Χάγη: Ένοχος για εγκλήματα πολέμου και επιβολή αναγκαστικής εγκυμοσύνης ο πρώην διοικητής των ανταρτών στην Ουγκάντα

Χάγη: Ένοχος για εγκλήματα πολέμου και επιβολή αναγκαστικής εγκυμοσύνης ο πρώην διοικητής των ανταρτών στην Ουγκάντα Facebook Twitter
Χάγη: Ένοχος για εγκλήματα πολέμου και αναγκαστική εγκυμοσύνη ο πρώην διοικητής των ανταρτών στην Ουγκάντα (EPA)
0

Ο πρώην διοικητής των ανταρτών της Ουγκάντα, Dominic Ongwen, καταδικάστηκε για εγκλήματα πολέμου στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

Η ιστορική απόφαση της Πέμπτης τον καταδίκασε και για επιβολή αναγκαστικής εγκυμοσύνης. Μία καταδίκη που γίνεται για πρώτη φορά σε διεθνές δικαστήριο.

Ο Ongwen, διοικητής του διαβόητου Στρατού Αντίστασης του Κυρίου (LRA) που προκαλούσε τρόμο, είναι το πρώτο μέλος του LRA που εμφανίστηκε ενώπιον του δικαστηρίου.

Καταδικάστηκε για 61 από τις 70 κατηγορίες εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και εγκλημάτων πολέμου που αντιμετώπισε.

Οι κατηγορίες αφορούν επιθέσεις σε τέσσερα στρατόπεδα στην Ουγκάντα το 2004. Πάνω από 4.000 θύματα παρείχαν μαρτυρίες στο Διεθνές Δικαστήριο.

Η ποινή του Ongwen πρόκειται να εκδοθεί αργότερα ενώ πιθανό είναι να αντιμετωπίσει ισόβια κάθειρξη.

Η υπόθεση ωστόσο, παρουσίασε ένα δίλημμα στο δικαστήριο, καθώς ο Ongwen φάνηκε πως είναι θύτης και θύμα μαζί.

Υποστήριξε ότι έπεσε θύμα απαγωγής από τον LRA και αναγκάστηκε να γίνει παιδί στρατιώτης, προτού ανέβει στις τάξεις της ιεραρχίας για να φτάσει να γίνει αναπληρωτής του διοικητή της LRA, Joseph Kony.

«Αμέσως μπορούμε να πούμε ότι σίγουρα πρόκειται να ασκήσουμε έφεση. Για όλες τις κατηγορίες», δήλωσε ο δικηγόρος του Ongwen, Krispus Ayena Odongo στο BBC. Είπε ότι η ετυμηγορία «έπεσε σαν βόμβα».

Ωστόσο, η Elise Keppler, αναπληρώτρια διευθύντρια του Διεθνούς Προγράμματος Δικαιοσύνης στην ομάδα εκστρατειών Human Rights Watch έσπευσε να χαιρετίσει την απόφαση.

«Αυτή η υπόθεση αποτελεί ορόσημο ως η πρώτη και μοναδική υπόθεση του LRA που καταλήγει σε ετυμηγορία οπουδήποτε στον κόσμο», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Οι κατηγορίες 

Ο Ongwen καταδικάστηκε μεταξύ άλλων για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, δολοφονίες, βασανιστήρια, σεξουαλική δουλεία και λεηλασίες.

Το Διεθνές Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα για τη σύλληψή του το 2005 και οι αμερικανικές και αφρικανικές δυνάμεις τον έψαχναν από το 2011. 

Οι ΗΠΑ προσέφεραν αμοιβή 5 εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγούσαν στη σύλληψή του.

Το 2015 παραδόθηκε στις αρχές της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας (CAR) και η δίχρονη δίκη του στη Χάγη έληξε τον Μάρτιο. Εκκρεμούσε η απόφαση, ωστόσο.

Κατά την έναρξη της δίκης, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, οι εισαγγελείς έδειξαν φρικτό υλικό από σκηνές μετά από επίθεση της LRA στο στρατόπεδο προσφύγων Lukodi στη βόρεια Ουγκάντα, όπου παιδιά είχαν κατακρεουργηθεί ενώ καμένα πτώματα από μωρά είχαν τοποθετηθεί σε ρηχούς τάφους.

Ο προεδρεύων δικαστής Schmitt διάβασε τα ονόματα των αμάχων που δολοφονήθηκαν με εντολή του Ongwen στο ίδιο στρατόπεδο προσφύγων και τρεις άλλες περιοχές, σε Pajule, Odek και Abok.

«Πολίτες πυροβολήθηκαν, κάηκαν και ξυλοκοπήθηκαν μέχρι θανάτου. Έριξαν παιδιά σε φλεγόμενα σπίτια, μερικά τοποθετήθηκαν σε σακούλες από πολυαιθυλένιο και ξυλοκοπήθηκαν μέχρι θανάτου», αναφέρει ο δικαστής.

Σε μία νομική πρωτιά, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, καταδίκασε τον Ongwen για το έγκλημα της επιβολής αναγκαστικής εγκυμοσύνης που διαπράχθηκε εναντίον επτά γυναικών.

 

«Η ενοχή του αποδείχθηκε πέρα από κάθε λογική αμφιβολία» είπε ο προεδρεύων δικαστής.

Πρόσθεσε δε, ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να στηρίζουν το αμυντικό επιχείρημα ότι ο Dominic Ongwen «υπέφερε από ψυχική ασθένεια ή διαταραχή κατά την περίοδο που σχετίζεται με τις κατηγορίες ή ότι διέπραξε αυτά τα εγκλήματα υπό πίεση».

Με πληροφορίες του AFP/BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ