Γουχάν: Η ομάδα του ΠΟΥ στο εργαστήριο που βρέθηκε στο επίκεντρο θεωριών συνωμοσίας

Γουχάν: Η ομάδα του ΠΟΥ στο εργαστήριο που βρέθηκε στο επίκεντρο θεωριών συνωμοσίας Facebook Twitter
0

Η ομάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που κάνει έρευνα για την προέλευση του κορωνοϊού, επισκέφθηκε σήμερα το Ερευνητικό Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν.

Πρόκειται για το εργαστήριο που βρέθηκε στο επίκεντρο αρκετών θεωριών συνωμοσίας, κάποιες από τις οποίες υιοθέτησαν ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Μάικ Πομπέο, περί διαρροής του κορωνοϊού από το Ινστιτούτο, με συνέπεια να προκληθεί η πρώτη μεγάλη έξαρση στη Γουχάν, στα τέλη του 2019.

Γουχάν: Η ομάδα του ΠΟΥ στο εργαστήριο που βρέθηκε στο επίκεντρο θεωριών συνωμοσίας Facebook Twitter

Το κλιμάκιο του ΠΟΥ, με επικεφαλής τον ιολόγο Πίτερ Μπεν Έμπαρεκ, έφτασε στο Ινστιτούτο το πρωί της Τετάρτης. «Ανυπομονώ για μια παραγωγική ημέρα, για συναντήσεις με ανθρώπους κλειδιά και για να γίνουν όλες οι σημαντικές ερωτήσεις που πρέπει να διατυπωθούν», δήλωσε ο Πίτερ Ντάστζακ, μέλος της ομάδας.

Οι ειδικοί του Οργανισμού αποχώρησαν από το Ινστιτούτο περίπου τρεις ώρες αργότερα, δίχως να κάνουν δηλώσεις. «Πολύ ενδιαφέρον, πολλές ερωτήσεις», ήταν το μόνο που είπε η Θία Φίσερ, μέλος της ομάδας, σε ερώτηση για το αν η ομάδα βρήκε κάτι. 

Τα μέλη της ομάδας, που έφτασαν τον Ιανουάριο στη Γουχάν, έπειτα από την καραντίνα δύο εβδομάδων τις τελευταίες ημέρες έχουν επισκεφθεί νοσοκομεία, ερευνητικά ινστιτούτα και την αγορά στην οποία εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα κορωνοϊού στη Γουχάν.

Οι περισσότεροι επιστήμονες απορρίπτουν τις θεωρίες περί διαρροής του κορωνοϊού από το εργαστήριο, αλλά κάποιοι εικάζουν ότι μπορεί ένας ιός που εντοπίστηκε στη φύση να είχε συμπεριληφθεί σε πειράματα στο εργαστήριο- για να ελεγχθεί ο κίνδυνος συνεπειών για τον άνθρωπο- και να «ξέφυγε» μέσω μολυσμένου υπαλλήλου.

Κάποιο επιστήμονες έχουν ζητήσει από την Κίνα να δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες για όλα τα δείγματα κορωνοϊών που μελετήθηκαν στο εργαστήριο, για να διαπιστωθεί ποιο μοιάζει περισσότερο με τον SARS-CoV-2.

Με πληροφορίες από Guardian, AP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ