Γκάμπριελ: Η Τουρκία δεν θα ενταχθεί ποτέ στην ΕΕ όσο την κυβερνά ο Ερντογάν

Γκάμπριελ: Η Τουρκία δεν θα ενταχθεί ποτέ στην ΕΕ όσο την κυβερνά ο Ερντογάν Facebook Twitter
2

Η Τουρκία δεν θα γίνει ποτέ χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο την κυβερνά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ την Πέμπτη, ενώ έκρινε επίσης ότι ο τούρκος πρόεδρος δεν αντιμετωπίζει με σοβαρότητα τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.


Οι δηλώσεις του επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας στην εφημερίδα Bild, πιθανότατα θα κλιμακώσουν ακόμη περισσότερο την ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, που δεν έχει σταματήσει να ανεβαίνει μετά την προτροπή του Ερντογάν προς τους Τούρκους της Γερμανίας να μην ψηφίσουν τα δύο μεγάλα κόμματα στις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου.


«Είναι σαφές ότι με αυτή την κατάσταση, η Τουρκία δεν θα γίνει ποτέ μέλος της ΕΕ», δήλωσε ο Γκάμπριελ. «Όχι επειδή δεν τη θέλουμε, αλλά επειδή η τουρκική κυβέρνηση και ο Ερντογάν κινούνται με ταχύτητα προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτά που πρεσβεύει η Ευρώπη».


Αρκετοί ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών επικρίνουν το κύμα καταστολής που εξαπέλυσε η κυβέρνηση του Ερντογάν εναντίον των αντιπάλων της, μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν ουσιαστικά ανασταλεί, αν και η Τουρκία παραμένει υποψήφια προς ένταξη χώρα.


Οι εταίροι της Τουρκίας στη Δύση εκφράζουν φόβους ότι οι νέες, σαρωτικές εξουσίες που απέκτησε ο Ερντογάν στο δημοψήφισμα του Απριλίου σημαίνουν ότι η Τουρκία απομακρύνεται από τις δημοκρατικές αξίες.


Ο Ερντογάν αντιτείνει ότι η μετατροπή του τουρκικού πολιτεύματος σε προεδρικό ήταν απαραίτητη για την αντιμετώπιση των σοβαρών προκλήσεων για την ασφάλεια της Τουρκίας τόσο εντός της χώρας, όσο και πέραν των συνόρων της.


Νωρίτερα φέτος, ο Ερντογάν προκάλεσε αγανάκτηση στο Βερολίνο όταν κατηγόρησε τις γερμανικές αρχές πως συμπεριφέρονται σαν ναζί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τζέφρι Έπσταϊν: Στη δημοσιότητα έγγραφα ομοσπονδιακής έρευνας του 2019

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Στη δημοσιότητα έγγραφα ομοσπονδιακής έρευνας του 2019

Την προηγούμενη Παρασκευή, δικαστής στη Φλόριντα ενέκρινε ένα διαφορετικό αίτημα για την αποσφράγιση των πρακτικών του σώματος ενόρκων από μια άλλη έρευνα για τον Έπσταϊν, που χρονολογείται από το 2005 και το 2007
LIFO NEWSROOM
Ληστεία στο Λούβρο: Οι δράστες διέφυγαν από το μουσείο μισό λεπτό πριν φτάσουν οι Αρχές

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: Οι δράστες διέφυγαν από το μουσείο 30 δευτερόλεπτα πριν φτάσουν οι Αρχές

Η έρευνα του Υπουργείου Πολιτισμού της Γαλλίας εντόπισε σοβαρά κενά ασφαλείας, όπως χαλασμένες και σπασμένες κάμερες και έλλειψη συντονισμού στο διασημότερο μουσείο του κόσμου
LIFO NEWSROOM
Το γράμμα της Μέγκαν Μαρκλ στον πατέρα της μετά τον ακρωτηριασμό του ποδιού του

Διεθνή / Το γράμμα της Μέγκαν Μαρκλ στον πατέρα της μετά τον ακρωτηριασμό του ποδιού του

Ο Τόμας Μαρκλ εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε νοσοκομείο στις Φιλιππίνες - Εξέφρασε την επιθυμία να συμφιλιωθεί με την κόρη του αλλά και να γνωρίσει τα εγγόνια του πριν φύγει από τη ζωή
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Νομίζω κάποιος πρέπει να ενημερώσει τον Sigmar πως υπάρχουν αρκετοί πολίτες της ΕΕ που θα ήθελαν να πάψουν τα κράτη τους να είναι μέλη της ΕΕ και πως οι Βρετανοί ουσιαστικά την ..έκαναν ήδη.Όσο για τον Tayyip… νομίζω πως έχει καταστήσει σαφές πως η Τουρκία δεν θα γίνει μέλλος τη ΕΕ υπό αυτόν πολλάκις και ποικιλοτρόπως.Αλλά ακόμη και σαν σενάριο: «Το ηνωμένο Βασίλειο φεύγει, η Τουρκία έρχεται» πιο πολύ σε θριλερικό δράμα (για την ΕΕ) φέρνει παρά σε επιστημονική φαντασία τύπου …Jules Vern