τους. 


Οι Livae Nanjikana και Junior Qoloni αναχώρησαν από τα Mono Island, δυτικά των νησιών του Σολομώντα το πρωί της 3ης Σεπτεμβρίου, με ένα μικρό μηχανοκίνητο σκάφος 60 ίππων, σχεδιάζοντας να ταξιδέψουν 200 χιλιόμετρα νοτίως για την πόλη Νόρο, πλέοντας κοντά στην ακτή.

«Είχαμε κάνει και στο παρελθόν το ταξίδι και θα έπρεπε να πάει καλά» ανέφερε ο Nanjikana. 


Όμως, η θάλασσα του Σολομώντα που χωρίζει τα ομώνυμα νησιά από τη γειτόνισσά τους Παπούα Νέα Γουινέα είναι διαβόητα άγρια και απρόβλεπτη ακόμη και για τους πιο έμπειρους θαλασσοπόρους. 


Μόλις λίγες ώρες μετά την αναχώρησή τους, βρέθηκαν εν μέσω καταρρακτώδους βροχής και θυελλωδών ανέμων, κάτι που τους εμπόδιζε να βλέπουν την ακτή ως οδηγό τους. 

«Όταν ήρθε η κακοκαιρία, ήταν κακό. Αλλά έγινε χειρότερο και πιο τρομακτικό όταν σταμάτησε να λειτουργεί το GPS. Δεν μπορούσαμε να δούμε πού πηγαίναμε κι έτσι αποφασίσαμε να σβήσουμε τη μηχανή και να περιμένουμε για να γλιτώσουμε καύσιμα» λέει ο ίδιος. 

Τα πανίσχυρα ρεύματα τούς παρέσυρας. Κι εκείνοι τρώγοντας τα πορτοκάλια που είχαν πάρει για το ταξίδι και καρύδες που έβρισκαν στο νερό και πίνοντας νερό που παγίδευσαν σε ένα κομμάτι καραβόπανου, κατάφεραν να επιζήσουν για 29 ημέρες διανύοντας 400 χιλιόμετρα, προτού τους εντοπίσει ένας ψαράς στα ανοιχτά των ακτών της Νέας Βρετανίας, στα νερά της Παπούας Νέας Γουινέας πια. 


«Δεν γνωρίζαμε πού βρισκόμασταν, αλλά δεν περιμέναμε να είμαστε και σε άλλη χώρα» παραδέχεται ο Nanjikana. 

Χαμένοι στον ωκεανό για 29 ημέρες - Επέζησαν με πορτοκάλια και καρύδες: «Τρομακτικό, αλλά ευχάριστο διάλειμμα από τα όλα» Facebook Twitter


Οι δύο άνδρες ήταν τόσο εξαντλημένοι όταν έφτασαν στο Πόμιο στις 2 Οκτωβρίου, ώστε χρειάστηκε να μεταφερθούν στα χέρια από ανθρώπους σε κοντινό σπίτι και στη συνέχεια σε κέντρο υγείας. 


Όπως παραδέχεται ο Nanjikana, από την τρομακτική εμπειρία, κατάφερε να αποκομίσει κάποια θετικά, όπως έστω και το αναγκαστικό αυτό διάλειμμα από το χάος της παγκόσμιας πανδημίας. 


«Δεν είχα ιδέα τι συνέβαινε ενόσω ήμασταν στη θάλασσα. Δεν άκουσα τίποτα για κορωνοϊό ή κάτι άλλο. Ανυπομονούσα να γυρίσω σπίτι, όμως υποθέτω πως ήταν ένα ευχάριστο διάλειμμα από τα πάντα». 


Όπως ανέφερε η Μary Walenenea, επικεφαλής του αρμόδιου τμήματος του υπουργείου Ξένων Υποθέσεων και Εμπορίου, βρίσκονται σε συνεννόηση με τους διασωθέντες αλλά και τις αρχές της Νέας Γουινέας για την ασφαλή επιστροφή των τυχερών ναυαγών στην πατρίδα τους. 

Με πληροφορίες από Guardian 
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ