Γυναίκες, παιδιά και άρρωστοι μετανάστες που επέβαιναν στο Mare Jonio αποβιβάστηκαν στη Λαμπεντούζα

Γυναίκες, παιδιά και άρρωστοι μετανάστες που επέβαιναν στο Mare Jonio αποβιβάστηκαν στη Λαμπεντούζα Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Έγκυες γυναίκες, παιδιά με τις μητέρες τους και άρρωστοι μετανάστες που επέβαιναν στον διασωστικό πλοίο Mare Jonio μεταφέρθηκαν στη Λαμπεντούζα από το ιταλικό λιμενικό, ανακοίνωσε η Mediterranea Saving Humans αργά την Πέμπτη.

Ωστόσο 34 άλλοι μετανάστες παραμένουν στο πλοίο, το οποίο βρίσκεται στα ανοικτά του νησιού Λαμπεντούζα, με την οργάνωση να επισημαίνει ότι η κατάσταση στο Mare Jonio είναι τεταμένη, καθώς μέχρι στιγμής η Ρώμη δεν του έχει επιτρέψει να εισέλθει σε ιταλικό λιμάνι.

Ναυλωμένο από τη ιταλική αριστερή συλλογικότητα Mediterranea, το Mare Jonio διέσωσε την Τετάρτη περίπου εκατό μετανάστες, μεταξύ των οποίων 22 μικρά παιδιά και 26 γυναίκες, ανάμεσά τους και οκτώ έγκυες, που επέζησαν όταν ένα κύμα ανέτρεψε τη λαστιχένια λέμβο στην οποία επέβαιναν. Σύμφωνα με μαρτυρίες επιζώντων, έξι άνθρωποι πνίγηκαν στο ναυάγιο. Έκτοτε το πλοίο αναμένει άδεια για να δέσει σε κάποιο ασφαλές λιμάνι.

«Όπως πάντα στο παρελθόν οι γυναίκες, τα παιδιά και οι άρρωστοι θα μπορέσουν να αποβιβαστούν από το Mare Jonio», είχε επισημάνει πηγή από το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών. «Η απαγόρευση για την είσοδο (σε λιμάνι) και την αποβίβαση (των μεταναστών) παραμένει σε ισχύ», πρόσθεσε η ίδια πηγή, κατηγορώντας τη Mediterannea ότι παραβιάζει την ιταλική νομοθεσία και δημιουργεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο πλοίο προκειμένου να ζητήσει την άμεση αποβίβαση των μεταναστών.

Νωρίτερα χθες η ΜΚΟ είχε ανακοινώσει ότι ζήτησε από το ιταλικό λιμενικό άδεια να πλησιάσει στις ακτές της Λαμπεντούζας προκειμένου να προστατευθεί από τη θαλασσοταραχή. «Αυτή τη στιγμή κύματα μεγαλύτερα των 2 μέτρων κάνουν τη ζωή πάνω στο #MareJonio πολύ δύσκολη. Πολλοί διασωθέντες έχουν αρρωστήσει», έγραψε στο Twitter.

Γυναίκες, παιδιά και άρρωστοι μετανάστες που επέβαιναν στο Mare Jonio αποβιβάστηκαν στη Λαμπεντούζα Facebook Twitter
ΕΡΑ
Γυναίκες, παιδιά και άρρωστοι μετανάστες που επέβαιναν στο Mare Jonio αποβιβάστηκαν στη Λαμπεντούζα Facebook Twitter
ΕΡΑ

Ωστόσο το ιταλικό λιμενικό σταμάτησε το πλοίο 24 χιλιόμετρα από τις ακτές της Λαμπεντούζας, στα όρια των ιταλικών χωρικών υδάτων, και του είπε να μην προχωρήσει εφαρμόζοντας την εντολή του ακροδεξιού Ιταλού υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος έχει απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα του Mare Jonio.

Η Ιταλία έχει απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα και στο γερμανικό πλοίο Eleonore, το οποίο έχει διασώσει περίπου 100 μετανάστες. Το πλοίο αυτό ανήκει στον Γερμανό καπετάνιο Κλάους- Πέτερ Ράις και στηρίζεται από τη ΜΚΟ Mission Lifeline με έδρα τη Δρέσδη. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται κοντά στη Μάλτα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/dpa

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Νομίζεις ότι είσαι ο ίδιος ο διάβολος;» - Στο φως εκατοντάδες αποχαρακτηρισμένα αρχεία του Τζέφρι Έπσταϊν

Διεθνή / «Νομίζεις ότι είσαι ο ίδιος ο διάβολος;» - Στο φως εκατοντάδες αποχαρακτηρισμένα αρχεία του Τζέφρι Έπσταϊν

Η δημοσιοποίηση των αρχείων στα social media και στην παγκόσμια δημοσιογραφία δείχνει ότι το θέμα δεν πρόκειται να «σβήσει» σύντομα, και οι αντιδράσεις, πολιτικές και κοινωνικές, αναμένεται να συνεχιστούν τις επόμενες εβδομάδες
THE LIFO TEAM
Πρίγκιπας Άντριου: Το χυδαίο σχόλιο της Σάρα Φέργκιουσον για την κόρη τους σε email με τον Έπσταϊν

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: Το χυδαίο σχόλιο της Σάρα Φέργκιουσον για την κόρη τους σε email με τον Έπσταϊν

Τα νέα έγγραφα που ήρθαν στη δημοσιότητα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων email μεταξύ του πρίγκιπα Άντριου και του Τζέφρι Έπσταϊν, που δείχνουν τη στενή και συχνή επικοινωνία τους ακόμα και μετά την καταδίκη του δεύτερου, αλλά και φωτογραφίες του αδελφού του βασιλιά Καρόλου σε διάφορες περιστάσεις
THE LIFO TEAM