Guardian: Αλ Κάιντα και ΙΚ καλούν σε χτυπήματα ισραηλινών, αμερικανικών και εβραϊκών στόχων

Guardian: Αλ Κάιντα και ΙΚ καλούν τους οπαδούς τους να χτυπήσουν ισραηλινούς, αμερικανικούς και εβραϊκούς στόχους Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Image
0

Η Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος κάλεσαν τους οπαδούς τους να χτυπήσουν ισραηλινούς, αμερικανικούς και εβραϊκούς στόχους, αυξάνοντας την προοπτική νέας τρομοκρατικής βίας στη Μέση Ανατολή ή στη Δύση.

Σε μια σειρά δηλώσεων τις τελευταίες δύο εβδομάδες, παρακλάδια της Αλ Κάιντα συνεχάρησαν τη Χαμάς για την «εισβολή της στο Ισραήλ». Η ισραηλινή απάντηση στη Γάζα έχει προκαλέσει οργή σε όλο τον ισλαμικό κόσμο. Αυτό προσφέρει μια ευκαιρία σε εξτρεμιστικές ομάδες, λένε οι ειδικοί.

Μια πρόσφατη δήλωση της al-Shabaab, του ισχυρού παρακλαδιού της Αλ Κάιντα στη Σομαλία, ανέφερε ότι η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή δεν ήταν απλώς «η μάχη των ισλαμικών φατριών στη γη της Παλαιστίνης, αλλά μάλλον η μάχη ολόκληρης της μουσουλμανικής Ούμμα».

»Οι μουσουλμάνοι πρέπει να συγκεντρωθούν και να προσφέρουν ό,τι μπορούν για να υποστηρίξουν τους μουτζαχεντίν εναντίον των Εβραίων και των υποκριτικών άπιστων συμμάχων τους. Η δύναμη αυτού του έθνους βρίσκεται στη δύναμη των τζιχαντιστικών του μετώπων» αναφέρει η δήλωση.

Άλλες θυγατρικές της Αλ Κάιντα στην ινδική υποήπειρο, η Υεμένη και η Συρία εξέδωσαν παρόμοιες δηλώσεις.

Σύμφωνα με το Long War Journal, έναν ειδησεογραφικό ιστότοπο που ειδικεύεται στην ισλαμική εξτρεμιστική βία, τα παραρτήματα της Αλ Κάιντα στη βόρεια Αφρική και τη δυτική Αφρική επαίνεσαν τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ και ζήτησαν περαιτέρω βία κατά των Εβραίων.

«Συγχαίρουμε τις ενέργειές σας και σας προτρέπουμε να συνεχίσετε, σφίγγοντας τα δόντια σας με υπομονή στο μονοπάτι της τζιχάντ», ανέφεραν οι ομάδες σε ανακοίνωσή τους. «Αυτοί οι Παλαιστίνιοι επιτέθηκαν στους Εβραίους... θέλοντας να σηκώσουν το σπαθί της ταπείνωσης από το λαιμό τους».

Ανησυχία για νέο κύμα εξτρεμιστικής βίας μετά τις εκκλήσεις Αλ Κάιντα και ΙΚ

Οι εκκλήσεις για βία ωστόσο εγείρουν περαιτέρω ανησυχίες μεταξύ των δυτικών αξιωματούχων για ένα νέο κύμα εξτρεμιστικής βίας. Την περασμένη εβδομάδα, οι επικεφαλής της MI5 και του FBI δήλωσαν ότι οι εβραϊκές κοινότητες και άλλες ομάδες μπορεί να αντιμετωπίσουν κίνδυνο. Ακόμη και πριν από τον πόλεμο στη Γάζα, οι ευρωπαϊκές αρχές προειδοποιούσαν για αύξηση της ισλαμιστικής τρομοκρατίας.

Τον Μάιο, οι ολλανδικές υπηρεσίες ασφαλείας προειδοποίησαν ότι η τρομοκρατική απειλή από το Ισλαμικό Κράτος στην Ευρώπη είχε αυξηθεί. Τον ίδιο μήνα, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών είπε ότι ο κίνδυνος της ισλαμιστικής τρομοκρατίας αυξάνεται ξανά και ότι η χώρα του στοχοποιείται, καθώς και οι γείτονές της.

«Αυτή τη στιγμή είναι πολύ πιο πιθανό να δείτε άτομα να ανταποκρίνονται σε τέτοιου είδους εκκλήσεις, αλλά καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται, θα μπορούσατε να δείτε πιο οργανωμένες συνωμοσίες. Όλες αυτές οι ομάδες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τη σύγκρουση για να δείξουν υποστήριξη, τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο», δήλωσε ο Caleb Weiss, ανώτερος αναλυτής στο Bridgeway Foundation.

Η αντιπαλότητα Αλ Κάιντα-Χαμάς

Η Αλ Κάιντα είχε στο παρελθόν επικρίνει οργανώσεις όπως η Χαμάς και η Χεζμπολάχ, και δεν έχει σημαντική παρουσία ούτε στη Γάζα ούτε στη Δυτική Όχθη. Αν και μοιράζονται ορισμένους στόχους και ιδέες, υπάρχουν πολύ σημαντικές ιδεολογικές διαφορές. Η Αλ Κάιντα ήταν επικριτική για τη συμμετοχή και των δύο ομάδων στη διοίκηση και στην κυβέρνηση, για παράδειγμα.

Σε μια δήλωση, το Ισλαμικό Κράτος πρόσφερε συμβουλές για «πρακτικά βήματα για την καταπολέμηση των Εβραίων», αλλά επέκρινε τη Χαμάς για τους δεσμούς της με το Ιράν και τη στενή εστίασή της στο Ισραήλ. Το Ισλαμικό Κράτος ζήτησε επιθέσεις εναντίον των Εβραίων παντού, αλλά συγκεκριμένα στη Βόρεια Αμερική και στην Ευρώπη.

Μεταξύ του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Κάιντα υπάρχει σκληρή «μάχη», που οδηγεί σε ανταγωνιστική ρητορική και από τους δύο, καθώς προσπαθούν να προσελκύσουν νεοσύλλεκτους. Και οι δύο έχουν αποδυναμωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Το Ισλαμικό Κράτος έχασε το λεγόμενο χαλιφάτο του στη Συρία και το Ιράκ, ενώ ο βετεράνος ηγέτης της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουαχίρι, σκοτώθηκε σε επίθεση με drone πέρυσι.

Με πληροφορίες του Guardian

 
 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η βίλα των διαβόητων πάρτι «μπουνγκα μπουνγκα» του Μπερλουσκόνι βγαίνει προς πώληση

Διεθνή / Η βίλα των διαβόητων πάρτι «μπούνγκα μπούνγκα» του Σίλβιο Μπερλουσκόνι βγαίνει προς πώληση

Η αξία του ακινήτου εκτιμάται γύρω στα 500 εκατ. ευρώ και αν επιτευχθεί πώληση σε αυτή την τιμή, θα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις ακριβότερες ιδιωτικές κατοικίες παγκοσμίως
LIFO NEWSROOM
Ζοχράν Μαμντάνι: Ο «αυτοαπασχολούμενος ράπερ» που διεκδικεί τη δημαρχία της Νέας Υόρκης

Διεθνή / Μαμντάνι ή «αυτοαπασχολούμενος ράπερ»: Η καλλιτεχνική ταυτότητα του μεγάλου φαβορί για τη δημαρχία στη Νέα Υόρκη

Ο πιθανός επόμενος δήμαρχος της Νέας Υόρκης που κάποτε ράπαρε για την κοινή του καταγωγή «με ένα τσαπάτι» - Η σχέση του με την Τέχνη και οι συνεργασίες του
LIFO NEWSROOM
Μητρότητα στο μέτωπο: Ουκρανές έγκυες που πολεμούν για τη χώρα και τα παιδιά τους

Διεθνή / Μητρότητα στο μέτωπο: Ουκρανές έγκυες που πολεμούν για τη χώρα και τα παιδιά τους

Στον πόλεμο στην Ουκρανία, γυναίκες στρατιώτες συνεχίζουν να υπηρετούν ακόμη και κατά την εγκυμοσύνη τους, αντιμετωπίζοντας κινδύνους, έλλειψη υποστήριξης και σεξισμό, για το μέλλον της χώρας και των παιδιών τους
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Τζορτζ: «Ο πιο φυσιολογικός 12χρονος μελλοντικός μονάρχης που είχαμε ποτέ» λένε βασιλικοί αναλυτές

Διεθνή / Πρίγκιπας Τζορτζ: «Ο πιο φυσιολογικός 12χρονος μελλοντικός μονάρχης που είχαμε ποτέ» λένε βασιλικοί αναλυτές

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ όπως όλα δείχνουν παίρνει τον ρόλο του ως πατέρας του μελλοντικού βασιλιά τόσο σοβαρά, όσο και τον ρόλο του ως μελλοντικός βασιλιάς
LIFO NEWSROOM
Ουκρανία: Νέοι άνδρες επιτρέπεται πλέον να φύγουν από τη χώρα – Τι αλλάζει

Διεθνή / Ουκρανία: Νέοι άνδρες επιτρέπεται πλέον να φύγουν από τη χώρα – Τι αλλάζει

Η κυβέρνηση Ζελένσκι χαλαρώνει τον κανόνα που απαγόρευε την έξοδο ανδρών από την Ουκρανία - Τι ισχύει για τους 18-22 ετών, οι ανησυχίες για τη μετανάστευση νέων και το παρασκήνιο πίσω από την απόφαση
LIFO NEWSROOM