Γκάμπριελ: Η Τουρκία δεν θα ενταχθεί ποτέ στην ΕΕ όσο την κυβερνά ο Ερντογάν

Γκάμπριελ: Η Τουρκία δεν θα ενταχθεί ποτέ στην ΕΕ όσο την κυβερνά ο Ερντογάν Facebook Twitter
2

Η Τουρκία δεν θα γίνει ποτέ χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο την κυβερνά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ την Πέμπτη, ενώ έκρινε επίσης ότι ο τούρκος πρόεδρος δεν αντιμετωπίζει με σοβαρότητα τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.


Οι δηλώσεις του επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας στην εφημερίδα Bild, πιθανότατα θα κλιμακώσουν ακόμη περισσότερο την ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, που δεν έχει σταματήσει να ανεβαίνει μετά την προτροπή του Ερντογάν προς τους Τούρκους της Γερμανίας να μην ψηφίσουν τα δύο μεγάλα κόμματα στις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου.


«Είναι σαφές ότι με αυτή την κατάσταση, η Τουρκία δεν θα γίνει ποτέ μέλος της ΕΕ», δήλωσε ο Γκάμπριελ. «Όχι επειδή δεν τη θέλουμε, αλλά επειδή η τουρκική κυβέρνηση και ο Ερντογάν κινούνται με ταχύτητα προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτά που πρεσβεύει η Ευρώπη».


Αρκετοί ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών επικρίνουν το κύμα καταστολής που εξαπέλυσε η κυβέρνηση του Ερντογάν εναντίον των αντιπάλων της, μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν ουσιαστικά ανασταλεί, αν και η Τουρκία παραμένει υποψήφια προς ένταξη χώρα.


Οι εταίροι της Τουρκίας στη Δύση εκφράζουν φόβους ότι οι νέες, σαρωτικές εξουσίες που απέκτησε ο Ερντογάν στο δημοψήφισμα του Απριλίου σημαίνουν ότι η Τουρκία απομακρύνεται από τις δημοκρατικές αξίες.


Ο Ερντογάν αντιτείνει ότι η μετατροπή του τουρκικού πολιτεύματος σε προεδρικό ήταν απαραίτητη για την αντιμετώπιση των σοβαρών προκλήσεων για την ασφάλεια της Τουρκίας τόσο εντός της χώρας, όσο και πέραν των συνόρων της.


Νωρίτερα φέτος, ο Ερντογάν προκάλεσε αγανάκτηση στο Βερολίνο όταν κατηγόρησε τις γερμανικές αρχές πως συμπεριφέρονται σαν ναζί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λαβρόφ: Η Ελλάδα διέκοψε πλήρως τη συνεργασία της με τη Ρωσία - «Εμείς δεν θα επιτρέπαμε ποτέ αντίστοιχη συμπεριφορά εις βάρος της»

Διεθνή / Λαβρόφ: Η Ελλάδα διέκοψε πλήρως τη συνεργασία της με τη Ρωσία - «Εμείς δεν θα επιτρέπαμε αντίστοιχη συμπεριφορά εις βάρος της»

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επιπλέον πως η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις πρώτες χώρες που απέστειλαν όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν σε πόλεις με πολυάριθμη ελληνική διασπορά
THE LIFO TEAM
Πρίγκιπας Άντριου: Η Σάρα Φέργκιουσον πήγε τις κόρες τους για δείπνο με τον Έπσταϊν μετά την αποφυλάκισή του

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: Η Σάρα Φέργκιουσον πήγε τις κόρες τους για δείπνο με τον Έπσταϊν μετά την αποφυλάκισή του

Τα email στάλθηκαν πέντε ημέρες μετά την αποφυλάκιση του Έπσταϊν, ο οποίος εξέτισε 13 μήνες φυλάκισης, μεταξύ άλλων για απόπειρα εμπλοκής ανηλίκου σε πορνεία
THE LIFO TEAM
ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ ΝΟΛΑΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ ΛΟΥΠΙΤΑ ΝΙΟΝΓΚΟ

Διεθνή / «Ρωτήστε τον Όμηρο»: Αντιδράσεις στα social μετά την επίθεση Μασκ σε Νόλαν και Νιόνγκο για την Οδύσσεια

Χρήστες στα social επισημαίνουν πως το να επιλέγεις μια «όμορφη μαύρη γυναίκα δεν αντιβαίνει με κανέναν τρόπο, σχήμα ή μορφή» σε αυτά που γράφτηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια
THE LIFO TEAM
«Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι προσεκτικές στην προμήθεια όπλων προς την Ταϊβάν», προειδοποιεί ο Σι τον Τραμπ

Διεθνή / «Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι προσεκτικές στην προμήθεια όπλων προς την Ταϊβάν», προειδοποιεί ο Σι τον Τραμπ

«Η σχέση με την Κίνα και με τον πρόεδρο Σι είναι εξαιρετική, και οι δύο καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι να παραμείνει έτσι», έγραψε σε ανάρτησή του στο Truth Social ο Αμερικανός πρόεδρος
THE LIFO TEAM

σχόλια

2 σχόλια
Νομίζω κάποιος πρέπει να ενημερώσει τον Sigmar πως υπάρχουν αρκετοί πολίτες της ΕΕ που θα ήθελαν να πάψουν τα κράτη τους να είναι μέλη της ΕΕ και πως οι Βρετανοί ουσιαστικά την ..έκαναν ήδη.Όσο για τον Tayyip… νομίζω πως έχει καταστήσει σαφές πως η Τουρκία δεν θα γίνει μέλλος τη ΕΕ υπό αυτόν πολλάκις και ποικιλοτρόπως.Αλλά ακόμη και σαν σενάριο: «Το ηνωμένο Βασίλειο φεύγει, η Τουρκία έρχεται» πιο πολύ σε θριλερικό δράμα (για την ΕΕ) φέρνει παρά σε επιστημονική φαντασία τύπου …Jules Vern