Γιούνκερ: «Όχι άλλες μικρές παρατάσεις στο Brexit χωρίς να εγκριθεί η συμφωνία αποχώρησης»

Γιούνκερ: «Όχι άλλες μικρές παρατάσεις στο Brexit χωρίς να εγκριθεί η συμφωνία αποχώρησης» Facebook Twitter
EPA
0

Σκληρό μήνυμα προς την Τερέζα Μέι από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε σχέση με το Brexit. Ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι διατεθειμένη να δώσει νέα σύντομη παράταση για την έγκριση της συμφωνίας αποχώρησης.

«Βάσει των δηλώσεων της Βρετανίδας πρωθυπουργού χθες το βράδυ, θεωρώ ότι έχουμε λίγες ημέρες παραπάνω εάν το Ηνωμένο Βασίλειο είναι σε θέση να εγκρίνει τη συμφωνία αποχώρησης με βιώσιμη πλειοψηφία έως τις 12 Απριλίου, η ΕΕ θα πρέπει από την πλευρά της να αποδεχτεί μία παράταση μέχρι τις 22 Μαΐου», υπογράμμισε o Γιούνκερ στο Ευρωκοινοβούλιο. 

«Ωστόσο, η 12η Απριλίου είναι η τελική προθεσμία για την έγκριση της συμφωνίας αποχώρησης από τη Βουλή των Κοινοτήτων. Εάν δεν το καταφέρει μέχρι τότε, δεν θα υπάρξει άλλη σύντομη παράταση», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Επιτροπής, σημειώνοντας ότι, συγχρόνως, η ΕΕ είναι έτοιμη να επιδείξει «ευελιξία» και να προετοιμάσει το έδαφος για μια πιο «στενή οικονομική συνεργασία» με το Ην. Βασίλειο στο μέλλον, συμπεριλαμβανομένης μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου ή μιας τελωνειακής ένωσης.

Εξάλλου, ο Ζ.Κ Γιούνκερ εξέφρασε την πεποίθηση ότι πλέον το ενδεχόμενο να μην υπάρχει συμφωνία τα μεσάνυχτα της 12ης Απριλίου είναι «πιο πιθανό». «Δεν είναι το αποτέλεσμα που θέλω. Είναι όμως ένα αποτέλεσμα για το οποίο έχω διασφαλίσει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη», τόνισε.

Σε κάθε περίπτωση, είπε, υπάρχουν τρία ερωτήματα στα οποία θα πρέπει να απαντήσει το Ηνωμένο Βασίλειο, ακόμα και εάν δεν υπάρχει συμφωνία. Αυτά αφορούν τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν και εργάζονται στο Ην. Βασίλειο, τις οικονομικές υποχρεώσεις που είχε αναλάβει η χώρα ως μέλος της ΕΕ και τέλος το ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων.

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε πως η ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη-μέλη, θα εργαστούν «μέχρι την τελευταία στιγμή» για την αποφυγή μιας άτακτης εξόδου.

Εκπροσωπώντας το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο ευρωβουλευτής Έλμαρ Μπροκ ανέφερε κατά την παρέμβασή του ότι δεν θα ήταν καλή ιδέα η συμμετοχή του Ην. Βασιλείου στις ευρωεκλογές, καθώς θα δώσει το δικαίωμα στους Βρετανούς να συμμετάσχουν στη λήψη σημαντικών αποφάσεων. Επομένως, είπε, εάν δοθεί μια μακρά παράταση θα πρέπει να συνοδεύεται από «συγκεκριμένες προϋποθέσεις».

Από την πλευρά των Σοσιαλδημοκρατών, ο ευρωβουλευτής Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι απηύθυνε έκκληση στην ΕΕ να δεχθεί ένα αίτημα μακράς παράτασης, εάν υπάρχει η πιθανότητα να υπάρξει ουσιαστική αλλαγή.

Σύμφωνα, τέλος, με τον Γκι Φερχόφσταντ πρόεδρο των Φιλελευθέρων και αρμόδιο για το Brexit, οι όποιες αλλαγές στην Πολιτική Δήλωση πρέπει να γίνουν πριν από τις 12 Απριλίου και το Ην. Βασίλειο πρέπει να ψηφίσει τη συμφωνία αποχώρησης και να παρουσιάσει ένα λεπτομερές σχέδιο εφαρμογής πριν από τις 22 Μαΐου.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κίνδυνος shutdown στις ΗΠΑ: Πώς σκοπεύει να το εκμεταλλευτεί ο Τραμπ

Διεθνή / Κίνδυνος shutdown στις ΗΠΑ: Πώς σκοπεύει να το εκμεταλλευτεί ο Τραμπ

Αν το Κογκρέσο αποτύχει να εγκρίνει τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης μέχρι την επόμενη εβδομάδα, ο Λευκός Οίκος ετοιμάζεται για ένα shutdown που θα αντικατοπτρίζει την καθαρότερη και πιο ολοκληρωμένη εκδοχή του οράματος του προέδρου Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ θα συναντήσει έναν πολύ διαφορετικό Νετανιάχου τη Δευτέρα στον Λευκό Οίκο

Διεθνή / Ο Τραμπ θα συναντήσει έναν πολύ διαφορετικό Νετανιάχου σήμερα στον Λευκό Οίκο

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου συναντά τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο με φόντο τον πιο μακροχρόνιο πόλεμο στην ιστορία του Ισραήλ - Από προσεκτικός ηγέτης μετατράπηκε σε «τζογαδόρο» της Μέσης Ανατολής – αλλά η Ιστορία και οι σύμμαχοί του ίσως τον προδώσουν
LIFO NEWSROOM
La Luz del Mundo: Σκάνδαλο για την εκκλησία με τους 5 εκατ. πιστούς - Βιασμοί παιδιών και trafficking

Διεθνή / La Luz del Mundo: Σκάνδαλο για την εκκλησία με τους 5 εκατ. πιστούς - Βιασμοί παιδιών και trafficking

Η εκκλησία La Luz del Mundo, με 5 εκατομμύρια πιστούς παγκοσμίως, συγκλονίζεται από κατηγορίες για συστηματική κακοποίηση ανηλίκων - Ο ηγέτης Ναασόν Χοακίν Γκαρσία και η μητέρα του Εύα αντιμετωπίζουν ισόβια ποινή για sex trafficking και εγκλήματα φρίκης
LIFO NEWSROOM
«Στον Λευκό Οίκο τη Δευτέρα»: Τραμπ — Νετανιάχου σε τετ α τετ που μπορεί να αλλάξει τη μοίρα της Γάζας

Διεθνή / «Στον Λευκό Οίκο τη Δευτέρα»: Τραμπ - Νετανιάχου σε τετ α τετ που ίσως αλλάξει τη μοίρα της Γάζας

Στην προκλητική ομιλία του στον ΟΗΕ την Παρασκευή, ο Νετανιάχου δεν αναφέρθηκε στο σχέδιο των 21 σημείων και επέμεινε ότι το Ισραήλ θα «ολοκληρώσει το έργο» έναντι της Χαμάς
LIFO NEWSROOM