Τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών νομιμοποίησε το κοινοβούλιο της Χιλής , επικυρώνοντας ένα νομοσχέδιο που είχε κατατεθεί το 2017 και για το οποίο έδινε μάχη για πολλά χρόνια η ομοφυλοφιλική κοινότητα της χώρας.

 

Μετά την επικύρωση του ν/σ από την Γερουσία, όπου η ψηφοφορία είχε αναβληθεί πολλάκις μέχρι σήμερα, η Βουλή προχώρησε στην άμεση έγκρισή του με ψήφους 82 υπέρ, 20 κατά και δύο αποχές. 

 

Πλέον, ο νόμος περνά στα χέρια του προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα ο οποίος θα πρέπει να τον υπογράψει. Ο νόμος επιτρέπει στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια να παντρεύονται και να υιοθετούν παιδιά.

 

«Είμαι πολύ συγκινημένη. Δυσκολεύομαι να διατηρήσω την ψυχραιμία μου. Ήταν ένας αγώνας δρόμου πολλών χιλιομέτρων», είπε η Ισαμπέλ Αμόρ, η διευθύντρια του «Ιδρύματος Ισότητας», που ήταν παρούσα κατά την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο.

 

«Με την έγκριση του γάμου για όλους, η Χιλή έκανε ένα ιστορικό και αποφασιστικό βήμα για την προώθηση και την εδραίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ζευγαριών ιδίου φύλου και των οικογενειών τους, τα οποία παραβιάζονταν, αδιακρίτως, από την ίδρυση της χώρας μας», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το Κίνημα Ενσωμάτωσης και Απελευθέρωσης Ομοφυλοφίλων (Movilh), που εδώ και πολλά χρόνια έδινε αγώνα για να νομιμοποιηθούν οι γάμοι ομόφυλων ζευγαριών.

 

Να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο είχε κατατεθεί το 2017 με πρωτοβουλία της πρώην προέδρου της χώρας, Μισέλ Μπατσελέτ, η θητεία της οποίας ολοκληρώθηκε το 2018.

 

Στη Λατινική Αμερική οι γάμοι μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου είναι νόμιμοι στην Κόστα Ρίκα, τον Ισημερινό, την Κολομβία, τη Βραζιλία, την Ουρουγουάη, την Αργεντινή και σε 14 από τις 32 Πολιτείες του Μεξικού.