H Καγκελάριος Μερκελ που ολοκληρώνει μια χρονιά γεμάτη δημοσκοπικά «σκαμπανεβάσματα» και έγινε αποδέκτης αμφισβήτησης για την πολιτική της στο προσφυγικό, πήρε σήμερα μια πικρή πρώτη γεύση για το πώς οι λαϊκιστές αντίπαλοί της σκοπεύουν να την πολεμήσουν.
«Αυτοί είναι νεκροί της Μέρκελ» έγραψε στο Twitter σήμερα ο Marcus Pretzell, πρόεδρος του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) στο δυτικό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλία. Aν και το σχόλιό του προκάλεσε αντιδράσεις και χαρακτηρίστηκε από κάποιους «χυδαίο», παρεμφερή σχόλια πλημμύρισαν τα social media από της πρώτες κιόλας ώρες μετά την επίθεση στο Βερολίνο.
«Ακόμη και αν αποδειχθεί ότι η επίθεση με το φορτηγό είναι ισλαμική τρομοκρατία, είναι δύσκολο να προβλέψουμε τις συνέπειες που μπορεί να έχει αυτό για την Καγκελάριο» σύμφωνα με όσα εκτιμά ο Daniel Hamilton, εκτελεστικός διευθυντής του Κέντρου Διατλαντικών Σχέσεων Johns Hopkins στην Ουάσιγκτον. Σε συνέντευξή του στο Bloomberg σημειώνει πως η Γερμανία δεν είχε ζήσει μιατέτοια επίθεση εδώ και πολλά χρόνια, οπότε η πίεση θα είναι σαφώς μεγάλη.
Η Μέρκελ βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη με νέο κύμα κριτικής για την γενναιόδωρη μεταναστευτική της πολιτική. Οι λαϊκιστές της γερμανικής δεξιάς την κατηγορούν ότι έθεσε σε κίνδυνο τη χώρα της ανοίγοντας το 2015 την πόρτα σε 900.000 πρόσφυγες που διέφυγαν συρράξεις και φτώχεια σε χώρες του μουσουλμανικού κυρίως κόσμου. Αλλοι 300.000 άνθρωποι έφθασαν στη Γερμανία το 2016. Ακόμη και οι Βαυαροί σύμμαχοί της έκαναν σήμερα έκκληση για αλλαγή στην πολιτική για τη μετανάστευση και την ασφάλεια έπειτα από την αιματηρή επίθεση.
«Το οφείλουμε στα θύματα, σε όσους επλήγησαν και σε ολόκληρο τον πληθυσμό να αναθεωρήσουμε την πολιτική μας για την μετανάστευση και την ασφάλεια και να την αλλάξουμε», δήλωσε ο Χορστ Ζεεχόφερ, ο ηγέτης της βαυαρικής Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU)-- του αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ.
«Από καιρό ήταν διάχυτος ο φόβος για μια μεγάλη επίθεση και στη Γερμανία. Χθες συνέβη όντως, όμως ο απολογισμός δεν θα είναι μόνο οι νεκροί στο Βερολίνο. Η τρομοκρατία θα αλλάξει τη Γερμανία», γράφει σήμερα ο Alexander Kudascheff, ο αρχισυντάκτης της Deutsche Welle πιστεύει ο Αλ. Κουντάσεφ.
«Η επίθεση στο Βερολίνο με 12 νεκρούς και σχεδόν 50 τραυματίες έχει συγκλονίσει τη Γερμανία. Πέρα όμως από τον τραγικό ανθρώπινο απολογισμό, η επίθεση αυτή στρέφεται εναντίον ολόκληρης της Γερμανίας, εναντίον της ελεύθερης κοινωνίας, εναντίον ενός ειρηνικού συμβόλου: της παραδοσιακής χριστουγεννιάτικης αγοράς. Γι' αυτό και τελικά στρέφεται εναντίον όλων μας, κατά του πόθου μας για ελευθερία», αναφέρει στην ανάλυσή του ο Kudascheff.
«Οι συνέπειες βαρύτατες: η επίθεση αυτή αλλάζει τη Γερμανία. Δεν είμαστε πια στο στόχαστρο της τρομοκρατίας, είμαστε θύματά της, κι αυτό ανεξάρτητα από το αν ο δράστης ήταν ένας ψυχοπαθής, ένας μοναχικός λύκος με εγκληματική πρόθεση ή μέλος κάποιας ακραίας οργάνωσης. Η ταυτότητα του δράστη δεν αλλάζει την πεμπτουσία της επίθεσης που είναι ένα πλήγμα στην ανοιχτή κοινωνία. Η καγκελάριος Μέρκελ είχε δίκιο λέγοντας ότι σήμερα είναι μια δύσκολη μέρα για τους Γερμανούς. Η επίθεση αυτή είναι ένας μαύρος οιωνός. Θα αλλάξει η νοοτροπία μας τώρα που η καθημερινότητα χάνει κάθε ίχνος ανεμελιάς. Η αίσθηση της ελευθερίας, αυτός ο ακρογωνιαίος λίθος της κοινωνικής μας συναίνεσης, θα δώσει σιγά-σιγά τη θέση της στη βαθιά αβεβαιότητα. Η Γερμανία θα νιώθει λιγότερο ασφαλής, η Γερμανία θα είναι λιγότερο ασφαλής», αναφέρει.
«Και σε αυτά πρέπει να προστεθεί ο πολιτικός σεισμός που θα επακολουθήσει, αν ο δράστης είναι πρόσφυγας, ένας άνθρωπος που αναζήτησε εδώ προστασία και του δόθηκε. Αν ο δράστης αποδειχθεί ότι έφθασε εδώ μετά το περσινό γενναιόδωρο αλλά και ανεξέλεγκτο άνοιγμα των συνόρων, τότε η καγκελάριος θα θερίσει θύελλες και μαζί της η πολιτική στο προσφυγικό. Η κοινωνική αλληλεγγύη προς ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη θα δοκιμαστεί σοβαρά. Και είναι πολύ πιθανόν η δεξιά και εθνικιστική πολιτική σκέψη μετά τις επιμέρους νίκες να πετύχει την μεγάλη επέλαση. Το βράδυ της 19ης Δεκεμβρίου ήταν ένα βράδυ που θα αλλάξει τη Γερμανία. Το μόνο που δεν ξέρουμε ακόμα είναι ως ποιο βαθμό» καταλήγει η Deutsche Welle.
σχόλια