Γιλντιρίμ: Συλλάβαμε τους Κούρδους βουλευτές γιατί ενθαρρύνουν την τρομοκρατία

Γιλντιρίμ: Συλλάβαμε τους Κούρδους βουλευτές γιατί ενθαρρύνουν την τρομοκρατία Facebook Twitter
EPA/SEDAT SUNA
1

Οι δώδεκα βουλευτές του αντιπολιτευόμενου Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) στην Τουρκία, το οποίο έχει κουρδικές ρίζες, συνελήφθησαν σήμερα επειδή αρνήθηκαν να καταθέσουν σε ποινικές έρευνες, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

 

Οι δημοκρατικά εκλεγμένοι αξιωματούχοι κανονικά απομακρύνονται από τα καθήκοντά τους στις εκλογές, αλλά εκείνοι οι αξιωματούχοι που αναμειγνύονται και ενθαρρύνουν την "τρομοκρατία" πρέπει να αντιμετωπίσουν νομικές διαδικασίες, είπε ο Γιλντιρίμ σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν απευθείας από την τηλεόραση, σύμφωνα με το Reuters.

 

Εισαγγελείς άρχισαν έρευνες σε βάρος τουλάχιστον 50 από τους 59 βουλευτές του HDP όταν η Βουλή ψήφισε υπέρ της άρσης της ασυλίας τους σε ορισμένες υποθέσεις. Οι βουλευτές του HDP αποφάσισαν, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, να μην καταθέσουν στις υποθέσεις για τις οποίες κατηγορούνται.

 

Η σύλληψη σήμερα στην Τουρκία δώδεκα βουλευτών που εκλέγονται ως επί το πλείστον στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας που κατοικείται κυρίως από Κούρδους, στο πλαίσιο μιας έρευνας για τρομοκρατία, δεν έχει οποιαδήποτε νομική βάση και είναι καθαρά μια πολιτική επιχείρηση, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του κόμματος.

 

Οι συλλήψεις έχουν σκοπό να επιτύχουν αυτό που το κυβερνών κόμμα δεν κατάφερε να κάνει στις κάλπες σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις πέρυσι, όταν το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) εξασφάλισε περισσότερες από πέντε εκατομμύρια ψήφους, δήλωσε ο εκπρόσωπος του HDP Αϊχάν Μπιλγκέν.

 

Το HDP, το οποίο έχει κουρδικές ρίζες και είναι το τρίτο μεγαλύτερο κοινοβουλευτικό κόμμα, θα επιδείξει "δημοκρατική αντίδραση" στις συλλήψεις, δήλωσε ο Μπιλγκέν στους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή προσπάθεια να προκληθεί εμφύλιος πόλεμος.

 

Οι δηλώσεις του έγιναν λίγες ώρες αφότου τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στο Ντιγιάρμπακιρ, τη μεγαλύτερη πόλη της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

 

 

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αμερικανική Nvidia πήρε το «πράσινο φως» για πωλήσεις τσιπ στην Κίνα

Διεθνή / Η αμερικανική Nvidia πήρε το «πράσινο φως» για πωλήσεις τσιπ στην Κίνα

Μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ, ο διευθύνων σύμβουλος Jensen Huang κατάφερε να πείσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ να επιτρέψει τις εξαγωγές του H20 - Πιέσεις από την Ουάσινγκτον και εμπορική εκεχειρία με το Πεκίνο στο παρασκήνιο
LIFO NEWSROOM
Γαλλία: Κατάργηση αργιών και «πάγωμα» δημοσίων δαπανών - Οι προτάσεις Μπαϊρού για να μειωθεί το έλλειμμα

Διεθνή / Σκληρά μέτρα στη Γαλλία: Καταργούνται αργίες και «παγώνουν» δημόσιες δαπάνες για να μειωθεί το έλλειμμα

Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2026, που παρουσίασε ο πρωθυπουργός, Φρανσουά Μπαϊρού - Έκανε λόγο για «χρέος που αυξάνεται 5.000 ευρώ το δευτερόλεπτο» και χαρακτήρισε την υπερχρέωση «κατάρα χωρίς διέξοδο»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια